Gravitační splachování sprchovou vodouDobrý den,
řeším v domácnosti úsporu vody při splachování toalety ve vícečlenné domácnosti.
Jde o to, že v domě mám 2 koupelny umístěné nad sebou. WC bude navštěvováno převážně ve spodním patře, kde jsou obývací pokoje.
V horní koupelně je sprchový kout. Ten zase bude používán časteji než vana ve spodní koupelně. Chtěl bych tedy využít odpadní vodu ze sprchování v horní koupělně pro splachování spodního WC.
Celý systém mám vymyšlen takto (viz také přiložený obrázek):
- vedle spodního WC je prostor pro umístění plastové jímky na podstavci, tak aby byla položena výše než wc.
- do této jímky chci v její horní části přivést odpadní vodu z horní sprchy (pouze sprchy! Horní WC a umyvadlo budou odváděny přímo do kanalizace).
- v horní části jímky bude též bezpečnostní přepad (pro odvedení přebytečné vody přímo do kanalizace)
- na úrovni dna jímky bude vyvedena vypouštěcí trubka pro splachování
- na této vypouštěcí trubce bude nějaký ventil nebo šoupě pro otevření jímky - až se spláchne, pak zase vetil zavřu
- tato vypouštěcí trubka se napojí na splachovací trubku ústící z klasického splachování z geberitu (geberit vyrábí splachovací trubku s odbočkou ve spodní části na odvětrání dn=50mm, kterou bych využil k malinko jinému účelu :-)
- splachovat tedy budu primárně z jímky, pokud ta bude prázdná, použiji klasické splachování na pitnou vodu z geberitu
- voda z jímky a z geberitu se mi nemísí
- celý systém je pouze gravitační bez jakýchkoliv čerpadel atd.
- objem bečky cca 150-200 litrů (taková se mi sem ještě vleze)
Co se týče kvality vody v bečce:
- hrubé nečistoty budou zachyceny v lapači na sifonu ve sprchovém koutu
- zůstane šampon, eventuelně lidská špína, ale nejedná se podle mě o nějaké problematické znečištění
- objem bečky se bude v průběhu dalšího dne při splachování vypouštět, takže voda nebude mít šanci zahnívat (eventuelní zbytky budou zase naředěny další várkou večerního sprchování)
- díky výtoku na nejnižším místě by se neměly tvořit usazeniny
- stále bude možnost časod času bečku celou vypustit a napustit čistou vodou s nějakým čistícím přípravkem.
Jímku si nechám na míru vyrobit z plastu, kdy musím dodat všechny vstupy/výstupy a tyto budou do jímky vodotěsně zataveny.
Tedy v mém případě vstup/přepad bude z šedé kanalizační trubky DN=50mm
Vypouštěcí trubka musí být také z DN=50mm ale řeším, jaký materiál/systém, tak abych na této větvi mohl mít uzavírací ventil nebo šoupě.
Chtěl bych se tedy poradit se zkušenějšími kolegy, jaký by mi doporučili systém pro vlastní spláchnutí.
Co jsem zatím našel:
- Kulový ventil DN 50 - otočím páčkou a splachuji - ale jak jej oboustranně vodotěsně napojit na odpadní plastovou trubku? A nepokazí se častým otevíráním/uzavíráním?
- šoupě PVC 50mm (můžete dát do googlu) - položka za 300,- Kč , používaný hlavně v akvaristice nebo u jezírek - dá se nalepit na plastovou trubku - ale stejná otázka - nepokazí se častým používáním?
- něco jiného??? Nejlépe tlačítko na podržení :-) abych mohl kolem celé bečky dát sádrokarton a nemusel vynechávat okénko s nevzhledným ventilem či šoupětem
Díky za rady, postřehy, názory i kritiku!