Dobrý den, dovolím si tady popsat svojí novou sestavu. Rozvod topení jsem měl v samotíži s kotlem ETKA LS31 s výkonem 31kW. Kotel byl značně předimenzován, ale v té době (rok 1990) byl člověk vůbec rád že nějaký sehnal. Nicméně to byla šťastná koupě, protože kotel byl skvělý.
Při novém kotli jsem původně uvažoval o výborném kotli od Agromechaniky s výkonem 25kW, ale nakonec můj známý topenář který dělá kotle od Benekovu mě přesvědčil že si mám vzít kotel od nich. Tak jsem byl rozhodlý pro C25 i když pro mě se stále lehce předimenzovaným výkonem, jenže mezitím vydali typ C16, který má výkon 20kW, což by bylo pro mě ideální. Tak proto volba C16, C15 má už zase moc malý výkon (15kW).
Vzhledem k tomu, že mám radiátory bez termoventilů a také pro zajištění minimálně 60C na zpátečce, tak jasná volba byl 4C ventil a to osvědčený ESBE VRG141. Čerpadla jsem zvolil Grundfos Alpha 2L, musím zdůraznit to "L" což jsou čerpadla bez autoadaptu, který v mém případě je k ničemu.
Čerpadla mají šest stupňů, vlevo při pohledu na čerpadlo jsou stupně III.(27W) II.(17W) I.(5W) a v pravo s dynamickým průběhem.
Já mám obě čerpadla (kotlové a UT) shodně na výkonu I.
K 4C ventilu jsem zakoupil ekvitermní regulaci ST431N a k ní servo pro 4C ESBE ARA661 (230V/120sec).
Malinko jsme si naběhnul s nasazením serva na 4C ventil. V postupu je, že se 4C dá do středové pozice (50% průtok) a na něj se dá mezikus a pak servo. To jsem udělal ale bylo mi stále divné, že při zavřeném servu tam malinko stále protéká teplá voda, jako by byl
4C ventil malinko otevřený. Ať jsem servo kalibroval jak jsem chtěl stále nic. Pak mi to došlo. Hrál jsem si před tím se servem a servo v době nasazení nebylo v nulové pozici. Tak pozor na to. Po opětovném správném nasazení vše šlape jak má.
Regulace ST431N na primárním okruhu (kotel) hlídá teplotu zpátečky (čidlo teploty zpátečky) a při překročení teploty kotle (čidlo teploty kotle) ochladí kotel tím, že otevře 4C ventil a přebytečné teplo pošle do topení. Pokud máte podlahovku, tak tato funkce je pak blokovaná.
V sekundárním okruhu (topení) hlídá teplotu která jde do topení (čidlo teploty ventilu) a to jak maximální, tak i minimální.
Další čidlo je venkovní teplota, které se používá pro ekvitermní regulaci.
Ekvitermní regulace je super. Nejdříve jsem měl nastaveno, že když pokojový termostat nepožaduje teplo, tak se servo zcela zavře.
To je samozřejmě špatně, protože vám vychladnou radiátory a přestože máte v místnosti teplo stejně vám nebude moc příjemně.
Tak jsem zvolil že se má ventil opět zavřít ale nechá se minimální průtok, to bylo už lepší ale při změně teploty venku se to nechovalo moc dobře. Pak jsem zvolil, že když termostat nepotřebuje teplo, tak se sníží teplota o určítý počet stupňů.
To už bylo mnohem lepší, jen jste si zadali, že do radiátoru má téct 31C a oni se krásně temperovaly.
Teprve po nastavení ekvitermní křivky, která se stanovuje u 431N pro +10C, 0C, -10C a -20C vše šlape naprosto parádně.
Teploty by se měly stanovit tak, že do topení teče jen tolik tepla, kolik jsou ztráty. Nikdy se nesmí přetápět, na to tu když tak mám pokojový termostat.
A jak vlastně funguje ET regulace ? Stanovme si (vyzkoušejme), že při 0C chceme aby nám do topení šlo 30C a při -10C 40C.
V praxi pak při venkovní teplotě 0C jde do topení 30C, při -1 31C, při -5 35C atd ... Zrovna tak když stanovíme že při 0C jde 30C a při -10 35C, tak pak při -1C jde stále 30C, ale při -2C už 31.
Link na manuál k ekvitermní regulaci ST431N a to Slovensky, Polsky a Anglicky.
http://ulozto.cz/xu1TFTqP/st-431n-sk-pl-…
Video hořáku:
https://www.youtube.com/watch?v=8_6hSpJW…
Přikládám i nějaké fotky.
edit: Přidal jsem fotku venkovního čidla
edit: Přidán link na manuál k ST431N
edit: Přidán link na video hoření.
