Použití kondenzačního kotle ve starém nezatepleném doměDobrý den
Před dvěma lety jsme začali rekonstrukci 150 let starého domu (první větší rekonstrukce co dům pamatuje - mimo bourání pece v 60tých letech). Neměl jsem žádné zkušenosti, takže jsem se spolehnul na znalosti řemeslníků.
Jako první část rekonstrukce jsme začali řešit ústřední topení. Topenář nám vychvaloval kondenzační kotel Baxi Prime HT v kombinaci s deskovýma radiatorama jako velkou úsporu. Na jeho radu jsme nežádali projekt, tepelnou ztrátu vypočítal sám (asi - žádný elaborát jsem neviděl). Ale po dvou letech provozu v nezatepleném domě mám s touto variantou dost bídné zkušenosti.
Proto bych se rád zaptal jak to vlastně s kondenzačním kotlem je pokud se používá na vyšší teploty. Našel jsem na internetu samou chválu kondenzačních kotlů v novostavbách, ale jak je to ve starých nezateplených domech? Pokud kotel pracuje od 50°C do 80°C využívá se vůbec kondenzace? Konečně - je v takovém domě vůbec výhodou provozovat kondenzační kotel? Princip kondenzace je mi jasný, ale jak je to po praktické stránce? Podotýkám, že mám kotel nastavený na ekviterm, křivka nastavena na 2,5; kotel nahřívá každé 2 minuty. Další pro mě nepochopitelná situace je ohledně podlahového topení (máme jediné v koupelně) řízené RTL ventilem (nastavený na 5). Radiátory kotel celkem ohřeje, ale podlahu ne ...
Děkuju mockrát za osvětlení problému.