Levnější varianta difúzně otevřené fasádyProsím o radu ohledně fasády pro dřevostavbu.
Skladba stěny zevnitř: 1. instalační předstěna z SDK a vaty 60mm 2. OSB 15mm (18mm) 3. KVH 160mm + vata
Dále mám zvolenu variantu dřevovláknité desky Hofatex UD 60mm + difůzně otevřená tenkovrstvá omítka.
Myslím, že takto zvolená skladba stěny je správně, protože:
1. Stěna dýchá a to mi k dřevostavbě tak nějak sedí
2. Desky Hofatex by dle mého měly zabránit vniknutí škůdců do domu (hmotnost 270kg/m3), a díky spojům by neměly být „profouknutelné“ větrem
3. Odstranění tepelných mostů
Problém je akorát cena Hofatex UD 60mm vyjde s daní na +-500 kč/m2. Tenčí údajně využít na fasádu nejde, asi kvůli pevnosti desky a kondenzaci páry. Omítku s prací počítám také na +-500 kč/m2. Celkově tedy 1000 kč/m2, spíš více, což mi přijde docela dost.
Otázka: Existuje nějaká levnější varianta?
Zvažoval jsem ještě možnost dřevěné odvětrané fasády. Kromě toho, že dřevo bude potřeba udržovat a bude měnit barvu, zde vidím problém právě v možnosti vniknutí škůdců. Přijde mi, že pokud přikreji vatu pouze difůzní folií (tou černou, nevím jak se jmenuje), tak škůdci vniknou do stěny velmi snadno.
Z těch pár malých dřevěných staveb co jsem postavil vím, že dřevostavba je velké lákadlo pro hmyz a myši.
Pokud se v něčem pletu, tak mě opravte. Děkuji za rady.