Zásadní chyba nemít u AK 4cv.
před rokem
Zdravím vás, chtěl bych se zeptat jak tato vaše sestava funguje po pár letech. Našel jsem váš příspěvek až teprve…
před rokem
To není nic hrozného je to prostě jen uživatel, ne jako mi co se s tím zabýváme roky.
před 3 roky
295 odpovědí
Zobrazit všechny reakceZdravím vás, chtěl bych se zeptat jak tato vaše sestava funguje po pár letech. Našel jsem váš příspěvek až teprve letos, mám stejný kotel i řídící jednotku ( EM 250). Kotel mám zapojen jen přes termostat. ventil 60°C (ochrana zpátečky)+ pokojový termostat a chtěl bych to napojit podle vašeho způsobu, případně jestli jste něco upravoval na sestavě. Děkuji za odpověď
MH Miroslav Hájek @miroslav.hajek020Zásadní chyba nemít u AK 4cv.
Dobry den chci se zeptat kam zapojim cerpadlo spatecky kdyz nemam pokojovy termostat dekuji Máslo Petr
PM petr Máslo @petr.masloObecně - "čerpadlo zpátečky" je čerpadlo v kotlovém okruhu a jeho napájení zapojíte do říd. jednotky kotle.
Saze jsou vsude i hned vedle retorty. A na dvirkach...
Na tom turbolatoru a dale ani nemluve....
FF Fofřík Fofrovič @fofrik.fofrovicPíšete kotel je čistý. Teplota zpátečky 60st. teplota kotle 75st? A kotel zkutečně této teploty dosáhne.
Jestli ano přidejte 2% vzduchu a zítra zkontrolujte saze.
Zdravim Vas.
Mam mensi problem s c16 od Benekovu. Topim 4 sezonu ledvickym uhlim, ale letos se kotel zacal silne spinit jemnyma cernyma sazema. Za den jsou schopny vytvorit vrstvu i 1-2 mm, takze z automatu se stal kotel, ktery je nutno cistit kazdych par dnu...
Nevite, cim to muze byt???
Parametry mam temer jako v manualu...
Diky za odpovedi...
Dobrý den,
mám kotel Benekov C26, má někdo zkušenosti s topením v tomto kotli peletkami?
Děkuji, Novák
AN Aleš Novák @ales.novak242Obecně se o podobném diskutovalo na:
https://www.energoportal.cz/forum/pevna-…
Dobrý den,mám Benekov c26. Po dotopení kotle na danou teplotu zůstává na roštu neustále malý plamen - 20cm,který hoří i hodinu a teplota v kotli tím stoupá až k 85 stupňům a skočí to do krizového režimu. Kotel mám 3 roky-byl nový a nikdy problém nebyl. Neví někdo čím to je? Děkuji za radu.
Tomáš
Dobrý den,
mám kotel Benekov C26 a praskla mi šamotová deska, která rozráží plamen. Praskla hned asi po dvou měsících používání kotle a teď po třech letech se úplně rozlomila. Chtěl jsem se zeptat, jak moc je tam důležitá, jestli se dá topit bez problémů bez ní.
Děkuji za radu, Aleš Novák
AN Aleš Novák @ales.novak242U B14 jsem měl omylem dodanou šam. desku pro pelety. 2 půlprstence mně výrobce doposlal (chtěli znát výr. č. kotle) a na dodáku bylo napsáno "Půlprstenec 240-60 - keramika B14 pro uhlí nižší kvality" - takže se domnívám že pro běžné uhlí O2 Bílina-Ledvice není šamot nutný.
Dobrý den. Mám problém s Benekovem C16. Kotel topí, šnek pravidelně podává uhlí, ale větrák se spustí pouze na dobu pohybu šneku, poté se vše zase vypne. Když nastavím v uživatelském menu ruční ovládání a zapnu větrák, nespustí se. Při podávání uhlí ale naskočí bez problému, tak asi není rozbitý. Měl by někdo nápad, čím by to mohlo být ?
JS Jana Straková @jana.strakovaA není kotel náhodou v útlumu? Je dosažena zadaná teplota?
Dobrý den,poprosil bych o radu majitele kotle C16P na peletky.Mám problém s nastavením.Stále se mi propaluje žhavá část do hořáku a stalo se mi,že se mi to propálilo až do zásobníku.V útlumu musím každých 7 min. 13 sekund podávat peletky a stejně se nedostanu na hranu normy.Regulátor tahu jsem naistaloval a stejně to nepomáhá.Peletky používám 6mm.S kotlem vytapím jen 3 radiatory a jeden žebřinák.Spotřebu mám 600 kg peletek/měsíc což se mi zdá dost.
