Vypnutí / zapnutí oběhového čerpadla na rozdělovači podlahového vytápěníDobrý den,
chci se zeptat nějakého odborníka, zda mám správně zapojený rozdělovač a dobře osazený všemi komponenty (viz. přiložené foto).
Pro rozvod vody do jednotlivých okruhů podlahového vytápění mám osazenu REHAU 240481-001:HKV mísící sadu. Topenář, který ji kompletoval mi tvrdí, že ji má sesazenou správně. Nejsem odborník, tudíž nemohu posoudit, ovšem čerpadlo mi dělá neplechu. Součástí sady je i teplotní regulátor, který spíná čerpadlo na rozdělovači až při určité nastavené teplotě. Nastavím na něm tedy teplotu (např. 30 st.) při které jak mi bylo vysvětleno by se mělo stát následující - jakmile teplotní čidlo zjistí, že teplota vratné vody stoupla nad 30 st., tak se oběhové čerpadlo vypne a neběží do té doby, dokud teplota vratné vody opět neklesne pod 30 st. Ve skutečnosti se však stane následující – při dosažení požadované teploty se čerpadlo vypne, ovšem od té chvíle začne teplota vratné vody stoupat (vizuálně kontroluji na mechanickém teploměru osazeném za čerpadlem). Tudíž čerpadlo má pocit, že vratná voda je stále dostatečně teplá a už se nezapne. Abych čerpadlo opět uvedl do provozu, musím v té chvíli zvýšit teplotu na regulátoru např. až na 50st. a čerpadlo se opět spustí.
Jednoduše řečeno, abych topil, musím mít nastavenou teplotu na regulátoru na tolik stupňů, aby se čerpadlo nikdy nevypínalo!!! To asi není úplně dobře… Čerpadlo má spotřebu elektřiny 90W a to při 24h provozu pár stovek za měsíc natočí, když by dle mého názoru nemuselo.
Může mi někdo říci, co je špatně?
Předem děkuji za vaše příspěvky…
S pozdravem Tomáš Fiala