Nový výpočet PENB

Rubriky:

Reklama
Nový výpočet PENB

Měl bych několi drobných dotazů k novému výpočtu PENB

1) Pochopil jsem, že do měrné spotřeby energie se nyní započítává veškerá energie na vstupu do domu bez ohledu, zda se jedná nebo nejedná o obnovitelnou (tepelná čerpadla, soláry) a jsou též jako dříve započítány ztráty topného systému a účinnost. Čím si však vůbec nejsem jistý, zda se výpočet netýká nyní jen obálky budovy a je započítána i nějaká intenzita větrání a tedy TZ větráním, jako to bylo dříve ? Žádný nový SW nástroj pro výpočet PENB se mi zatím do ruky nedostal, jen jsem se setkal s příliš malými měrnými hodnotami v novém PENB, které vůbec nekorespondují s celkovými TZ domu. Možná že byl ale jen celý výpočet nějak tendenčně ohnutý.

2) Začal se používat nový pojem u výpočtu měrných veličin a to enrgeticky vztažná plocha, která zahrnuje u plochu pod konstrukcemi. Platilo, že měrná potřeba tepla se počítala s vnitřní vytápěné plochy a i po započítání TZ větráním. Narazil jsem na výpočet MPT bez TZ větráním a vztaženou na energetcky vztažnou plochu. Znamená to, že i v případě určení, zda se jedná o pasivní dům nebo NED, platí nějaké nové pravidlo pro velikost MPT ? Platí stále, že pro PD i NED je určující vnitřní vytápěná plocha a hodnoty i se započítáním TZ větráním, tedy 15 a 50 kWh/m2/rok, nebo se to nějak změnilo ?

Děkuji za odpovědi

Doplnění: Tak jsem prošel nějaké nové vyhlášky a metodiky a zjistil jsem, že větrání se samozřejmě do výpočtu stále započítává. Dále už se při všech výpočtech používá energeticky vztažná plocha, pouze není jednotný názor v tom, a nově to není zatím nikde upraveno, zda používat i při určení měrné potřeby tepla po staru vnitřní užitnou vytápěnou plochu nebo energeticky vztažnou plochu, která je větší a tím by hodnota MPT byla o něco menší a do PD a NED by spadly i některé domy, které se sem dříve nevešly a byly nedaleko těchto hodnot.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.