Rubriky:
Máte někdo zkušenosti s novou rekuperační jednotkou Atrea Duplex Easy 300 (250)? Já jsem po instalaci nemile překvapený hlučností ventilátorů. I při 10% výkonu je vrčení motorů (nikoli proudění vzduchu) hodně slyšet a přijde mi pro použití v RD nevhodné. Atrea k jednotkám nabízí odhlučnění - krycí box, ale podle technického listu se hlučnost sníží jen částečně (z 61 na 54 dB).
Hlučnost se chystáme s Atreou změřit, zda je v normě.
Máte někdo stejnou jednotku taky?
Dobrý den, mám jednotku Atrea ECV 380 a taky se peru s nastavením bypassu. Můžete prosím poradit jak nastavit? Díky moc
před 3 měsíci
Dobrý den, vím a rád Vám poradím jak na to, aby jste mohl větrat přez jednotku kdy je potřeba. Jde to nastavit. Taky…
před 4 měsíci
Dobrý den, vím a rád Vám poradím jak na to, aby jste mohl větrat přez jednotku kdy je potřeba. Jde to nastavit. Taky…
před 4 měsíci
110 odpovědí
Zobrazit všechny reakceZdravím pánové, nevíte někdo jak přesně má fungovat by-pass u jednotky duplex easy 300?. Vznesl jsem dotaz na Atreu, ale zřejmě tam pracují jen partyzání, protože odpověď dodnes nemám. Ptal jsem se i firmy, která prováděla montáž, ale jejich vysvětlení se mi taky moc nezdá.
Jde mi o to, že před koupí jsem žil v domění, že se v ovladači nastaví nějaká teplota a jednotka pak např v noci v létě otvírá bypass aby se co nejvíc zadané teplotě přiblížila. V ovladači však nic nastavit nejde, když jsem se snažil vypozorovat, kdy je servo otevřené a kdy zavřené, tak jsem snad nenašel moment, kdy by byl bypass otevřený. Jednotka tedy podle teplot na výfuku stále rekuperuje a na noc musíme jednotku vypínat a otvírat okna, abychom dům vychladili.
Za info díky
M.
MK MARTIN Křikava @martin.krikavaA nejde na jednotce nastavit manuálně bypass provoz? My jedeme na bypass už od dubna. Ale na naší jednotce to lze manuálně navolit.
Tak u mé podstropní jednotky kondenzát prosakoval i u 6-tého dodaného víka (poslední kusy jsou uvnitř opatřeny těsnícím nátěrem). Celý problém jsem vyřešil mírným nakloněním jednotky směrem k odtoku. Od té doby ani kapka.
Prosakuje tedy jen stojící voda, pokud je dostatečný spád, tak ne. Jednotka má bohužel hodně plochých míst. Tohle zřejmě bude jediné účinné řešení.
JZ Jan Zlatník @jan.zlatnikNechápu, jak může taková firma vůbec podnikat, když nedokáže odstranit problém, který se vyskytuje již řadu let.
Dobrý den, děkuji za Vaše zkušenosti s jednotkou v praxi.
Můžete mi prosím někdo doporučit solidní firmu v okolí Semil, která umí případně i navrhnout VZT. Topení uvažuji kombinaci aku. zásobník s krbem a tep.čerpadlem, případně solární systém. Ještě nevím.
Děkuji
Prokop
PP Pavel Prokop @pavel.prokopDobrý den pane Prokop,
jsme montážní firma s možností Vám splnit Vaši poptávku.
Navíc jsme servisní firma pro společnost Atrea, se sídlem v okresu Semily.
Pokud máte zájem o konzultaci a návrh technologie, kontaktujte nás.
Jiří Kubín
Také se musím podělit...tuto jednotku nemohu doporučit, používám ji od listopadu 2014, měl jsem EASY 250, jak se již píše, voda tekla nejen spojem víka, ale také dnem a zády jednotky. Po reklamaci a 3týdenním čekání mi byla vyměněna za EASY 300 bez doplatku, s tím, že průsaky byly na staré verzi. Na větší jednotku jsem se těšil a to s velkým očekáváním....bohužel však již po 4 hodinách na 20% výkonu ( venku bylo -5 ) voda začala téct opět všude a výměník byl plně zamrznutý.
Udělal jsem také měření, jak Duplex rekuperuje, nejsem žádný profík, tak se omlouvám všem co do tohoto tématu vidí.
Odborná zatím nejmenovaná firma, mi dodala komplet stavbu a seřídila průduchy v celém RD.
Jelikož jsem si nebyl funkčností jistý a v podkrovních pokojích byla neustále zima ( myslel jsem, že mi nestíhá el. topení v podlahách ) tak jsem změřil teploty vyfukujícího čerstvého vzduchu do místností.
Venkovní teplota -2°C, vnitřní jak ve které místnosti ale od 21- 22,5°C ....v přízemí naměřeno 13,5°C a 19,5°C ( tato hodnota je vyšší, vzduch se v trubce která jde podhledem do nejdelšího místa v domě asi stihl více ohřát ) a teď pozor, v podkroví 3 pokoje.....7,7°C, 9,8°C a 12,6°C ( samozřejmě jsou veškeré rozvody v podkroví zateplené ), tzn. účinnost kterou Atrea u této jednotky uvádí není pravdivá.
Nyní mám vše vypnuté, protože teče tak, že bych musel neustále vytírat, navíc mi šíleně ochlazuje pokoje ( s vypnutou jednotkou není s teplem problém ) a popravdě mi ani nepřijde, že v době, kdy byla zapnutá by měla nějaký vliv na čerstvost vzduchu.
Obávám se tedy, že vady těchto typů nejsou vyjímkami, ale pravidlem. Vše se nyní řeší jak s dodavatelem jednotky tak s výrobcem. Jsem zvědav, jak to dopadne, snad jsem nevyhodil své peníze oknem.
Pro dotazy klidně pište na a.kysel1 at gmail.com
AK Adam Kysel @adam.kysel358Dekuji za recenzi.
Clovek je masirovany projektantami o kvalitach jednotek Atrea s tim, ze se jedna o leadera na trhu...
Zdravím,
tak jsem se vrátil z cest ( Německo ) a začínám shánět měřák ( nejlépe včetně čidla teploty ) a začnu s měřením...
Poté se podělím o výsledky - mimochodem, nikdo tedy neví, kde se probírala změna o cca 30% v nastavení odtahového vs přívodního ventilátoru...
To jenom abych byl připraven až budu vědět ty výsledky :)
Na druhou stranu musím ale zatím říci, že když jsem se vrátil domů, tak to byl markantní rozdíl za stavu s jednotkou a bez jednotky.
zatím díky
Vláďa
VO Vladislav Ondráček @vladislav.ondracekZdravím všechny opět po delší odmlce...
Tak jsem měl sehnaný měřák - byl to od Tetsa model 425 - tudíž spíše vhodný pro měření uvnitř potrubí...
Díky měřáku jsem si aspoň ověřil teploty vstupu do místnosti a výstupu ven a díky tomu jsem přišel na následující :
- venkovní teplota 0°C, vnitřní teplota průměr 21°C ( vlhkost nevím ) a výfuk ven cca 20°C + výfuk do místností cca 10°C -dosti děsivé číslo.
1. Jednotka má dvě možnosti parapetního zapojení - viz přílohy...
2. Fyzické dopojení jednotky bylo dle schématu - ( levý obrázek ) vpravo dole přívod z venku + vpravo nahoře odtah použitého ven a vlevo dole odtah z místností a vlevo nahoře přívod do místností...
- ale z výroby se dle přílohy jednotka dodává dle zapojení vpravo - i když jsem v ten den mluvil s technikem od Atrey a ten mi říkal, že fyzické dopojení máme správně :) tudíž by jednotka měla být dle obrázku vlevo...
