Venec a strechaDobrý den
Mám několik laických dotazů.
Přistavěl jsem k domu malý přístavek cca 4.75mx4.25m. Dve steny jsou třicítky (klasické cihly), poslední je pětadvacítka ze siporexu (viz obráze A).
Jako poslední šár jsem použil siporexové U profily. Vnitřní prostor pro věnec nad tenčí zdí je 140x175mm, u širších zdí 190x175mm. Věnec je ze čtyř 12mm roxorů. Ve zmíněné pětadvacítkové zdi je věnec zároveň i jako překlad v délce 2m. Tady jsem do věnce přidal další čtyři 12mm roxory o délce 3m (2m v překladu a půl metru na každé straně). Roxory jsou uložené symetricky. Třímky jsou ze 6mm roxoru po 20-25 cm, v té extra vyztužené části po 10-15cm.
V betonu jsou zazděné 16mm závitové tyče zhruba v pravidelných rozestupech (viz obrázek B).
Nad věncem bude už jenom pozednice a střecha. Střechu bych chtěl pokud možno sedlovou, krytou pálenou taškou (předběžně Granát 13 od Bramacu-bezpečný sklon 22 stupnů). Tesaře jsem tam ještě neměl. Čekám na něj a na pohovor o střeše a stropu.
Teď ty otázky:
1) Mám závitové tyče i v té části věnce, která funguje současně jako překlad (v té 25cm zdi). Nejsem si jistý, jestli to není problém. Dal jsem je tam, protože mi připadá jednodušší je později odřezat (pokud by to byl problém), než je tam dodatečně zavrtávat. Je to problém?
2) Po zabetonování věnce mi i přes kropení a zalévání beton popraskal. Většinou vlasové spáry, nejširší má tak 1-2mm. Myslím, že se to tady už několikrát probíralo a neměl by to být problém. Jen se chci ujistit. Je to problém? Je potřeba to před uložením pozednice nějak řešit? Něčím zalít (cementovým mlékem jsem se někde dočetl)?
3) Potřeboval bych poradit, jakou vazbu a stropy. Stropy mi stači jenom zateplit, nemusí být průchozí. Vím, že je to na debatu přímo na místě, ale rád bych byl trošku v obraze, ještě než se pustím do osobní debaty s tesařem. Nevím, jestli tam může být jednoduchá (hambálková?) vazba, kvůli úzkému věnci na jedné straně (a ještě navíc je tam ten překlad). Pokud by ve vazbě musely být stolice, tak nevím, o co je opřít. Můžu na pozednici uložit kolmo další trámy a o ně opřít vaznice? Máte nějaký návrh, jak by to mohlo vypadat? Nečekám, že tady dostanu na počkání projekt. Ale pomohly by mi alespoň nějaké mantinely v kterých se můžu pohybovat.
Předem dík za Váš čas.