Děkuji za kadou pomoc.
EH Ervin Hungr @ervin.hungrHm pane Ervine, ale to jste sdělil jen polovinu potřebných informací. Obecně - jaký máte poměr podávání / pauza - je potřeba nastavit takový výkon hořáku aby hořák nepřecházel vůbec nebo často do útlumu. Co je to hrana normy ??
Pánové, co máte C16 a jiné malé kotle od Benekovu, nemáte problém s většími uhlíky ???
Dle fotky je u mé B14 šnek opravdu malého průměru a mezi hřídelí a tubusem je málo místa .... jen cca 20mm - vypadá to že šnek bude větší uhlíky nejen posunovat ale i mlít .... ;-((
Info k fotce - malá kulička má průměr 25mm ale ani ona dolů neproklouzne, velká kulička je golf. míček pr. 43mm (ta čtvercová příruba má rozměr jen 17x17 cm).
SV Stanislav Vinklárek @stanislav.vinklarekDobrý den,
máme 16 C přes rok a nebyl jediný problém.
Je pravda,že kotel někdy zachroupe, joko by něco drtil,ale vždy si poradil sám. Za mě naprostá spokojenost.Uhlí Ledvice ořech 2.
Zdravím Vás pánové.
Mám dotaz. máte někdo nějaké průběhy ekv křivky na climatix premium??? nedokážu si představit, jak křivka vypadá, když pozměním exponent křivky. Řeším, že když bylo -10 šlo mi do radiátorů 59°C teď už je nad nulou a furt tam jde 56-59°C. Mám nastaveno (+15/35°C) a (-12/68).
musel jsem zvýšit tu druhou, protože nestíhalo vytopit v těch mrazech...
chtěl bych nastavit tu křivku ať s tím nemusím furt hýbat...
nebo nastavit rychlejší odezvu na vnější teplotu...
Díky moc
FoFřík.
FF Fofřík Fofrovič @fofrik.fofrovicDobrý den,
kde to vůbec hladáte??
Všiml jsem si,že už se to tu párkrát řešilo,ale nikdy jsem to v řídící jednotce nenašel.
Nebo je to v zakodovaném servisním menu??
Děkuji za info H.
Dobrý den, tak s tím, že mi kotel žere přes 50 kg denně jsem se už smířil, ale proč má větší spotřebu když je venku teplo než když mrzne?
Nemůže být špatně nastavena eq.regulace?
Klapku do komína jsem instaloval a zlepšení žádné.
Díky za radu.
Dobrý den DES des.Chtěl bych Vás poprosit o radu.Mám nový kotel Benekov C26 Premium s ekv.regulací.
Vlastním ho zhruba 3 měsíce.Vytápím zhruba 120 m plochy dům má 11 radiátorů a není zateplený 50 cm zdi, stará dvojitá okna kterými ale neprotahuje, zateplené snížené stropy.
Vytápím na 22st.
Zdá se, že všechno funguje jak má ALE denní spotřeba se pohybuje mezi 50-55kg
Topenář který kotel instaloval mi na tuto spotřebu sdělil že je všechno tak jak má být, ale že se teda podívá jak má tento kotel nastavený on u sebe doma.A už se neozval.
Volal jsem tedy do Benekovu kde mi jeden technik sdělil že to je v pořádku, že když se podívám do návodu tak tento kotel má spotřebu 6, 4kg na hodinu.
Získal jsem tedy tel.číslo na šéfa techniků v Benekovu a ten ochotně se mnou kotel po telefonu přenastavil.
Snižovala se teplota na kotli, snižovalo se přetápění ze 3 na 1 st. a další nastavení které si samozřejmě už nepamatuji.Spotřeba se sice snížila ,ale jen na 47kg
Můžete mi prosím poradit na koho se obrátit nebo se na to přijet podívat (samozřejmě zaplatím), jsem kousek od Benátek n.J.
Přijde mi šílené kupovat každý měsíc uhlí za zhruba 4500 Kč, když to pravděpodobně není nutné.
Díky moc za jakoukoliv pomoc nebo radu.
fogl at post.cz
tel.777314922
VK Vratislav Kafka @vratislav.kafkaDobrý den,
nejdříve by jste měl napsat kolik uhlí či jiného paliva jste spálil před výměnou kotle ?
Jaké asi tak máte tepelné ztráty, 120m2 je jako prd ale na druhou stranu asi jen tak pro nic zanic 25kW kotel asi nemáte.
Pokud by jste měl menší ztráty, tak by vám mohl bohatě stačit C16 (19kW) či C15 (15kW)
Navíc také záleží při jaké venkovní teplotě jste spotřebu měřil a jak kvalitní uhlí máte.
