Výroba pelet doma

Rubriky:

Reklama
LZ Libor Zavi @libor.zavi před 10 roky01.03.2014 15:42:00
Výroba pelet doma

Zdravím všechny peleťáky.
Chtěl bych se podělit se svými zkušenostmi s výrobou pelet doma. Chtěl bych to tomuto výbornému serveru nějak vrátit, když já jsem potřeboval TZB info a jeho diskuze mě hodně pomohla.
Je to zhruba rok co sem se rozhodl, že si budu vyrábět pelety sám. Dohnala mě k tomu cena pelet.
Opravdu kvalitní pelety stojí 6,-Kč. Levnější pelety co sem zkoušel stojí za prd. Buď je tam hodně kůry a proto blbě hoří nebo se spékají. Zkrátka oničem.
Po roce zkušeností s výrobou pelet musím přiznat, že vyrábět pelety není vůbec ale vůbec žádná sranda.
Zakoupil jsem lis u firmy Ball Brno sídlící v Hodoníně. Koupil jsem ten nejmenší lis, který používá pro vlastní výrobu
I majitel této firmy. Tuto firmu můžu jenom doporučit. Veškerá domluva a ochota při zaškolení, bez problému.
Koupil jsem si jen lisovací tělo stroje s 8mm oboustrannou lisovací matricí. Zbytek si dodělal sám. K tělu sem připasoval převodovku s poměrem otáček 1-1O do pomala a elektromotor 5,5kW 1440 otáček. Zkoušel jsem i motor 3kW, ale na tento lis je opravdu nedostačující.
Pro samotnou výrobu je potřeba si zajistit dostatek materiálu. A s tím je docela problém, protože všechny stolárny svůj odpad již prodávají velkým výrobcům briket a pelet. Tudíž je moc drahý. Já beru odpad ze stolárny od kamaráda. Jedná se o piliny a hobliny převážně bohužel z tvrdého dřeva. Čím tvrdší dřevo, tím hůř se pelety dělají, jestli vůbec. Pokud moc převažují hobliny nad pilinama je nutno materiál před lisováním pošrotovat. Jinak vydatnost při lisování je opravdu malá. Já šrotuju na starém šroťáku z 80 let ve kterém mám 8mm síto, ke kterému jsem připojil stolařské odsávání a nemůžu si to vynachválit. Minimální prašnost a obsluha. Na vstup do šrotáku jsem namontoval hadici a hobliny jednoduše nasávám z bigbagu a na výstupu ze šrotáku je napojeno odsávání.
Takto pošrotovaný materiál z tvrdého dřeva se opravdu nedá samotný lisovat. Materiál je moc suchý a hodně tvrdý. Proto ho musím mixovat v poměru asi 1 ku 1 s mokrýma a měkkýma pilinama od kamaráda z katru. Ten poměr se musí ovšem opravovat podle potřeby. Ale v zásadě platí čím víc měkkých pilin z katru přidám tím větší je výtěžnost při lisování. Někdy používám pro zvlhčení i ruční rosič s kapacitou 8litrů. Někdy je potřeba hodně vody. Ten poměr se mě za tu dobu opravdu nepodařilo vyladit na 100%. Nevím čím to je, ale pokaždé je to jiné. Dost důležitý materiál pro výrobu je i pšenice. Já ji přidávám během lisování malou hrst nasypu přímo na lisovací kola a potom to teprve začne padat z lisu. Nesmí se to ovšem přehánět, protože v se to na retortě v kotlu pak spéká.
Kdybych toto všechno věděl předem tak se do toho zcela určitě nedávám. Ale dal jsem se na vojnu musím bojovat. Jedna věc je i to že výrobci lisů strojů uvádějí množství pelet vyrobených za hodinu, ale realita je opravdu někde jinde. Při mnou používaných materiálech je výtěžnost někde kolem 30kg za hodinu a to maximálně. Docela dost nadějí na lepší zítřky vkládám do nového materiálu, který hodlám lisovat. Chci lisovat odpad z místní sušárny a skladu obilí. U nás se tomu říká plevy. Nejdřív je zkusím slisovat a potom spálit v mém kotli Benekov R25. Pokud budou výsledky lepší než u dřevěných pelet tak potom není co řešit. Na to si budu ale muset počkat do června. Pak bych dal vědět.
A teď to nejdůležitější a to jsou náklady na kilo mnou vyrobených peletek. Zatím jsem to nepočítal přesně, za eletřinu je to zhruba 3000,-Kč za piliny z katru cca1000,-Kč a nějaká ta lahvinka domácí pálenky za piliny od kamaráda ze stolárny. Vyrobím za rok cca 4 tuny pelet. Vychází to cca 1,-kč za kilo pelet. Nepočítám svou vlastní práci. Návratnost celé akce při započítání koupě lisu, motoru, převodovky, šrotáku, odsávání, třídičky pelet a různých maziv a jiných věcí vidím na 2 až 3 roky. Připomínám nepočítám moji vlastní práci, hodně jsem si toho udělal sám(dokončení lisu, úprava šrotáku a odsávání, výroba třídičky atd).
Pokud se chce někdo na něco konkrétního zeptat tak není problém. Velmi rád odpovím. Zatím všechny zdravím.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

48 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.