Kamenné základy - zpevnění, spáry, atd.Dobrý den, potřeboval bych trochu poradit co nejlépe udělat...
Mám RD, který má základy z kamene (ne opuka, ale tvrdý nenasákavý kámen). Z vnější strany jsou kameny vyspárované a "slepené" maltou (viz foto), ale u některých došlo ke zvětrání malty (asi odkapávající voda) a mezi kameny jsou volné spáry. Po odkopání pod povrch už kameny nejsou "vymaltěné", ale je mezi nimi jen hlína. Zajímal by mě jestli existuje nějaké řešení, jak nejlépe takovýto základ zpevnit. Obetonovávat takovýto základ pod povrchem mi nepříjde jako příliš funkční (jinéchování betonu a kamenů - nakonec se od sebe oddělí), ale třeba se pletu. Co myslíte?
No a druhá věc... uvnitř domu jsem odkopal podlahy cca. 0,7 m (desky na trámech, položeno na škváře, suť a hlína). Kameny jsem odkryl cca. 40 cm. Jsou spojené jen hlínou. Plánuji udělat odvětrávané podlahy, ale jak jsem odkopal i ty kameny v obvodových zdech, tak mě napadlo, jestli, když to budu vysušovat, tak jestli ta hlína, která je mezi kameny ve zdech nevysvhne a ztratí svůj pojivý účinek... To odvětrání nechci dělat nijak radikání - písek, velké kameny, perforovaná trubka po celé ploše (nasávání zvenku a vývod do komína, hrubý štěrk, jemný šterk, beton s kari sítí a izolacemi, trámy s palubkami). Co si myslíte o tomhle? Uvažoval jsem o vybetonování schodku... prostě udělat šalunk nějakých pár cm od kamenné zdi a vylít betonem - řidším, ať to lépe zateče mezi kameny s očištěnými spárami mezi nimi. Možná vložit i armování... Ale jako u vnějšku, nevím, jestli to bude k něčemu /spojení betonu s kameny, roztažnosti,...
A do třetice... jedna zeď u rohu RD je dost mokrá ( ve zdi byla zabudovaná prasklá vodovodní trubka a ta pěkně napajcovala velkou plochu vodou (3x2m)). Některé cihly v tom místě jsou v takovém stavu, že se drolí v rukou, nebo jsou tak měkké, že jdou v podstatě celé vyškrábat špachtlí... Nejhorší je, že ta zeď byla celá zamaltovaná a překrytá kachličkama, takže ta voda se držela ve zdi a neměla kam utéct... Tady bych potřeboval poradit jak potupovat, jestli zeď vysušit, oškrábat to nejhorší a opravit a nebo ji rovnou vybourat a vyzdít znovu... Nejradši bych ji vyzdil znovu, ale nevím, jak zajistit staticky zeď nad kritickým místem (jde o obvodovou nosnou zeď). Jesli udělat překlad a pod ním to vyzdít, nebo to nějak postupně odbourávat a hned dozdívat...
Moc Vám děkuji za jakoukoliv pomoc a rady! Budete u mě mít pivko *pivo* :)
M.