Energie kterou spálíte se vám jen tak neztratí a ještě k tomu v kotli s tak velkou účinností.
Jak máte vysoký komín a jaký průměr ?
Ahoj pánové, štastní majitelé Benekovu.
chci se zeptat, čistíte každý den okolí horáku? Nebo to necháváte samovolně padat přes okraj? Mě se tam udělá vrstva polela tak 2-3 cm vysoká a uprostřed je to žhavé ložisko. Mám to čistit a všechen ten popel shodit dolů?
a za druhé lepíte při každém čištění tím kamnařským tmelem tu litinovou plotnu? Nebo to necháváte třeba celou sezónu.
Mockrát díky za odpovědi.
Fofřík.
FF Fofřík Fofrovič @fofrik.fofrovicZdravím,
retortu jsem sundal tak 1x za sezonu abych vyčistil zapečené uhlí uvnitř direk... ano a pak přilepil kamnařským tmelem... určitě bych to při každém čištění nesundaval.... potřeba je take vyčistit pod retortou, odšroubovat 2x šroub M17 a tam vyhrabat popel, aby byl zajištěn přivod vzduchu...
Čistím 1x za měsíc ... kdybych čistil častěji, přišel bych si jak úchyl, minulý víkend jsem si i vyčistil komín ze střechy a měl jsem 3/4 kbelíku plnej sazí.....
Zdravím Vás. Des des.
Mám nově kotel C16 a mám mnoho otázek ohledně ekvitermy, termostatu a jejich chováním. Mohl byste mi na Vás poslat kontakt na michal.gorig at gmail.com.
Díky moc.
Michal
Dobrý den, mám takový problém s C16 premium. Teplotu kotle mám nastavenou na 70 °C a hysterzy 3°C. V poseldních 14 dnech se stává, že kotel má natopeno na 73 °C a jede na cca 60 % což je nelogické. Neměl jste někdo podobný problém ? Děkuji za odpovědi
FC French core @french.coreProč se vám to zdá nelogické?
Dobrý den, měl jsem chvíli čas, tak sem dodávám aktuální data o spotřebě tohoto systému.
Celková spotřeba za měřené období (16.10 - 24.1 /100dnů) je 2.1tuny uhlí O2 což je denní průměr 21 kg.
Občas jsou tam vidět větší špičky, to je dané tím že se mi nechtělo brzo ráno vstávat a proto to může být takto mírně zkreslené :)
Topím na 24C + bojler.
DD DES des @des.desDíky za měření.
Ale mám dotaz - kolik vaše nová sestava stála Kč ??? Také mě výhledově čeká velká investice asi také do C16. Díky.
vinklarek@vinklarek .cz
Dobrý den, plánuji nyní koupit automatický kotel. Doposavad jsem byl rozhodnut pro litinový Dakon FB2 Automat, poté co jsem na netu objevil Benekov c16 jsem již na vážkách. Nedělám nic jiného než studuji výhody a nevýhody obou kotlů a nemohu se stále rozhodnout. Mohli by jste mi dle vašich zkušeností doporučit co vybrat? Děkuji
Dobrý den, mám stejný kotel benekov c16. Jakou máte teplotu spalin? Když mi jede kotel na 30% tak mi teplota spalin spadne az k 90°C což mi přijde málo. Nerad bych,aby mi kotel dehtoval. Komín je vyvložkovaný 180 mm.
Vytápím zatím pouze jedno patro cca 85 m2 na 23 °C. Dům je zatím nezateplen. Spotřebu paliva mám cca 33 kg na den, není to mnoho?
Děkuji za odpověď.
FC French core @french.coreMyslím si že se bát nemusíte, rozhodující je podle mě teplota zpátečky a pokud ji držíte na 60C tak by vám to dehtovat nemělo.
Spotřebu je vždy problematické porovnat, viz příspěvek níže.
Podle mě je mnohem optimálnější ekvitermická regulace, kdy jde do topení jen tolik tepla kolik se ztrácí ale teplo proudí nepřetržitě a radiátory jsou stále vlažné.
Do řízení vytápění letos ještě pokojový termostat nezasáhnul. Tedy křivka je nastavená asi přesně.
Ještě pro úplnost to dám sem.
Dobrý den, vzhledem k tomu že mám počítadlo již nainstalované déle jak měsíc, tak sem dávám svoje první měření. Kotel C16.
Odpočet jsme dělal vždy ráno v cca 7 hodin ale o víkendu jsem spal přeci jen o něco déle :) tak se to občas může trošku lišit.
údaje jsou od 16.10 do 21.11.
