Pomoc se stanovením TZ (PENB mám) a dimenzováním vytápění

Rubriky:

Reklama
MM Michal Mojžíš @michal.mojzis před 10 roky11.05.2014 21:07:00
Pomoc se stanovením TZ (PENB mám) a dimenzováním vytápění

Dobrý den,
chtěl bych poprosit o pomoc se stanovením TZ budoucího RD (především pana Kubíčka). Předběžný PENB mám (ještě se bude trošku vyvíjet v závislosti na dolaďování izolace a způsobu vytápění a ohřevu TUV).

Situace z různých důvodů vykrystalizovala do situace, kdy je mi nabízeno TČ Alpha Innotec vzduch/voda LWD90A. Toto TČ má ovšem výkon 9kW (A2/W35), což mi vzhledem k tomu, že RD by měl být na pomezí NED a PD, přehnané (záložní zdoj by byl asi elektrický, integrovaný ve "věži" TČ).

Dále bych chtěl poprosit o zodpovězení následujících dotazů:
1) Kotelna se bude nacházet v nevytápěném suterénu. Je s ohledem na provoz, hlučnost a cenu instalace lepší uvedené splitové řešení TČ, nebo by bylo vhodnější kompaktní řešení (externí/vnitřní)? (navrhované TČ má deklarovánu hlučnost 45 dB ve vzdálenosti 1m od jednotky.)
2) V domě by mělo být všude PT s x okruhy. Je v tomto případě nutná akumulační (resp. taktovací) nádrž?
3) Má smysl dané TČ kombinovat s aktivní rekuperací? Od ní bych si sliboval bezproblémové zajištění provozu v mrazu a chlazení zdarma (musela by tak ohřívat TUV).
Navzdory obecným proklamacím mám pochybnosti o zbytečnosti chlazení i v dobře izolovaném domě. Ideální by z tohoto pohledu bylo reverzní TČ, ale to je, zdá se, v rozporu s dotační a "štitkovou" politikou. Z téhož důvodu by asi nepřipadala v úvahu ani aktivní rekuperace, která nechladí zdarma (tedy bez ohřevu TUV).
4) Do jednotlivých místností jsou (zatím) projektovány prostorové termostaty (chtěl bych ale minimálně regulaci několika místností sdružit do větších celků). Vím, že je to téma regulace podlahovky a zbytečnosti termostatů poměrně "kontroverzní" téma, načetl jsem k tomu kde co, nicméně mi nejsou jasné dvě věci:
- jak v systému "bez regulace" zajistím odpovídající teplotu v ložnici 24 hod denně - přes den by tam měla být +/- komfortní teplota (aby se tam dalo pobývat), v noci pak co nejchladněji (v současnosti máme v noci v zimě v létě otevřené francouzské okno na balkón, čili máme na spaní dost frišno); jsem si vědom setrvačnosti PT a s tím souvisejících problémů, nicméně včasným odstavením PT v ložnici již ke konci odpoledne lze, spolu s nuceným větráním, alespoň nějakého efektu dosáhnout;
- pokud by byl celý RD jen jedna regulační zóna, jak by bylo možné reagovat na různou a měnící se aktuální situaci v průběhu dne v místnostech a) na severu a na jihu a b) v přízemí a v podkroví (slunce udělá své)?
5) V projektu je zatím zalití PT betonem (a ne anhydridem). Mám trvat na změně?
6) Je nutné instalovat k rekuperaci i dohřev vzduchu? Jednotka (Zehnder ConfoAir 500) má certifikaci, že i při -15°C fouká do místností vzduch o teplotě převyšující 16,5°C. Očekávám, že vytápět budeme tak na 20-21°C. (Předpokládám, že dohřev lze případně instalovat i dodatečně.)

Předem mockrát děkuji.
Michal Mojžíš

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

33 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.