Vnitřní ytongová přizdívka u kamenného domu a další možnosti zateplení a omezení vlhkostiZdravím,
před časem jsem koupil klasickou kamennou chalupu stáří cca 100let. 3 obytné místnosti o ploše cca 70m2 a koupelna. Bydlím zde nastálo, tedy víceméně stále se topí v kachlových kamnech v obýváku.
Původní majitel provedl toto: všude jsou nové podlahy (lepenka-polystyren-beton-dlažba). Dále celou obytnou část přizdil zevnitř ytongem 5kou kde je mezi kamennou zdí a přizdívkou mezera 5cm. V zadní místnosti, kde je nejméně světla (jen jedno okno) a je i nejdále od kamen, je tato přizdívka odvětrávaná (uvnitř dole průduch, venku nahoře průduch na obou prtilehlých obvodových zdí) takže tam proudí nějaký vzduch.
Stropy jsou původní (rákos prkna), půda zatím neobytná.
Topím pouze kachlovými kamny v obýváku, spolehlivě vytopí všechny tři místnosti + chodbu a "vysálá" obývák až na 28 stupňů. Při posledním večerním přiložení je ráno po probuzení v místnostech stále 20-22 stupňů. Okna jsou původní špaletová v perfektním stavu.
1.) Můj první dotaz se ale týká toho, jestli tak, jak je to udělané, je ok a nemám to řešit, nebo uvažovat ještě o nějakém zateplení zvenku? Četl jsem hodně úvah na téma vnitřních přizdívek a skoro všechny to považují ža špatné řešení, že se začne dělat plíseň atd. U mě žádné plísně nejsou, ani se mi nemlží okna, vnitřek je hodně suchý (kromě toho zadního okoje, kde je vlhkost cca 75%) ale žádné plísně nebo mapy nikde nemám. Mám se bát do budoucna nějakých problémů, nebo hledat nějaké řešení, popř. jaké?
2.) Je správný můj laický názor, že ty kachlová kamna kterými topím mi případnou nežádoucí vlhkost "vysají" ven z vnitřních prostor při topení?
3.) Když během noci vychladne teplota z večerních 27 na ranních 22, je to dobré, nebo to by to mělo udržet víc tepla?
Díky za jakékoliv odborné rady na mé dotazy, jsem úplný laik, co se učí :-)