Celková spotřeba za celé období: 565 kg O2.
Průměr na za den: 15,3kg.
Náklady na den - 2,70 kč x 15,3 = 42kč plus cca 800 W elektřiny.
Celkem náklady na topení o ohřev vody v TUV max 50 kč za den.
DD DES des @des.desDobry den.
Ve vasem prispevku z 11.02.2014 09:55 pisete, ze pri 220m2 na 23stupnu palite 28kg/den - v unoru.
Zde dle grafu pisete spotrebu cca 15kg/den - prelom rijen listopad.
Nemate nejaky celorocni graf spotreby? Myslim tim co si pamatujete ze jste protopil prumerne lonskou zimu.
Jak doslo k te polovicni spotrebe - je to skutecne jen merenim v jinem obdobi?
Diky
Zdravím DES des,
rozhodl jsem se taky rozšířit náš Benekov C16 Ekonomix o ekvitermní regulaci ST 431.
Můžete mi poradit se zapojením ekvitermní regulace a řídící jednotky kotle? Tápu nad tím, že nevím které čerpadlo bude ovládat elektronika kotle a které ekviterma. A kde mám zapojit pokojový termostat PT22 ? Do ST 431 nebo nechat zapojený v kotli.
Kotel mám zapojený stejně jako Vy, ale bez ohřevu TUV. Čerpadlo UT a kotlové nyní pracují současně (jsou napájeny z jednoho vodiče), proto nevím kam pak zapojit kotlové čerpadlo.
Děkuji, budu vděčný za každou radu klidně i na email: pikalos at seznam.cz
KP Kamil Pícha @kamil.pichaJasně, tak zatím jen takto v kostce, pokud budu mít zítra čas, tak to namaluji.
ST431 má čtyři teplotní čidla.
1. Teplota kotle
2. Teplota zpátečky
3. Teplota ventilu - tedy teplota která jde do už do topení
4. Teplota venkovní - pro ekvitermickou regulaci
Čerpadla v mém případě, nehodící si škrtnětě.
1. Čerpadlo kotle - ovládané RJ kotle
2. Čerpadlo TUV (bojler) - ovládané RJ kotle
3. Čerpadlo UT - ovládané ST431N
Čerpadlo kotle - spíná od cca 62C a vlastně už nikdy nevypne, mám všechny Grunfos Alpha 2L na první stupeň se spotřebou 5W.
Čerpadlo TUV - vypíná a zapíná RJ kotle dle potřeby a dle tepelného senzoru který je v bojleru.
Čerpadlo UT - zapíná se od 58C a plně ho ovládá ST431, ale opět platí že ho s vyjímkou kalibrace nikdy nevypíná. Používá ekvitermní regulaci, proto ho ani vypnout nesmí.
Co se týče Termostatu, v kotli je místo termostatu klema - propoj - zkrat, který kotli simuluje trvalé sepnutí od termostatu a kotel se tedy snaží stále topit, ale vždy jen do maximální teploty kterou tam máte nastavenou. Je to normální funkce.
Naopak termostat z referenční místnosti je zaveden do ST431N.
Dobrý den,
uvažuji o koupi tohoto kotle, můžete mi odpovědět prosím na tuto adresu: josefdolezalek(zavináč)seznam.cz? Nevím, který typ vybrat, jestli Premium, nebo Ekonomix s ET regulací. Ale měl bych i více dotazů. Díky moc za odpověď na email. Doležálek
Dobry den,
mam v planu poridit Benekov C16, a resim jakou zakoupit verzi, zda Economix, nebo Premium s regulaci Siemens, ktera umi modulaci vykonu kotle, za nemaly priplatek. Je tu nekdo na foru, kdo verzi Premium ma, pripadne si rad prectu nazory Vas zkusenejsich kolegu, jestli to ma smysl.
Take bych se rad dozvedel, proc ochranu zpatecky neresit jednoduse a levne pomoci 3-cestneho termostatickeho ventilu? V cem je ten prakticky rozdil oproti drazsimu reseni se 4-cest ventilem ovladanym servem?
Dekuji za pripadne podnety
KA Kotelníček automat @kotelnicek.automatMáme C 16 Prémium a pecka,defakto máme dál plyn bez starostí :-).
Jo a řídí mi to 2 nezávyslé okruhy (byty)
Upgrade NO. 2
Tak jsem konečně přidal nový kombinovaný bojler Dražice 180litrů.
Zapojen byl už na předem připravené vývody, tedy nebylo nijak nutné zasahovat do rozvodů.
Přidal jsem na kotlový okruh další čerpadlo (opět Grundfos Alpha 2L) s filtrem a automatickým odvzdušňovákem. A jeho ovládání jsem nechal na řídící jednotce kotle.
