Vytápění RD s 2 BJ

Rubriky:

Reklama
Vytápění RD s 2 BJ

Zdravím vezdejší,

aby tu nebylo málo diskuzních vláken, založil jsem si vlastní... Topení byla jedna z oblastí, kde jsem se orientoval teoreticky, nikoliv prakticky (proto jsem si pročetl asi čtyři novější, delší aktivní vlákna na téma elektrického podlahového topení).
Nyní se výstavba našeho domu posunula do fáze realizace a systém vytápění se musí rozseknout. V čem tkví mé dilema (ne-li trilema):

Dům má napjatý rozpočet (jak už to bývá) a tak jsme se rozhodli, že budeme obývat přízemí (asi 118 m2 podlahové plochy) a v patře uděláme druhou bytovou jednotku s vlastním vchodem k pronájmu (asi 68 m2). Dalším opatřením je snaha pokud možno ušetřit, abychom zvládli dodělat i parkovací stání, zahradu apod - v mém okolí znám příliš případů, kdy lidé investovali poslední korunu do domu a výše splátky hypotéky jim pak nedovolila ani dodělat schodky ke vstupním dveřím, ale to zbytečně odbočuju od tématu.

V domě chci podlahové vytápění - dole kvůli komfortu, nahoře kvůli variabilnímu prostoru. Původní úvaha byla topit plynem v KK a v externí akumulační nádrži ohřívat vodu do teplovodního topení. V obýváku "našeho" bytu budou i krbová kamna - pro ženu jako romantický prvek a pro mě jako záložní zdroj tepla (máme prvního potomka, plánujeme další). Jsou to malá obyčejná kamna bez akumulace, účinnost nějakých 78%, výkon cca 6kW - topit se bude příležitostně.

Po vyplnění kalkulačky na výpočet nákladů na topení jsem byl překvapený, jak "nevýhodně" mi vyšel KK. Předpokládám vyšší než obvyklou spotřebu elektřiny v domácnosti a na celý dům (oba byty) mi vyšly celkové náklady po započítání nákladů a životnosti na asi 73 tis u KK, 65 tis u akumulace elektro (sazba 26d) a myslím 61 tis za přímotopné podlahové elektrické topení. De facto přesně v opačném pořadí než jsem laicky předpokládal...

Ještě shrnu fakta a otázky:
- dům nemá plynovou přípojku (délka STL řadu asi 50m, pilíř HUP by byl cca v polovině)
- tepelné ztráty domu (celého) jsou na základě PENB a mého dopočtu cca na 7,4 kW. PENB uvádí 18,7 MWh/rok na vytápění pro celý dům (dle grafu v PENB uvažováno asi 70% plyn, 25% dřevo a 5% zbytek). Se solárními zisky se nepočítalo, ale nějaké budou - máme dvě velká fr. okna na JZ.
- dva byty si dělí tepelné ztráty cca 1/3 : 2/3
- kalkulátor cen vytápění na TZB uvažuje životnost topného el. kabelu 30 let, el. akumulačního vytápění pak jen 20 let (... jsou to relevantní data?)
- zásadní otázkou je, že bych chtěl v pronajímaném bytě mít samostatně vyčíslitelné náklady na vytápění
- dům má nad polovinou půsorysu půdu s černou krytinou (uvažovat nad tč z prostoru půdy nebo nad solárními kolektory pro ohřev TUV? - nemám přehled o cenách a rentabilnosti)

Moje aktuální představa systému tedy předpokládá vykašlat se na plyn (navíc dočasně ani rwe neodkupuje přípojky), dole udělat teplovodní elektrické topení a nahoře topné folie či kabel. U obou bytů mít připravený ohřev TUV na budoucí napojení solárního dohřevu (nebo to tč?). Jsou to úvahy správné? Existuje varianta, že by pro oba byty byl jediný zdroje tepla a přesto šlo oba byty zvlášť vytápět i účtovat? Nerad bych si překombinoval řízení celého systému... Lze např. pod laminátovou podlahu v patře (menší byt) uvažovat topné folie nebo byste o topení bez akumulace-vrstvy anhydritu neuvažovali?
Do toho se mi pak motají (načteno z TZBinfo) i varianty starého elektrokotle kvůli sazbě + KK. Osobně je mi ale milejší představa využití solární energie pro ohřev akumulační nádrže - ale zase jsem u rentability a složitosti, kterou neodhadnu.

Obávám se, že jsem stejně nevyjádřil vše, co mě hryže a co můžete k domu potřebovat vědět, přesto už příspěvek vydal za solidní slohové cvičení. Díky, že jste to dočetli až sem a ještě větší díky za fundované rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.