Výkon krbové vložkyZdravím,
rád bych vás požádal o radu ohledně vhodného výkonu krbové vložky. Umřel mi kotel, tak jen urychlil moje rozhodování o přechodu na topení dřevem, které mám (téměř) zadarmo. Původní kotel měl 25kW, ale nevyužil jsem ho zdaleka naplno.
Hrubý nákres je na obrázku v příloze, ještě trochu popíšu dům:
- z roku 1909, podsklepený, základy a jedna štítová zeď 1m kámen, ostatní zdi cca 45cm cihla. Nezateplená půda, jednotlivé vrstvy: podlaha půdy, 50cm vzduchu, vrstva škváry/hlíny, pod tím na prknech omítnutý rákos. Dále je to snížené o dalších cca 70 cm, v každé místnosti jinak - palubky, sádrokarton, heraklit... Výška místností je 250cm.
V současnosti jsem osadil do kuchyně stará stáložárná kamna Fikoterm U6.3 s výkonem (překvapivě:-) 6.3kW - jsou to sice fantastická kamna, ale už v tomhle počasí jsou v horní hranici svého výkonu. Přes otevřené dveře topím do celého bytu, ale vzhledem k dispozici to není úplně ideální - v koupelně je teplo, v kuchyni je hic (24°C), v obýváku je necelých 20 a v ložnici už jen cca 17°. Mně osobně by tohle stačilo, ale kvůli dětem to chce víc, a je mi jasné, že při mrazech by tu bylo k nevydržení, kamna nechci rozpalovat do oranžova, a bůh ví, zda by to vůbec stačilo.
Mám tedy ideu takovou, že do obýváku koupím krbovou vložku o výkonu cca 12kW, kterou si přes léto obezdím, a přes otevřené dveře budu vytápět celý byt, výhledově možná rozvedu vzduch. Fikotermy nechám připojené jako rezervu a v mrazech, bude-li potřeba, v nich zatopím. Spočítal jsem si potřebný výkon a vyšlo mi 12,5 kW. Potřebuji se ujistit ve dvou věcech:
1. Je dnešní kilowatt stejný, jako za časů kamen "Made in Czechoslovakia"? Nakolik se dá věřit udávaným výkonům? Kdybych měl koupit vložku s výkonem 12 "fikotermkW", jsem si téměř na 100% jistý, že to bude stačit, ale nechci být potom překvapen, že kamna nehřejí ani tolik, jako papírově slabší Fikotermy.
2. Když umístím kamna do obýváku, který je (zhruba) uprostřed, měl by se i lépe rozložit poměr teplot v místnostech, je to tak? Nejdál je koupelna, ale tam mi nevadí, když bude chladněji - dá se tam před koupáním pustit přímotop nebo temperovat podlahovým topením, bude-li třeba.
Předem vám děkuji za názory,
V.