Benekov C16 + 4C VRG141 + ESBE ARA661 + Grundfos Alpha 2L + ST431N

Reklama
DD DES des @des.des před 10 roky31.12.2013 19:52:00
Benekov C16 + 4C VRG141 + ESBE ARA661 + Grundfos Alpha 2L + ST431N

Dobrý den, dovolím si tady popsat svojí novou sestavu. Rozvod topení jsem měl v samotíži s kotlem ETKA LS31 s výkonem 31kW. Kotel byl značně předimenzován, ale v té době (rok 1990) byl člověk vůbec rád že nějaký sehnal. Nicméně to byla šťastná koupě, protože kotel byl skvělý.

Při novém kotli jsem původně uvažoval o výborném kotli od Agromechaniky s výkonem 25kW, ale nakonec můj známý topenář který dělá kotle od Benekovu mě přesvědčil že si mám vzít kotel od nich. Tak jsem byl rozhodlý pro C25 i když pro mě se stále lehce předimenzovaným výkonem, jenže mezitím vydali typ C16, který má výkon 20kW, což by bylo pro mě ideální. Tak proto volba C16, C15 má už zase moc malý výkon (15kW).

Vzhledem k tomu, že mám radiátory bez termoventilů a také pro zajištění minimálně 60C na zpátečce, tak jasná volba byl 4C ventil a to osvědčený ESBE VRG141. Čerpadla jsem zvolil Grundfos Alpha 2L, musím zdůraznit to "L" což jsou čerpadla bez autoadaptu, který v mém případě je k ničemu.
Čerpadla mají šest stupňů, vlevo při pohledu na čerpadlo jsou stupně III.(27W) II.(17W) I.(5W) a v pravo s dynamickým průběhem.
Já mám obě čerpadla (kotlové a UT) shodně na výkonu I.

K 4C ventilu jsem zakoupil ekvitermní regulaci ST431N a k ní servo pro 4C ESBE ARA661 (230V/120sec).
Malinko jsme si naběhnul s nasazením serva na 4C ventil. V postupu je, že se 4C dá do středové pozice (50% průtok) a na něj se dá mezikus a pak servo. To jsem udělal ale bylo mi stále divné, že při zavřeném servu tam malinko stále protéká teplá voda, jako by byl
4C ventil malinko otevřený. Ať jsem servo kalibroval jak jsem chtěl stále nic. Pak mi to došlo. Hrál jsem si před tím se servem a servo v době nasazení nebylo v nulové pozici. Tak pozor na to. Po opětovném správném nasazení vše šlape jak má.

Regulace ST431N na primárním okruhu (kotel) hlídá teplotu zpátečky (čidlo teploty zpátečky) a při překročení teploty kotle (čidlo teploty kotle) ochladí kotel tím, že otevře 4C ventil a přebytečné teplo pošle do topení. Pokud máte podlahovku, tak tato funkce je pak blokovaná.
V sekundárním okruhu (topení) hlídá teplotu která jde do topení (čidlo teploty ventilu) a to jak maximální, tak i minimální.
Další čidlo je venkovní teplota, které se používá pro ekvitermní regulaci.


Ekvitermní regulace je super. Nejdříve jsem měl nastaveno, že když pokojový termostat nepožaduje teplo, tak se servo zcela zavře.
To je samozřejmě špatně, protože vám vychladnou radiátory a přestože máte v místnosti teplo stejně vám nebude moc příjemně.
Tak jsem zvolil že se má ventil opět zavřít ale nechá se minimální průtok, to bylo už lepší ale při změně teploty venku se to nechovalo moc dobře. Pak jsem zvolil, že když termostat nepotřebuje teplo, tak se sníží teplota o určítý počet stupňů.
To už bylo mnohem lepší, jen jste si zadali, že do radiátoru má téct 31C a oni se krásně temperovaly.

Teprve po nastavení ekvitermní křivky, která se stanovuje u 431N pro +10C, 0C, -10C a -20C vše šlape naprosto parádně.
Teploty by se měly stanovit tak, že do topení teče jen tolik tepla, kolik jsou ztráty. Nikdy se nesmí přetápět, na to tu když tak mám pokojový termostat.

A jak vlastně funguje ET regulace ? Stanovme si (vyzkoušejme), že při 0C chceme aby nám do topení šlo 30C a při -10C 40C.
V praxi pak při venkovní teplotě 0C jde do topení 30C, při -1 31C, při -5 35C atd ... Zrovna tak když stanovíme že při 0C jde 30C a při -10 35C, tak pak při -1C jde stále 30C, ale při -2C už 31.

Link na manuál k ekvitermní regulaci ST431N a to Slovensky, Polsky a Anglicky.
http://ulozto.cz/xu1TFTqP/st-431n-sk-pl-…

Video hořáku:
https://www.youtube.com/watch?v=8_6hSpJW…


Přikládám i nějaké fotky.
edit: Přidal jsem fotku venkovního čidla
edit: Přidán link na manuál k ST431N
edit: Přidán link na video hoření.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

295 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.