kotel 25KW + aku 1600l jak nejlépe upravit zapojeníDobrý den,
Již několik let předělávám systém vytápění kotlem na dřevo ve starém domě. Postupem času jsem už promýšlel, nebo i zkusil několik variant. Letos, protože jsem výhodně získal starší AKU, instaloval jsem ji do kotelny a vše zapojil tak, jak jsem se domníval, že by to mělo fungovat. V systému jsem zapojil i elektricky ovládané ventily, které by do budoucna měly sloužit k přepínání mezi kotlem a AKU pomocí nějaké řídící jednotky.
Protože se systém kotelny připojuje na původní rozvody, jsou trubky dimenzovány na větší průměry. Dům je na samotě na konci el.sítě a občas dochází k dlouhodobějším výpadkům elektřiny. Mám vyzkoušeno, že pokud při výpadku proudu otevřu velký ventil(bajpas čerpadla) protlačí se topná voda i přes Ladomat u kotle a funguje to částečně samotíží.
Původní zaměr byl :
1)topit z kotle přímo do radiátorů, bez použití AKU
2)po dosažení požadované teploty v domě, pouštět přebytečné teplo do AKU, v domě držet nastavenou teplotu.
3)možnost topit jen do AKU
4)pouštět dle potřeby teplo jen z AKU do radiátorů, s uzavřeným okruhem kolem vyhaslého kotle.
AKU jsem ještě osadil el.topnými patronami, které by ohřály vodu v AKU elektricky např. přes spínací hodiny.( Delší nepřítomnost, noční proud....)
Při součastném zapojení bohužel systém nepracuje úplně podle mých představ. Topit není problém. Při otevření okruhu AKU, se nádrž pomalu odspodu nabíjí, ale vytlačovaná voda se cpe do směčovače, kde značně ochlazuje vodu, která jde do radiátorů, a zároveň dělá odpor příchozí vodě z kotle. Voda z kotle pak jde přednostně malým okruhem přes Ladomat a přehřívá se. Tím se škrtí klapka hoření kotle, není dokonalé spalování a nevyužije se efektivně výkon. V okruhu běhá vlažná voda,kolem kotle přehřátá,AKU se velmi pomalu nabíjí.
Můžete mi poradit co jak přepojit, aby to fungovalo??? Myslím, že vrch AKU by měl jít z boku do trojcesťáku, který je tam nyní asi zbytečně. Rád bych to, ale konsultoval s někým, kdo tomu rozumí víc než já. Topenařina není úplně můj obor, i když jsem také technik. Topenáři, které jsem oslovil jsou však zvyklí pracovat pouze se systémy se slabými měděnými rozvody, kde se každá větev honí čerpadlem a podobný projekt je nad jejich chápání.
Děkuji za případnou pomoc s řešením. Karel S.