Co se špatně provedeným stropem s kondenzující vodou?

Rubriky:

Reklama
Co se špatně provedeným stropem s kondenzující vodou?

Starý cihlový dům, nechal jsem si provést rekonstrukci stropu nad bytem pod klasickou nezateplenou půdou.

Rekonstrukci dělal živnostník, na kterého jsem měl výborná doporučení od několika známých, takže jsem mu bohužel sám tomu nerozuměje příliš důvěřoval a špatně to dopadlo. Reklamace není reálná, zjistil jsem teď, že už na něj začalo běžet několik exekucí a schovává se přede mnou i dalšími podobně postiženými.

Současná skladba stropu od spodu:
1.) sádrokarton
2.) parotěsná fólie, ale místy chybějící (což mne vede k otázce kdoví jak kvalitně udělaná tam kde je)
3.) - na části prázdná mezera cca 8 cm a nad ní vrstva původního stropu (rákosový na deskách);
- na části tato vrstva není (někde se původní strop strhával úplně někde ne)
4.) dřevěné trámy a mezi nimi minerální izolace cca 20 cm
5.) paropropustná fólie
6.) pochůzné dřevěné desky (ale ty už jsem z větší části oddělal)

Na paropropustné fólii zespod kondenzuje vlhkost, a od toho navlhá i co je pod ní. Navíc mám subjektivně dojem, že strop i málo tepelně izoluje (možná dáno degradací vlastností izolace díky jejímu navlhnutí od kondenzace?)

Hlavním problémem je jak začínám chápat zřejmě špatně provedený/místy chybějící parotěs. (Nebo je špatně ještě něco dalšího?)

Co teď s tím? Ze spodu už tam není přístup, už se tam bydlí a nedá se jen tak vystěhovat.

Odstranit paropropustnou fólii? A možná místo ní přidat víc izolace? (Ale potřebuji udržet půdu pochůznou.)

Nebo nešla by ještě ta parotěsnost dodělat nějak z vrchu přístupem z půdy? U části stropu, kde není zbytek stropu původního (viz ad 3), se dá až na sádrokarton relativně dostat. Na část, kde ten zbytek je, to tak snadné není, ale napadlo mne, jestli by třeba do toho zbytku původního stropu nešly udělat díry a těmi tam do té 8 cm mezery nad sádrokartonem nalít/nafoukat/napěchovat nějakou izolační pěnu či jiný materiál, který by věci pomohl (pokud něco takového existuje)?

Jinak uvažováno je, že za několik let by se asi dělala půdní vestavba, čímž by teplotní rozdíl mezi prostory a tedy i problém zřejmě zanikl. Takže nepotřeboval bych úplně perfektní řešení, stačilo by, aby bylo dostatečné na několik let.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.