Rekonstrukce kombinovaného systému vytápění (podlahy a radiátory)

Rubriky:

Reklama
Libor Škoda @libor.skoda před 10 roky19.02.2014 15:13:00
Rekonstrukce kombinovaného systému vytápění (podlahy a radiátory)

V dvoupodlažním RD mám otopný systém, který se skládá:
z kondenzačního kotle Buderus a ext. zásobníku TUV (120l),
- tří rozvaděčů pro podlahové vytápění
o přízemí - 4 okruhy
o patro - 4 okruhy
o pracovna v přístavbě 1 okruh
- několika radiátorů (cca 5ks)
o dvě místnosti vytápěné pouze radiátory
o ostatní podlahovkou nebo kombinací s radiátory
- hydraulické výhybky a expanzní nádoby v kotelně
- čtyřech čerpadel + jedno v kotli

Celý systém je v provozu přes deset let regulován originá regulací Buderus 4111 ke spokojenosti obyvatel domu.

Letos jsem v rámci jiných aktivit v domě zprovoznil systém domácí automatizace Loxone, který mimo jiné umožňuje získat absolutní kontrolu nad monitorací a regulací topení v domě. Nemám tím namysli jen potencionální regulaci teploty v každé místnosti zvlášť a nějaké časové programy, ale např. ovládání jednotlivých čerpadel, jakoukoli zpětnou vazbu zdroji tepla (kotli) o skutečné potřebě topné vody, podrobné přehledy o spotřebě elektřiny a plynu až po dokonalý přehled o teplotách v kterékoli části topného systému.
A právě díky teplotním čidlům a monitorování spotřeby plynu a elektřiny jsem zjistil, že celý systém sice dlouhá léta funguje spolehlivě, ale zdaleka ne efektivně.
Sleduji celou zimní sezónu chování topného systému a mám k dispozici v přehledné grafické podobě teploty na (viz příloha):
- vstupu/výstupu z kotle
- vstupu/výstupu z hydraulické výhybky
- vstupu/výstupu všech tří podlahových rozvaděčů
- zásobníku TUV

Systém je navržený tak, aby kotel dodával vodu o teplotě cca 55 stupňu, která měla být využita pro radiátory a na vstupech rozvaděčů podlahovek je regulační člen řízený regulací Buderus, která „míchá“ vodu do podlahy (v praxi na cca 30-35 st). Tak se to ovšem zjevně nechová.

Mám celkem dva zásadní problémy se kterými bych potřeboval poradit (plánuji to někomu zadat za úplatu, ale nejdřív bych rád slyšel vaše názory jak to řešit a případně i doporučení na koho se obrátit.

1) Kotel vyrobí vodu o teplotě 55 st., ale ta se nikdy nedostane přes tu hydraulickou výhybku. Na vstupu do HV je teplota 55, o tři centimetry dál na jejím výstupu má ovšem teplota jen např. 30 st. Vratna voda do kotle má asi 28. (uvadím jako příklad rozložení teplot). Jediné vysvětlení proč neprojde teplá voda výhybkou je podle mě problém s kotlovým čerpadlem, které se sice točí, ale zřejmě nemá dostatečný průtok, který by odpovídal průtoku hlavního čerpadla za HV. Trochu mi ale tuhle myšlenku kazí experiment, že když jsem snížil průtok na hlavním čerpadle (čerpadlo Alpha2 s průtokoměrem) z 2m3 na polovinu, tak se situace nijak nezměnila. Jinak si tu „neprostupnost HV neumím ale vysvětlit.
Máte někdo nějaký tip co s tím?

Z uvedeného vyplývá, že celý topný systém si musí léta vystačit s teplotou topné vody kolem max. 35 st. Proto bych ho rád celý zrekonstruoval.
Rád bych odstranil HV, abych byl schopen dodávat do systému vodu, kterou vyrobím a ne ji „ztrácet“ v HV.

2) Druhým důvodem pro rekonstrukci je snaha zbavit se většiny čerpadel v topném systému. V systému je celkem pět čerpadel (v kotli, centrální čerpadlo v kotelně a tři v jednotlivých rozvaděčích), takže celková spotřeba po většinu topné sezóny se pohybuje od 150 do 400W!!! Existuje způsob jak se většiny těch čerpadel zbavit?
Podotýkám, že jsem měl dlouhá léta i v obou pokojích jen s radiátory topnou vodu jen cca 35st. a vystačilo se s ní (občas jsme museli sáhnout k přenosnému konvektoru), ale dovedu si i představit, že bych tam pořídil infrapanel a ten spínal jen podle potřeby v opravdu kritických dnech. Takže bych mohl celý topný systém provozovat je s topnou vodou do 40 st.
Další možností je využít té domácí automatizace, protože díky ní máme k dispozici jakoukoli kontrolu na případnými ventily (např. dokázal bych dokonce i zavřít všechny okruhy podlahovky, když bude potřeba topit vyšší teplotou v místnostech osazených jen radiátory, říct kotli ať topí na 55 stupňů, vytopit tyto místnosti a vrátit se zpět k topení v podlahách a to s jakoukoli logikou, která vás na to ovládání napadne ...)

Prosím moc o rady a náměty, co udělat, na koho se obrátit ...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.