V bojleru jsem do jímky přidal k termostatu a ochraně ještě další čidlo teploty a to zapojil do řídící jednotky kotle.
Na zpátečku jsem dal klapku, aby nemohla voda skrz bojler samovolně cirkulovat.
Vše dle očekávání pracuje na jedničku. Teplotu bojleru mám nastavenou na 50C a při poklesu o 5C se zapne nahřívání a bojler je do pár minut opět plně natopen.
Toto je poslední větší upgrade.
Upgrade No. 1
Už minulý rok jsem měl trošku obavy z velkého tahu komína. Mám ho udělaný z schiedelu průměr 200mm a výška 11m. Letos jsem tedy koupil regulátor tahu, který se pomací stahovací pásky přichytí ke kouřovodu.
Nejdříve jsme si tedy naměřil díru do kouřovodu a flexou ho vyříznul, pak jsem tam připojil vlastní regulátor a spoje u kouřovodu ještě omáznul tmelem.
Je ho potřeba nastavit vodorovně dle klapky a svisle dle těla regulátoru.
Regulátor tahu lze nastavit od 15Pa do 50Pa, tak jsem zatím nastavil regulátor na 20Pa, protože můj kotel potřebuje max 15Pa a celé jsem to sešrouboval.
Zatím tah komína není tak velký, ale až příjdou mrazy tak to bude znát.
edit: Po upozornění opraveny jednotky z Kpa na Pa. Přeci jen to není kompresor :)
DD DES des @des.desdobry den chcel som sa poinformovat ohladne regulatora st431n
moj system bude pozostavat z drevosplynujuceho kotla attack dpx profi 15KW plus akumulacna nadrz 1000l kotol ma ochranu spiatocky od oventropu cize kotlovy okruh je zabezpeceny...ale ja by som potreboval vyriesit regulaciu a toto ma zaujalo...v celom dome mame podlahove kurenie ...cize kurit budem naplno az kym nenabijem akumulacnu nadrz potom budem teplo odoberat z nej...nastavenie teploty do podlahovky bude trojcestym ventilom Ivar mix 3 k nemu by som chcel servopohon : http://www.kurenie-solar.sk/kurenie-sola…
tento servopohon by som chcel ovladat regulaciou st431N myslite ze to bude mozne??? dakujem
Dobrý den, bylo by možné se s vámi spojit přes nějaký email ? Ráda bych se zeptala ještě na nějaké podrobnosti.
JS Jana Straková @jana.strakovaDejte se váš email a já vám napíšu ..
Mám jeden dotaz na autora zapojenia, aky priemer medených rurok ste použili na zapojenie kotloveho okruhu? Je to DN22? postačuje to pre kotol 17kW?
MB Milan Baxi @milan.baxiDobrý den, je to DN28.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit, chci si pořídit automatický kotel na uhlí, ale nevím jaký typ a značku. Mám patrový RD (nezateplený) - celkem 240 m2 + kombinovaný boiler 160 l, rozvody v plastu + radiátory. Dosavadní kotel Dakon DOR 24. Uvažuji o Dakonu FB 25 automat - stojí 72 tis. A nebo se vyplatí investovat větší peníze do Benokov C26.
A jestli se vůbec takový kotel vejde do naší kotelny: 170 * 130 cm.
Ještě dotaz na komín - musí být vyvložkovaný?
Můžete mi poradit nebo poslat na někoho odkaz? Díky
AN Aleš Novák @ales.novak242Automatický kotel pracuje 24 hod za den. Zatím jste topil jenom nějakou část dne. Tak proč chcete kupovat tak silný kotel. Když si vemete současný kotel tak s ním topíte maximálně cca 8 hod. To znamená potřebujete do domu dodat tepelnou energii odpovídající plnému výkonu po dobu 8 hod. To znamená 8x25=200 kWh když to podělíte trvalým provozem to je 24 hod vyjde vám podstatně menší výkon, cca 8,3 kW. Ještě jednou proč tak silný kotel?
Dobrý den,chtěl bych se zeptat, jakou plochu vytápíte,a jakou máte přibližně spotřebu paliva.A ještě jestli se dá v kotli přechodně topit dřevem
Děkuji
JŠ JIŘÍ ŠVARC @jiri.svarc297Vytápím cca 220 m2 na 23C a pak temperuji cca 80 m2 suterénu.
Dům suterén, přízemí a podkroví, zateplen 5cm polystyren, plastová okna.
Zatím nemám zapojený bojler. Mám ho jen na elektřinu a tak vyčkám až umře a pak koupím nový, už kombinovaný. Ale mám to už na to připravené.
