TZB-info - Problematika spotřebičů…
Zejména z hlediska úspor energií a bezpečnosti provozu se musí prosadit používání uzavřených spotřebičů kategorie C. Nesmí se však dopustit nevhodná aplikace nových předpisů např. Nařízení vlády č.…
Zdravím vás a pokládám otázku, která je možná menšinového charakteru, ale může zajímat slušný okruh lidí.
Dnes v diskuzch často vidíme primitivní dělení spotřebičů plynu do kategorie B (s přerušovačem tahu a atmosferickým hořákem) a kategorie C (s uzavřenou komorou).
Představte si, že mnoho kotlů původně kategorie C lze provozovat i v režimu kategorie B tím, že sají vzduch z místnosti, nikoliv z venkovního prostoru. Jsou to tedy kotle kategorie B - s PŘETLAKOVÝM HOŘÁKEM a PŘETLAKOVÝM KOMÍNEM.
Veškeré informace běžně diskutované se tomuto stavu VYHÝBAJÍ a dokola papouškují dogma, že B = ATMOSFERICKÝ S PŘERUŠOVAČEM TAHU, přestože to NEMUSÍ BÝT PRAVDA. Odpusťte ten důraz, ale proti větru se čůrá těžko.
Jaké jsou PODMÍNKY PRO ZAPOJENÍ PŘETLAKOVÉHO KOTLE kategorie B do "komína", myšleno do prázdného a čistého průduchu ve zdi, vyvložkovaného schváleným potrubím? Je k něčemu potřeba kominík? Kontroluje někdo stav přetlakového potrubí?
Vím, že kategorie B s přetlakovou komorou a přetlakovým "komínem" je pro někoho asi urážka, ale nezlobte se. Jaké obecné předpisy se vztahují právě k tomuto provedení?
ZADNÍ VĚTRÁNÍ je způsob, kterým se odvětrává prostor v průduchu, ve kterém je veden přetlakový odvod spalin. Kdo a jak často kontroluje jeho stav a čistotu? Jak často?
Normy jsou nesmyslné a mnohdy je to pouze o razítku. Sousedka otrávená karmou bez jakékoliv závady, jen smůla v letním…
před 11 roky
A to je ten problém, se kterým se stále potýkám, neznalost (moje?) skupin a značení spotřebičů. Mám kotlík třídy B,…
před 11 roky
Jsem zvědav na stanovisko norem, nicméně popíšu obvyklou realitu kondenzačních kotlů. Díra by dle povolené konstrukce…
před 11 roky
7 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení