Regulace PTDobrý den.
Chtěl bych poprosit o názor na provedení teplovodního PT. Zdrojem bude pravděpodobně TČ vzduch/voda, vytápěna budou 2 podlaží (ne všude) a část podkroví.
Do jednotlivých místností jsou (zatím) projektovány prostorové termostaty (chtěl bych ale minimálně regulaci několika místností sdružit do větších celků). Vím, že je téma regulace podlahovky a zbytečnosti termostatů poměrně "kontroverzní" téma, načetl jsem k tomu kde co, nicméně mi nejsou jasné dvě věci:
- jak v systému "bez regulace" zajistím odpovídající teplotu v ložnici 24 hod denně - přes den by tam měla být +/- komfortní teplota (aby se tam dalo pobývat), v noci pak co nejchladněji (v současnosti máme v noci v zimě v létě otevřené francouzské okno na balkón, čili máme na spaní dost frišno); jsem si vědom setrvačnosti PT a s tím souvisejících problémů, nicméně včasným odstavením PT v ložnici již ke konci odpoledne lze, spolu s nuceným větráním, alespoň nějakého efektu dosáhnout;
- pokud by byl celý RD jen jedna regulační zóna, jak by bylo možné reagovat na různou a měnící se aktuální situaci v průběhu dne v místnostech a) na severu a na jihu a b) v přízemí a v podkroví (slunce udělá své)?
Vyregulování PT jen pomocí ventilů asi zas až taková sranda nebude, změny jsou dělány od oka, v podstatě stylem pokus-omyl. Nebo se mýlím?
Potom mi přijede "paneláková" návštěva, která bude v 20-21°C mrznout, a v tu chvíli mi bude vyregulování k ničemu.
Radiátorový okruh jsme postupně z důvodu zbytečných komplikací vyloučili.
Děkuji.