Levnější varianta difúzně otevřené fasády

Reklama

Rubriky:

Reklama
Levnější varianta difúzně otevřené fasády

Prosím o radu ohledně fasády pro dřevostavbu.

Skladba stěny zevnitř: 1. instalační předstěna z SDK a vaty 60mm 2. OSB 15mm (18mm) 3. KVH 160mm + vata
Dále mám zvolenu variantu dřevovláknité desky Hofatex UD 60mm + difůzně otevřená tenkovrstvá omítka.
Myslím, že takto zvolená skladba stěny je správně, protože:
1. Stěna dýchá a to mi k dřevostavbě tak nějak sedí
2. Desky Hofatex by dle mého měly zabránit vniknutí škůdců do domu (hmotnost 270kg/m3), a díky spojům by neměly být „profouknutelné“ větrem
3. Odstranění tepelných mostů
Problém je akorát cena Hofatex UD 60mm vyjde s daní na +-500 kč/m2. Tenčí údajně využít na fasádu nejde, asi kvůli pevnosti desky a kondenzaci páry. Omítku s prací počítám také na +-500 kč/m2. Celkově tedy 1000 kč/m2, spíš více, což mi přijde docela dost.
Otázka: Existuje nějaká levnější varianta?
Zvažoval jsem ještě možnost dřevěné odvětrané fasády. Kromě toho, že dřevo bude potřeba udržovat a bude měnit barvu, zde vidím problém právě v možnosti vniknutí škůdců. Přijde mi, že pokud přikreji vatu pouze difůzní folií (tou černou, nevím jak se jmenuje), tak škůdci vniknou do stěny velmi snadno.
Z těch pár malých dřevěných staveb co jsem postavil vím, že dřevostavba je velké lákadlo pro hmyz a myši.
Pokud se v něčem pletu, tak mě opravte. Děkuji za rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

28 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.