Výpočet reálných nákladů na vytápění u 2 variant novostavby

Reklama
Výpočet reálných nákladů na vytápění u 2 variant novostavby

Dobrý den,

prosím o zhodnocení reálného finančního rozdílu na vytápění u dvou variant stavby RD.

RD bungalov 120 m2, tvar obdelník, orienetace obytných místností J, JZ. České Budějovice. Okna "průměrná", trojsklo. podlaha zateplena 12 cm EPS, strop nenosný (sádrokarton, vata 260mm, OSB deska), zateplení soklu základů 6 cm XPS.

var. 1) - Cihla Heluz STi 440 broušená na lepidlo bez zateplení
Celkem vč. omítek U = 0,21, R = 4,74

var. 2) - Cihla Heluz Plus 300 broušená na lepidlo, zateplení kontaktní EPS v  tloušťce 15 nebo 20 cm.
Celkem včetně omítek a zateplení U = 0,16, R = 6,15 (EPS 15 cm)
U = 0,14, R = 7,28 (EPS 20 cm)

Prosím o postup, případně výpočet, jak z těchto hodnot dostat reálný finanční, nebo spíše procentuální rozdíl nákladů na vytápění při jinak neměnných podmínkách, pouze na základě rozdílného zdiva. Můj laický výpočet došel ktomu, že pokud přes zeď bude unikat cca 25 procent všeho tepla, tak zlepšením odporu o cca jednu polovinu by došlo k reálnému poklesu spotřeby tepla na vytápění pro celý RD o cca 10 procent.

Je můj myšlenkový pochod správný? Děkuji. Případně poposím o zhodnocení, jak byste udělali věc jinak, kde přidat, ubrat...Rád si poslechnu jiný názor, i když už mám zdejší diskuze přečteny do mrtva:)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

19 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.