Akumulační obestavba kamen

Reklama
JK Jirka Kotrba @jirka.kotrba před 10 roky29.11.2013 17:56:00
Akumulační obestavba kamen

Zdravím všechny příznivce TZB info. Vzhledem k tomu, že jsem zde čerpal informace chci se podělit o zkušenost s obestavbou.
Dokončil jsem novostavbu RD. Podle průkazu PENB v kategorii B. Tep. ztráty 5kW včetně větrání. Řešil jsem alternativní vytápění objektu ke stávajícímu plynu. Rozhodl jsem se pro krbovou vložku(kamnovou vložku), vzhledem k malým ztrátám s akumulační obestavbou, která umožní rozložit tepelný výkon vložky do delšího času. Chtěl jsem zdroj nezávislý na elektřině(proto jsem zavrhl napojení na teplovodní systém). Po delším rozmýšlení jsem opustil i myšlenku vnitřní část kamen(ohniště) vyzdít ze šamotek a koupit jen dvířka. Netroufl jsem si na to. Proto jsem koupil kamnovou vložku Romotop KV 075 s akumulačním výměníkem 07 AKU. Obezdívku jsem provedl z čelní strany ze zděděných kachlí, boky šamotové cihly. Kachle zděny na hlínu, šamoty na šamot. moučku s vodním sklem. Obestavba je provedena až ke stropu, kde byl předem probouraný otvor do 2.np, kde jsem na chodbě vyzdil malý hypokaust z šamotových cihel. Do kouřovodu i do obestavby jsem osadil teploměry. Váha obestavby je cca 350 kg šamot. cihel a kachlí+váha vložky a výměníku 126+ 90kg.
Zkušenosti s provozem jsou pozitivní. Nedochází k přehřívání obývacího pokoje(je spojen s kuchyní celkem je to 100 m3). Při dvou přiloženích během 2 hodin je teplota v obestavbě 100 st.celsia. V kouřovodu 200 st.celsia. Teplotu povrchu kamen jsem neměřil. Můj odhad je 50 st.. Po cca 8 hodinách po jednom přiložení a zapálení je teplota v obestavbě 40 st. a povrch kachlí cca 30 st. Vzhledem ke konstrukci RD(je to skoro kostka a vnitřní nosné stěny z betonu) jsem schopen celý objekt bez výrazných rozdílů teplot to jest obývací pokoj cca 23 st. a vzdálená ložnice cca 20 st. vytopit v současném počasí jen těmito kamny na cca 5 přiložení za 24 hodin. Jako další zdroj tepla se tato varianta zatím osvědčila. I v případě výpadku všeho budu schopen v zimě minimálně v obývaných částech objektu komfortně fungovat. Fotky v příloze.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.