Automatický kotel - špatná cirkulaceDobrý den,
Potřeboval bych radu k následujícímu problému. Koupili jsme dvoupodlažní dům, který je vytápěn automatickým kotlem na uhlí od Benekovu V-LING 50 (40kW). Kotel je umístěn ve sklepě a rozvod je dle přiloženého plánku a fotek rozveden do přízemí a 1. patra čtyřmi samostatnými větvemi. Spodní větve byly původně na samotíž, takže rozvody jsou z trubek velkých průměrů. Rozvod do 1.P je z CU trubek a ne jedné větvi je v patře napojen na původní okruh ze slabších Fe trubek (kotel byl v patře a oběh byl nucený-čerpadlem). Za kotlem je ručně ovládaný čtyřcestný ventil a za tímto ventilem na stoupačce čerpadlo Grundfos 25/6 spínané dle nastavení teploty na kotli. Čerpadlo při spuštění běží na nejvyšší rychlost. Problém spočívá v tom, že všechny radiátory jsou teplé max. do poloviny a zpátečka je většinu času úplně studená. Využil jsem toho, že na v 1.P bylo na původním rozvodu na zpátečce čerpadlo a namontoval jsem ho zpět. Po tomto opatření začala voda v tomto okruhu cirkulovat a částečně ohřála i zpátečku. V současné době kotel funguje asi tím způsobem, že mám nastavenou teplotu spínání čerpadla na 59°C. Při dosažení této teploty čerpadlo sepne a kotel se natopí na 64°C a potom začne teplota klesat až na 56°C – zpátečky jsou studené (až na tu jednu větev, kde je přidané čerpadlo). Čerpadlo se vypne a tento moment se okamžitě ohřejí všechny zpátečky a kotel se opět natopí na 64°C a tak pořád dokola (čerpadlo v patře běží stále). Kotel mám nastavený tak, že by výstupní voda měla být 70°C, ale na tuto teplotu se nikdy nedostane. Podle diskuzí na tomto fóru by asi pomohl řízený čtyřcestný ventil a další čerpadlo na kotlovém okruhu. Docílím tímto cirkulaci vody ve všech větvích nebo by měla mít každá větev své čerpadlo a všude by měly být zpětné klapky? Kotel dle mých informací instaloval topenář a výšky od kotle do 1.P je cca 8m. Není kotel na tolik radiátorů slabý (ale při teplotách nad 0°C by to podle mě měl zvládnout)?