V počasí okolo nuly mám spotřebu 28kg uhlí ledvice 2, při -10 co bylo těch pár dní tak 40kg.
Co mě tedy štve, že nemůžu kotel pořádně vyzkoušet při nízkých teplotách, takto se furt fláká a jede skoro na minimum. :)
Současná konfigurace je 5sec podávání, 75sec pauza, větrák na 45%, teplota kotle na 72C.
Při -10 jsem změnil konfiguraci na 5sec podávání, 70sec pauza, větrák na 45% a teplotu kotle jsme navýšil na 74C.
Zatím je kotel (19kW) dost předimenzován, ale až připojím bojler tak to bude pak OK.
edit: A co se týče topení dřevem, asi by to tam šlo dobastlit, ale proč, když topit uhlím je tak neskutečně pohodlné.
Já ke kotli chodím vždy večer a to jen z důvodu, že jsem prostě na něho zvědavej co dělá :)
Uhlí doplňuji tak jednou za 5dní a tak jednou za 4-5 dní vynáším popel.
Jednou za měsíc ho za provozu uvnitř vyčistím.
Prostě o tomto kotli ani nevíme, že ho máme.
Dobrý den nastavil jsem hodnoty na st431n jak zde byli napsány,ale mam problém,že když nastavím ochranu zpátečky na 60C tak mi do radiátorů jde jenom 42C nevíte co stím?
Dobrý večer chtěl bych poradit nevíte proč mi některé radiátory topí víc a jiné min?Odvzdušnění jsem zkoušel,ale je to pořád stejné.
JK Jan kop @jan.kopCo seřízení průtoků v jednotlivých tělesech? Proč to píšete do tématu o kotli Benekov a regulátoru ST-431?
Dobrý den chci se vás zeptat jaké máte nastaveny hodnoty na st431?
MK Miroslav Krivcik @miroslav.krivcikTo se ptáte dost obecně, těch parametrů na nastavení je hodně. Zeptejte se konkrétně, které parametry Vás zajímají?
Tak regulátor je již pár dní v ostrém provozu. Funkčnost je bezproblémová, regulace funkční. Zapojení a nastavení jsem měl odzkoušeno "nasucho", takže to bylo i rychle hotovo. Uživatelé jsou spokojeni a to je to hlavní. Hlavní rozdíl je v tepelné pohodě která je díky ekvitermnímu řízení úplně jiná než při on/off spínání čerpadla. Dalším důsledkem je již po pár dnech pozorovatelná úspora paliva - není to moc, odhadem kolem 15%. Celkové náklady nakonec nebyli nejnižší, ale dělala se trochu větší úprava na zapojení systému a dodával se nový prostorový termostat PT32.
Prostudoval jsem si návody i na další regulátory a moc hezky vypadá ST-408 (2 směšované okruhy, okruh TeV,...) za cenu pod 4000,-Kč - to je skvělé. Jak se mi naskytne vhodná instalace určitě jej použiju a podám info.
pěkný den přeji, jak jste zjistil, že je Váš kotel předimenzovaný?Mám stejný kotel Etka a chci provést něco podobného co vy u mne, jen jsem se pořád uabýval kotlrm C26.
DR Dan Rikala @dan.rikalaDobrý den, no je to docela jednoduché. Už v původním projektu (rok 1990) byl doporučený kotel s výkonem 25kW. Vzhledem k tomu že je teď dům zateplen a máme i nová okna, tak teď bohatě stačí ten C16 s cca 20kW. V tomto počasí jede kotel s výkonem 10kW a přitom se dost fláká. Nemám tedy ještě zapojen bojler, to nechám asi až "umře", tak nějak už to má za pár :). V podstatě by mi nakonec možná stačil C15 - 15kW, ale chtěl jsem výkonovou rezervu. Člověk nikdy neví a mám v živé paměti tři týdny uhelných prázdnin, které jsem zažil jako dítě, když bylo přes den venku -17C a večer -35C.
Jinak ETKA LS31 byl skvělý kotel. Přiravuji sem na TZB malý příspěvek o něm na téma nizkoteplotní koroze. Kotel je už rozřezán a nafocen.
Regulátor jsem o víkendu objednal a včera přišel. Dobírka byla necelé dvě stovky, regulátor 2260,-Kč. K regulátoru jsou všechna čidla (tzn. venkovní teplota, zpátečka kotle, výstupní kotle a teplota za ventilem), flexošňůra na připojení regulátoru a kabel na připojení OČ. Na omak je kvalita celkem slušná, display rozumně čitelný.
