Má smysl zateplení soklu a půdy bez výměny oken a zateplení fasády?Dobrý den,
strávila jsem několik hodin pročítáním různých diskuzí na téma zateplení domu, ale jelikož jsem absolutní laik, raději se zeptám odborníků na doporučení pro naši konkrétní situaci. Koupili jsme cca 30 let starý dům s následujícími parametry:
- přízemní bungalov o zastavěné ploše cca 140 m2
- částečně podsklepen (sklep suchý, poměrně teplý)
- střecha sklon 25 º, eternit položený přímo na dřevěných trámech (v budoucnu budeme samozřejmě chtít eternit sundat a nahradit ho nějakou jinou krytinou, zatím nevíme jakou)
- nepochozí, dobře odvětrávaná půda
- zdi z něčeho jako dnes YTONG, tloušťka různá: 35 cm, 37 cm a 40 cm (přičemž severní strana jen 35 cm a navíc skoro celá pokrytá okny)
- strop, resp. podlaha půdy, z hurdisků, mezi kterými jsou železné trámy (pravděpodobně kolejnice), na podlaze cca 2 cm vrstva staré izolace (vata)
- okna původní otočná dřevěná 120x150, ve velmi dobrém stavu, doplnili jsme těsnění
- vytápění novým plynovým kondenzačním kotlem (klasické staré litinové radiátory)
- celý dům je zevnitř suchý, z venku jsou těsně nad terénem vlhká místa a dost opadává omítka (což asi znamená, že tam vzlíná voda?)
Dům není nijak zateplen a kvůli naší finanční situaci nejsme schopni řešit jeho celkové zateplení. Uvažovali jsme tedy, že bychom zatím svépomocí udělali alespoň izolaci a zateplení soklu a zateplení půdy. Okna bychom chtěli zrenovovat (natřít kvalitní barvou), popř. doplnit těsnění mezi skla, a prozatím ponechat.
Chtěla bych se vás zeptat, dává-li tento postup v naší situaci smysl. Není hloupost, zateplit sokl a půdu bez zateplení stěn a výměny oken? Dosáhneme tímto krokem nějakých úspor? Pokud ano, jak, resp. čím by bylo nejlepší zateplit tu půdu? Stačí na stávající tenkou vrstvu staré vaty položit novou vrstvu (z toho, co jsem se zatím dočetla, předpokládám tloušťku minimálně 20 cm, spíš víc) nějaké levné vaty?
Děkuju moc za jakýkoliv názor či radu.