Koncept stavby RD

Reklama
Koncept stavby RD

Po roce urputného "boje" s naším kamarádem architektem míříme do finále a řešíme už detaily.

Po dlouhém přemýšlení a propočítávání jsme skončili u Heluz Plus 36,5 s 18 cm Multiporu - tato kombinace při využití různých akcí nevychází o tolik dráž mež klasická kombinace vzduchocihla olepená polystyrénem. Navíc dvojvrstevná zeď má pro nás jednu nezanedbatelnou výhodu a to je odolnost proti stavební nekázni zedníků či případně nedořešeným teplelným mostům. Jeden z dobrých přátel, který vlastní stavební firmu, mi upřímně přiznal, že na svůj dům by z 15 zedníků které zaměstnává, pustil s klidným svědomím maximálně dva či tři. Druhou vrstvu tvořeno Multiporem si nalepíme svépomocí a oproti polystyrénu má životnost velmi podobnou cihlovému podkladu, nedegraduje, je značně ohnivzdorný (doporučuje se na ochranu železobetonových konstrukcí, což o polystyrénu rozhodně nelze říci) a v případě zaplavení se nemusí strhávat kvůli vyschnutí promáčeného zdiva. Navíc to vypadá, že v EU sojuzu bude fasádní polystyrén velmi brzo považován za nebezpečný odpad a tak vlastně ušetříme za jeho budoucí likvidaci a jeho nahrazení něčím ekologicky méně závadným po uplynutí jeho životnosti za 30 až 40 let :x).

Příčky budou z Heluzu či od jiných výrobců 17,5 cm, 14 cm a 11 cm podle ceny a možnosti odkoupení zbytků ve stavebních bazarech.

Na zateplení soklu a podlahy se nic kromě polystyrénu nedá použít - vidím to na 10 - 12 cm (náš architekt by nedával nic, ale to mi příjde až příliš "tradicionalistické").
Jinak kombinace podle zatížení místností EPS 100 S, EPS 150 S a do sklepa pro jistotu XPS (i když bude provedena drenáž a hydroizolace, tak přece jenom je to blíž podzemní vodě).

Hydroizolaci ještě ladíme, základem je ale s podzemní vodou nebojovat, ale oddrenážovat ji pryč od základů.

Částečné podsklepení a překlady bude monolitický beton s dostatkem železa, aby díky částečnému podsklepení (část domu je ve svahu) nepopraskala deska.

U komínů je asi sázka na jistotu Schiedel Uni, nicméně levněji se dají občas sehnat třeba Eko komíny, na které není také moc špatných referencí.

Střecha bude dostatečně dimenzovaná, nicméně to vidím na lehoučký Alukryt s RAL barvou, sladěný s hliníkovým okapovým systémem, které mají potenciál nás při dostatečně kvalitním provedení přežít a díky barvě nebude tolik provokovat případné sběrače kovů. Musí se ale dbát na dobré odvětrání kovové střechy, protože se pod ní přirozeně o dost víc kondenzuje vlhkost než u pálené či betonové tašky.

U oken byl s architektem docela boj, protože trval na dřevěných oknech, ale pokud se mi "pochlubí" renomovaný stavitel dřevěnic nebo výrobce euroken, že na své domy si dali kvalitní plastová okna, tak na dřevěné okna mě nikdo nepřesvědčí. Zatím se kloním k plastovým oknům Salamander BluEvolution s trojsklem a střešním plastovým oknům Roto Designo rovněž s trojsklem.

Vytápění - trvám na samotížném systému, nicméně doplněný o čerpadlo (jeho výhody nepopírám), a kotel na dřevo musí být funkční bez elektřiny a splňovat 3. emisní třídu (je jich jako šafránu) a systém bude spojen s akumulační nádrží o objemu 1,5 m2. Radiátory mám vyhlédlé litinové Viadrus Styl. Bohužel je velký problém najít topenáře, který si troufá naprojektovat samotíž do velkého domu ve tvaru L. Všichni už si zvykli přijít s hromádkou Cu trubek v podpaží do domu a s tím propojit celý dům. Do systému příjdou zapojit i solární panely, které díky dotaci Nová zelenám úsporá vypadají už dostatečně návratně.

Tvrdou vodu ve studni vyřešíme pomocí ION Scale Buster S20, nicméně doufám že nás neotrávíme zinkem.

Hrubou stavbu bude dozorovat osobně výše zmíněný přítel. To je ovšem pouze část stavby, na střechu, rozvody vody a elektřiny či výkopové práce budou jiní a samozřejmě na všechny bude dohlížet nezávislý stavební dozor (mám na něho jenom ty nejlepší reference), protože vždy platí důvěřuj, ale prověřuj.

Budu velmi vděčný za případné poznámky, rady a vlastní recenze i kritiky. Zatím vše jde ještě změnit.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

20 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.