Nesmyslné chování vody, čerpadlo nečerpá, vzduch v potrubíChtěl bych poprosit o radu.
Několik let mám systém pro šetření vodou, a používám dešťovou vodu na splachování (12V čerpadlo jede na fotovoltaický panel, ale to není podstatné).
Nedávno ale vznikl problém. Všiml jsem si, že se hodně často stává, že čerpadlo běží na prázdno. Pozorováním proudění vody jsem odhalil, že v hadici, která vede přímo z nádrže se objevují bubliny. Ne nijak malé, jsou dlouhé i několik centimetrů. Tyto se sice "zničí" v ovzdušňovací trubici, ale bohužel přichází další a další. Během té minuty, kdy čerpadlo napouští, spolehlivě vytlačí všechnu vodu z trubice, takže za chvíli čerpadlo už jen míchá vzduch s vodou a nečerpá. Tlakový snímač ho pak nevypne, což je mega problém.
Všichni víme, že voda teče z kopce dolů a známe princip spojených nádob.
Bohužel, pokud otevřu odvzušňovací ventil, hladina ve svislé měrné trubce je přibližně na úrovni dna nádrže (která je necelý metr nad podlahou). A to nezávisle na tom, kolik je v nádrži vody.
Druhý fór je, že když naleji vodu do této trubky, všechna se ztratí (a podle zvuku snadno poznám, že vybublává v nádrži). Můžu to zjistit i tak, že když uzavřu vypouštěcí ventil u nádrže, a naleji vodu, hladina neklesá. Jakmile ho otevřu, během asi dvou vteřin ji to vycucne do nádrže.
Rovněž, pokud u expanzomatu otevřu vypouštěcí ventil, vyteče trocha vody, která je natlakovaná v systému a tím to skončí. Přítok vody se zastaví. Jako kdyby byla nádrž prázdná.
Pokud se pokusím vycucnout vodu do odvzdušňovací trubky, ta sice vystoupí na úroveň hladiny v nádrži, ale pak se hned vrátí na dolní úroveň. Pokud do trubky fouknu, vytlačím všechnu vodu do nádrže, pak už to v ní jen bublá, ale i když pak přestanu foukat, zůstane potrubí prázdné!
Celé to působí, jako kdyby v nádrži byl nižší tlak než v místnosti (jenže během provozu je systém uzavřený). Na chování nemá vliv, pokud je komínek nad nádrží uzavřený nebo otevřený. Chápal bych, že když je venku chladněji, mohl by teoreticky tlačit tlak vodu ven, ale takhle by v ní měl být stejný.
Pokud nechám běžet čerpadlo a otevřu odvzdušnění, vycucne vodu z celého potrubí a pak už jen slyším "vítr", kterým nasává vzduch přes odvzdušnění do potrubí.
Nikde jsem nezjistil nějakou netěsnost, únik vody nebo něco takového. Voda, která je v systému natlakovaná (pokud naplním vodu do svislé hadice), je normálně tekutá, čistá a čirá.
Nesetkali jste se někdo s něčím podobným? Abych věděl, kde hledat problém. Jsem z toho úplně paf :)