Napojení parcely na kanalizaciDobrý den, chtěl bych se svěřit se svým (pro mě) neřešitelným problémem s napojením pozemku na kanalizaci.
V obci kde jsme koupili parcelu byla před třemi lety vybudována kanalizace z dotací Evropské unie, která si dala podmínku - "že každá další nová stavba v obci bude na tuto kanalizaci napojena a nepovoluje se jakákoliv jiná likvidace odpadních vod(tj. ČOV, septik, atd.)"
Na parcele chceme stavět, ale kanalizace k našemu pozemku zavedena nebyla, jelikož v době výstavby zde žádná zástavba nestála, veřejný řad kanalizace je od našeho pozemku cca 60 m. Chtěli jsme se tedy domluvit se správcem kanalizace, jak bychom se napojili na řad. Jenže, jaké bylo moje překvapení, když mi bylo oznámeno, že individuální přípojku nám nepovolí, jelikož vedle naší parcely jsou ještě další 3 pozemky, které se třeba v budoucnu budou chtít napojit také, ale jediná možná cesta, kterou by šla kanalizace vést, je moc úzká na 4 individuální přípojky, takže mi bylo řečeno, že si musím zaplatit veřejný řad až na hranice pozemků (poté zkasírovat další, co by se chtěli připojit) a odtud si to každý z nás rozvede na svůj pozemek. Cena za řad mi byla odhadnuta technikem VAKu cca na 800 000 - 1 mil. (je to vůbec reálné?)
JENŽE ! 3 pozemky vedle mě nejsou vůbec stavební parcely ! 2 jsou zahrady, 1 dokonce orná půda. Takže jestli tam bude někdo stavět, může taky trvat 30 let...
Bohužel tento argument technika vůbec nezajímal.
Takže moje zásadní otázka zní - může mě VAK donutit stavět veřejnou přípojku i když jsem oficiálně stavební parcela jenom já ? Existují nějaké "páky" na úředníky, protože když jsem to chtěl řešit, tak se se mnou o tom nikdo nechtěl bavit, prostě mi technik řekl - "takhle to musí být, jinak to nejde!"
Díky za všechny odpovědi a rady.