Trochu škoda je, že návody (přelouskal jsem všechny rozumné jazykové verze, tzn. polsky, anglicky, slovensky) nejsou úplně srozumitelně sepsané.
Funkčnost regulátoru je ovšem naprosto skvělá. Připojil jsem všechna čidla, servopohon a připravil jsem si "oteplovače" a "ochlazovače" čidel (rozuměj teplá voda, studená voda a kousek něčeho mraženého na venkovní čidlo). Regulátor při nastavení na plnou funkčnost (ekvitermní+pokojová regulace, ochrana zpátečky kotle, ochrana přehřátí kotle, spínání OČ nad prahovou teplotou) funguje přesně podle mých představ. Při venkovní teplotě vyšší než 10°C je OČ vypnuté a ventil je otevřený na minimální nastavenou hodnotu (5%). Je funkční ochrana kotle a "Antistop" čerpadla (pokud by výstupní teplota kotle vzrostla nad nastavenou hodnotu ventil se otevře), čerpadlo se spíná v pravidelných cyklech - antistop. Při poklesu venkovní teploty pod 10°C začne ventil regulovat dle ekvitermy (nastevení popsal DES des celkem jasně) a OČ (pro otopnou soustavu, ne kotlové) se spíná až pokud výstupní čidlo kotle dosáhne prahové hodnoty. To vše za předpokladu, že prostorový termostat požaduje teplo (má sepnutý kontakt). V případě rozepnutého kontaktu PT (je natopeno) zafunguje ventil dle nastavení v jednom parametru - buď sníží požadovanou teplotu (lze nastavit, např.20K) na čidle za ventilem, nebo ventil zavře.
V případě připojení prostorového přístroje s komunikací TECH (RS) jsou možnosti ovlivnění náběhové teploty ještě o něco sofistikovanější, ale to je potřeba vyzkoušet.
Já jsem tímto poměrně nezdravě nadšený, skutečně je to hodně muziky za málo peněz. Stačí si spočítat na kolik podobná aplikace vyjde např. s RVSkou a je celkem jasno co vyhraje.
Chystám to na úpravu jedné stavající otopné soustavy s automatem na pelety Ferroli GFN Pellet (kotel momentálně natápí taktovací nádrž, z nádrže jsou 2 nezávislé radiátorové okruhy s prostorovými termostaty). Na tuto aplikaci by tedy byl vhodnější regulátor ST-408N, ten umí 2 samostatné směšované okruhy za cenu 3900,-Kč (+ cena 2 ventilů a pohonů), ale na první pokus jsem nechtěl přeci jen tolik investovat. Takže bude potřeba pár relátek (hořák je citlivý zejména na cyklování start/stop pokynu) a trochu drátování... Největší oříšek ovšem bude ohřev TV, protože bojler je připojen na jedné topné větvi (tedy za směšovačem) za prvním tělesem (žebřík v koupelně). V hlavě už to trochu mám...
LH Lukáš Havlíček @lukas.havlicekTak jak v praxi, už jste to zapojil ? Mě nejvíc času zabralo správně nastavit ekvitermní křivku díky současným "jarním" teplotám mezi +10C a 0C. Každá změna se projevuje s obrovským spožděním, ale teď už i tento rozsah mám vyladěn :).
Měřil jsem i spotřebu, ekviterma a čerpadlo na I. v okruhu UT bere <10W za hodinu, tedy za den max 240W.
Kotel v "dozoru" a jedno čepadlo I. v kotlovém okruhu bere také 10W, tedy za den max 240W, s ventilátorem na 45% bere v tu chvíli 30W. V průměru kotlová část za 24 hodin "žere" 500W.
Dohromady odběr celé elektrické části vytápění nepřesáhne za den 800W.
Můžu se jenom zeptat odkud jste? Mám v plánu taky dávat aut. kotel Benekov c16, ale zatím čekám na schválení dotace a sháním firmu, který by mi to udělala. Děkuji
Ještě doplním ceny:
Servo - 2200,-
Čerpadlo - 2700,- 2x
ST431N - 2200,-
a kotel, montáž a všechny další komponenty - 95000,-
Celkem tedy cca 105000,-
vše s DPH.
DD DES des @des.desTa instalace a její jednoduchost a funkčnost se mi líbí, jen prosím prozraďte kde jste dokázal koupit regulátor ST431N za 2200,-Kč s DPH? Hned teď bych věděl o pár instalacích kam ho použít, no a za tuto cenu není co řešit.
Pekné, presne tak to mám v pláne zapojiť cez leto u rodičov,akurat kotol bude Galmet sg-17m :-) tešim sa na Vaše dalšie skusenosti s regulaciou v bežnej prevádzke. pozdravujem Milan
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.