Použití kondenzačního kotle ve starém nezatepleném domě

Reklama
Použití kondenzačního kotle ve starém nezatepleném domě

Dobrý den

Před dvěma lety jsme začali rekonstrukci 150 let starého domu (první větší rekonstrukce co dům pamatuje - mimo bourání pece v 60tých letech). Neměl jsem žádné zkušenosti, takže jsem se spolehnul na znalosti řemeslníků.
Jako první část rekonstrukce jsme začali řešit ústřední topení. Topenář nám vychvaloval kondenzační kotel Baxi Prime HT v kombinaci s deskovýma radiatorama jako velkou úsporu. Na jeho radu jsme nežádali projekt, tepelnou ztrátu vypočítal sám (asi - žádný elaborát jsem neviděl). Ale po dvou letech provozu v nezatepleném domě mám s touto variantou dost bídné zkušenosti.
Proto bych se rád zaptal jak to vlastně s kondenzačním kotlem je pokud se používá na vyšší teploty. Našel jsem na internetu samou chválu kondenzačních kotlů v novostavbách, ale jak je to ve starých nezateplených domech? Pokud kotel pracuje od 50°C do 80°C využívá se vůbec kondenzace? Konečně - je v takovém domě vůbec výhodou provozovat kondenzační kotel? Princip kondenzace je mi jasný, ale jak je to po praktické stránce? Podotýkám, že mám kotel nastavený na ekviterm, křivka nastavena na 2,5; kotel nahřívá každé 2 minuty. Další pro mě nepochopitelná situace je ohledně podlahového topení (máme jediné v koupelně) řízené RTL ventilem (nastavený na 5). Radiátory kotel celkem ohřeje, ale podlahu ne ...

Děkuju mockrát za osvětlení problému.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

36 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.