Voda ve sklepěDobrý den,
před pár lety jsem koupil rodinný domek v městské zástavbě, postavený někdy v 1. polovině minulého století. Poté, co jsme částečně sami svépomocí, částečně za pomoci odborných firem dům přivedli do obyvatelného stavu, došlo i na sanaci sklepa, který je pod 1/3 domu. Sousedy jsem byl varován, že v těsné blízkosti domu se nachází stará obecní studna, která byla v 80. letech nešetrně zasypána, takže se spodní voda tlačí do sklepních prostor okolních domů v řadové vilové zástavbě a že se dá očekávat výskyt většího množství spodní vody při výkopu ve sklepě. To se bohužel po pár kopnutích do země ve sklepě potvrdilo.
Předchozí řešení bylo bývyalým majitelem provedeno tak, že těsně pod betonovou podlahou byla umístěna malá jímka s horní vpustí, do které se stahovala voda z celého sklepa a byla napojena na betonovou trubku, která vodu odváděla samospádem pod základy pryč z objektu. Trubka je betonová, cca 20 cm průměr a je dodnes funkční, což se o původní jímce říci nedalo. Byla příliš malá a navíc po letech zanesená svinstvem, takže špatně plnila svou funkci a nebyla napojená na žádný drenážní systém.
Poté, co jsem snížil podlahu ve sklepě o 85 cm a dovybetonoval základy na úroveň nové hloubka, plánuji zde umístit jímku DN300 s třemi vpustmi pro drenážní trubky DN160, tyto propojit třemi větvemi drenážních trubek se zaústěním do jímky, v jímce instalovat ponorné kalové čerpadlo a sesbíranou vodu odčerpávat pryč jednak starým odtokem, jednak později nově vybudovaným napojením na kanalizaci.
Měl bych jediný dotaz: jak vyřešit podklad pro štěrk, který bude ve sklepě obklopovat drenážní trubky? Podloží je jílovité, avšak přítomností velkého množství spodní vody natolik rozmočené, že se na některých místech pár centimetrů zaboříte do bahna. Podklad by měl zabraňovat propadání štěrku do bahna, ale zároveň musí být propustný pro spodní vodu, aby ji drenážky mohly pojmout a svést do jímky, odkud bude následně odčerpána. Zároveň by pokud možno toto řešení mělo propustit vodu, ale ne jíl, aby se zabránilo ucpání drenážek a následné nefunkčnosti celého systému a také splavování jílu z podloží.
Napdla mne kombinace zatrvaňovací dlaždice plus navrch geotextilie (tou obalit i drenážky, ale je to vůbec dobré řešení? Zkuste poradit, díky.