Tak abych to shrnul - provedl jsem dle doporučení přehození čidel + přehození motorů a světe div se, ven jde již krásně studený vzduch a do místnosti docela vlažný...
+ i konečně tvorba kondenzátu atd...
Teď když se vrátím k tomu kondenzátu - tak jak se tady již vyskytl problém s průsakem - tak já mám dle mého tušení i problém s horším těsněním bočního krytu (kde je znak Atrey )...
Když jednotka jde na 40% výkonu, tak je vše ještě docela OK - s občasným odkápnutím na zem ( přes těsnění víka ), ale jakmile ji pustím na 50%, tak do odpadu kondenzát teče proudem a tím poté nastává docela velké kapání na zem přes těsnění víka ).
Nevíte, jak je možná tak výrazná změna množství kondenzátu ( když změním výkon o 10% - ze 40% na 50%) a taky jak jste řešili problém s těsněním - přímo obrátit se na Atreu ?
Díky za info
Vláďa
Tak jednotka již konečně doma a svépomocí také zabudována ( za vydatné pomoci švagra )
I když předtím byla příprava plánovaná pro EC390, tak i přesto si myslím, že napojení se provedlo docela dobře viz ukázka z fotek...nebo spíše v rámci již existující přípravy...
jinak prvotní postřehy - ovládání jednotky velmi jednoduché - dobré možnosti nastavení různých výkonostních stupňů vs hodina a den v týdnu.
Hlučnost jednotky mi přijde v normě - jednotka umístěna v tech. místnosti - z jedné strany je Ytong 25cm a ze zbývajících stran je Ytong příčka 10cm - od 10% do 40% není nic slyšet v ostatních místnostech ani z výustků.
Od 50% výše již znatelné i v okolních místnostech, ale musí být klid - pokud jede televize na normální hlasitost, tak téměř neslyšitelné.
Co mne překvapilo, tak je znatelný přívod čerstvého vzduchu do místnosti i na 10% výkonu i do toho nejvíce vzdáleného místa.
U odtahu je to již horší - tam musím nastavit min. 20% abych to trošku cítil na ruce přiložené u výustku.
Pokud si pamatuji, tak se někde uvádělo možnost upravení poměru v cca 30% přívodní ventilátor vs odtahový - máte s tím někdo zkušenost.
Ještě se pokusím sehnat měřák na měření množství vzduchu a pak taky se pokusím změřit rozdíly teplot - ale určitě je přívod čerstvého pocitově o dost chladnější než odtahovaný ( může to být dáno i tím nepoměrem přívodní vs odtahovaný ? )
díky za info
Zdravím všechny,
I když hodnocení pro Atreu 300 Easy nejsou nějak oslnivé, tak i přesto jsem si tuto jednotku objednal...
Momentálně na ni čekám - bude koncem listopadu, tak poté se podělím o své zkušenosti a prvotní dojmy. ( termín po objednání byl nějakých cca 5 týdnů - možná by to mohlo nasvědčovat třeba i nějaké úpravě od Atrey - třeba i problém s průsakem ??? )
Cena jednotky necelých 30tis vč DPH - i když vím, že od toho nemohu moc očekávat, tak snad to tu požadovanou výměnu vzduchu bude nějakým způsobem provádět :)
zatím Vláďa
VO Vladislav Ondráček @vladislav.ondracekVám šlo především o cenu, takže vše ostatní je přeci vedlejší (vladik.ondras).
Tak problém s hlučností Atrea vyřešila výměnou ventilárotů v jednotce za 230V verze, teď už je hlučnost ok, při 10% výkonu není skoro nic slyšet.
Jinak druhý problém máme s protékajícím víkem, kondenzát prostě prosakuje víkem a kape na zem. Už nám ho 3x měnili, ale stále to dělá, plechové logo se taky odlepilo s spadlo na zem.
