Solar trubice samotíž, čerpadlo, termosat

Rubriky:

Reklama
AT Aleš Tichý @ales.tichy před 10 roky15.02.2014 19:36:00
Solar trubice samotíž, čerpadlo, termosat

Jsem zde prvně a tak doufám že uvedení názvu výrobku bez prokliku "někam" nebude reklamou, ale jejich uvedení se mi v tomto případě zdá být potřebné pro správný závěr diskuze.
Nadzemní bazén 3,66x0,99 plech (tady by to bez názvu šlo), k němu jsem loni přikoupil 25trubic/250l samotížný solární ohřev. Samozřejmě napřed koupil, pak přemýšlel jak zapojit :) Loni jsem tedy přikoupil X metrů bazénových hadic a třícestný bazém. ventil a jal se zapojovat hadice s tím, pošteluju ventily a že čerpadlo od pískové filtrace tím systémem bude prohánět regulovaně vodu a přimíchávat teplou vodu ze soláru a že v bazénu bude voda jak čaj. Nestalo se tak a to musím ještě podotknout, že jelikož jde o samotíž, tak nádrž má nahoře něco jako odfuk, kudy po pár sekundách valila voda ven.

Letos jsem začal přemýšlet jinak a snad i lépe, nebo dokonce dobře. V první řadě jsem rozhodl, že okruh filtrace nebudu s ohřevem nijak kombinovat. Takže jsem si situaci zjednodušil jen na bazén - solár - čerpadlo.
Když mě něco nas..., tak jde finanční stránka stranou, protože to MUSÍ přece fungovat.

Takže:
- pořídil jsem (a teď začnou ty značky) oběhové čerpadlo Wilo Yonos PICO 25/1-4 180 mm (to jsem si vybral po přečtení referencí tady na webu, hlavně kvůli spotřebě a nějaké jeho inteligenci) s tím, že hodlám honit vodu z bazénu přes čerpadlo do spodního vtokového otvoru nádrže a odtok na čerpadle poštelovat tak, aby stihla voda z nádrže taky odtékat horním otvorem z nádrže (asi plast. trubkou) a dopadala na hladinu bazénu. Za předpokladu, že do nádrže chci zvolit menší průměr trubky než na odtoku, tak předpokládám, že to voda stihne a poteče ven a nééé že zase bude stoupat až k echt hornímu odvzdušňovacímu "přepadu"...

No ale protože nejsem věčně doma (někdy taky na ty blbinky musím vydělávat), tak jsem začal přemýšlet nad tím, jak zajistit to, až bude voda v nádrži dostatečně teplá, aby seplo čerpadlo...
- pořídil jsem tedy termostat pro oběhové čerpadlo SALUS STP1 (to jsem nevyčetl nikde, to jsem vygooglil). Našteluje se na něm požadovaná teplota a až se na čidle teplota objeví, tak termostat zapne a čerpadlo se rozjede. V návodu jsem zjistil že to má hysterezi 5ºC, což by mělo učinit to, že čerpadlo po zchladnutí vody v nádrži zase vypne (takže předpokládám, že v noci nebo když bude prd svítit slunko, tak to nezapne vůbec).

Tak, ale teď jsem v situaci kdy to mám všechno vč. bazénu ještě sbalený a trápí mě jedna věc:
předpokládám, že čerpadlo budu napájet (nebo jen spínat fázi?) termostatem, který má uvedeno max 10A a mám za to, že to je na to dělaný. Co na to ale řekne výše uvedený typ čerpadla, nepočítá se s tím že bude pod šťávou furt když je to plný nějaký chytrý elektroniky (aspoň to zvenku tak vypadá), jsou tam prosvětlený symboly, displej atd., nepřekombinoval jsem to už moc? Neuškodí elektronice čerpadla zapínání/vypínání? Nevynulují se mi nastavené hodnoty na čerpadlo po každém vypnutí?

Budu rád za každou radu...

(foto z loňska: http://www.zahrada.cz/forum/obrazek.php?… )

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.