Poslední víko které přivezli se nepodařilo nasadit, protože bylo o cca 5mm menší. Atrea to vysvětlila tak, že nově vyráběné jednotky jsou o těchto 5mm menší. Nepochopil jsem proč, ale je to tak. Tím pádem nám budou muset vyměnit celou jendotku! Docela opruz, na zkušeného VZT výrobce. Jinak, když pominu tyto vady, jsem s ní zatím spokojený. Filtry jsou dobře přístupné, rekuperátor taky. Pokud někdo chcete více informací - jan.zlatnik at seznam.cz
JZ Jan Zlatník @jan.zlatnikĎ za zprávu o příčině nepřirozené "vrčivé" hlučnosti jednotky.
Takovýchto rozumně uzavřených vláken je (nejen tu na DěsInfu) pomálu ;-)
Pls, co tam bylo za "originál" motory?
V technické specifikaci jsou uvedeny EC...
a trochu mi vrtá hlavou "zvrhlá vize"
trafo + usměrňovač + EC na low voltage DC ...
SFO
Dobrý den, mám doma nově jednotku Duplex 300 Easy namontovanou pod stropem v technické místnosti.
S hlučností žádný problém nevidím, cca do 40% výkonu není z výústků po domě slyšet nic, v technické slyším jen slabé hučení vzduchu. Při výkonu 10% není slyšet nikde vůbec nic. Obecně je hluk z jednotky v technické naprosto srovnatelný s hlukem od nového plynového kotle Buderus (také v technické místnosti).
Dosavadní problémy jsem měl tyto:
- samovolně odpadl ozdobný plech s logem jednotky (byla to celkem slušná rána, protože plech váží cca 600g), naštěstí se dlaždičkám na podlaze nic nestalo
- na spodní straně jednotky se ve studeném počasí objevily kapky vody (pravděpodobně kondenzace, nejsem si zatím jistý).
MŠ Martin Štrobl @martin.stroblDobrý den,
Vaše jednotka byla určitě vyrobená později, takže už vrčícími ventilátory netrpí. Ta moje byla vyrobená v Únoru. Jinak ten kondenzát se netvoří prochlazením víka pod teplotu rosného bodu, ale je to na 99% průsak, stejně jako u mě. Měli a možná stále mají problém s vodotěsností materiálu, EPP, nebo co to je. Doporučuju s nimi řešit, protože to otravuje, voda kape až je louže a fleky.
V databázi kvalitních rekuperačních jednotek je registrováno více jak 100 různých typů. Z hlediska změřené hlučnosti to u známých typů vypadá podle obrázku.
Kopírováno z odkazu http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=2…
RN Radek Němec @radek.nemec;-)
vlákno pročíst celé;
pak jít na tento odkaz:
http://www.nilan.dk/Admin/Public/Downloa…
a nakonec zjistit,
kdy hodlá Atrea publikovat změřené hodnoty ... IN SITU.
Neb se může ukázat, že Zakladatel Vlákna
kardinálně Ošustil nějakou Mandatorní Položku ...
nebo taky, že jde skutečně o NEPOVEDENÝ AKUSTICKÝ NÁVRH ...
...- přesněji
O FEATURE (anti)KONCEPCE ;-).
Prý už stačí jediná Tab-Letka ;-)
No, pro Pejskové je k dispozici už Davínko, Dávno (pilule).
Leč odhlučnit Atreu, to nebude Zó Ajnfach ..., né, že by to nešlo,
ale obvykle kvůli GEOMETRII TO NEJDE :-€
To víte, Zákon o Neprostupnosti Hmoty je Švinka Švinutá.
Schola Ludus by SFO
PS?
CT 150 od Nilan má výrazně lepší nejen dílenské zpracování,
ale i technologicko-inženýrský návrh.
PPS:
Přesto:
Dát si ji do bytu, pak musíte za zimních nocí
větrat asi tak KOLIK GRAMŮ ZA SEKUNDU?
...
No, a Potom teprve MUDRUJTE/zvažujte,
jaký tlumič hluku navrhnout a osadit na kterou "rouru jednotky"!
PPPS?
+ 18 dB přes filtr A je skutečně NebeTyčný Diferenciál RAMBÁLU.
Takový HUKOT žádná "akustická košilka za příplatek"
DOSTATEČNĚ NEPOTLAČÍ!
On i ten NILAN je 7 dB nad limitem, který si stanovili PassivHauzáci,
aby vám např. v kuchyni jednotka
VÝRAZNĚ AKUSTICKY NEVADILA.
Ale při zimním nočním "normo-podvětrávání" ( abyste nepřesušili interiér),
tak při tom výkonu venťásků si jen ševelí ...
leč přesto je nutné odhlučnit rozvody do ložnic!
Jeden z MNOHA důvodů,
proč NEPOUŽÍVAT plastové rozvody (trubky i hadice)...
tkví právě v jejich "genitálních rezonančních vlastnostech".
Inu hustota kovu je téměř řádově výš ... ;-)
A jsme kruhem u toho,
proč je ATREA TAK HLUČNÁ
a co s tím jde udělat.
Možností, jak ji odhlučnit je hodně.
Aby to fungovalo,
bude to
DRAHÉ
a bude to vyžadovat
HODNĚ PROSTORU!
A jsme zase KRUHEM U PLASTOVÝCH ROZVODŮ ...
Že už mne za toto MENTOROVÁNÍ BYTOSTNĚ NESNÁŠÍTE?
No A?
IJK
dobrý den, prosím o kontakt na vás, chci ji také použít do projektu a k větrání 130m2/4 lidé. Moc rád bych věděl, jak to dopadlo a pod.
děkuji
Giovanni
Dobrý den. Jedna věc je hluk motorů a ventilátorů, druhá věc je hluk proudícího vzduchu a třetí věc je celkový hluk, který produkuje ta bedna, ve které je ten zázrak umístěn. A poslední a nejzásadnější věc je, jak se to projevuje po součtu všech těchto složek. Nicméně, jak se to všechno vnímá, je také závislé na hladině hluku pozadí. Čili, co je ve dne neslyšné, může být v noci vnímáno jako hluk startujícího letadla. Musí se to hodnotit všechno dohromady a nestačí se zaměřit pouze na jednu složku hluku.
S pozdravem Laďa
Obecný problém jednotek, které jsou jen z EPP (obdoba polystyrenu), chybí jim hmota a EEP není materiál, který by dokázal příliš pohlcovat hluk. Něco podobného jako když porovnáte akustiku 100 mm příčky z Ytongu, vápenopísku a SDK s vatou uvnitř. Zcela běžně se u nás stavějí příčky z Ytongu a lidé se pak diví efektu papírových stěn. Vynikající akustiku má díky své objemové hmotnosti vápenopísek. Stěna z SDK je někde mezi, vata dokáže pobrat určité frekvence a může vyjít lépe než Ytong, ale skoro vždy vychází hůře než vápenopísek. Podobně je tomu u jednotek, poctivá jednotka také něco váží. Pěnový výlisek je jen cesta ke zlevnění výroby.
RN Radek Němec @radek.nemecPrávě proto bych rád slyšel zkušenosti od člověka, který tuto jednotku má. Momentálně jsem ve fázi výběru jednotky a váhám mezi Nilan 150 a Atrea duplex easy. Pokud by byl hluk z jednotky slyšet pouze u jednotky samotné, tak mi to až tak nevadí, protože do nejblžší obytné místnosti to je přes dvě stěny, ale nerad bych, aby se hluk šířil potrubím a v noci mě pak rušil hluk ventilátoru
Zdravím, zvažuji také nákup této rekuperační jednotky. Mohl byste mi na Vás poslat kontakt a podělit se o zkušenosti s ní?
MK MARTIN Křikava @martin.krikavadobrý den,
zvažuji ji také a prosím o kontakt, rád bych s vámi o tom promluvil.
zvažuji také jednotku od Nilanu ale ta není tak vhodná pod strop.
děkuji
Giovanni
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.