Náhodné spínaní termostatu BPT30

Rubriky:

Reklama
Náhodné spínaní termostatu BPT30

Zdravím, jen jsem se chtěl podělit se zkušenostmi s náhodným spínáním termostatu BPT30. Tento termostat používám už dlouho a do nedávné doby fungoval bezproblémově. Cca před 2-3 měsíci jsem zaznamenal náhodné spínaní (kotel spínal v noci a natopil dům k na 24°C toho si prostě nešlo nevšimnout.
Po určitém zkoumání jsem přišel na to, že na vině je přijímač u kotle. Po rozebraní a měření jsem jako příčinu určil příliš citlivý a přijímač , který přijme kde co. Vstupní filtr přijímače je bohužel v dnešní době (GSM, UFON, automatická vrata atd...) výsměch a přijímač celou dobu přijímá náhodné sekvence a je jen otázka času kdy přijme tu správnou náhodnou.
U tohoto termostatu byla inzerována obousměrná komunikace, já jsem v přijímači, žádný vysílací element nenašel ani jsem nic nenaměřil (přijímač vysílá pouze slabý L.O. na 433.92MHz bez modulace a tím opravdu obousměrnou komunikaci neuděláte).
Přijímač používá obvod UAA3201, který má možnost snížit citlivost. Z výroby je citlivost nastaven na -97dBm (to znamená, že to přijme cokoliv v okruhu 2km).
Citlivost se nastavuje odporem 0805 na pinu CPO (pin 10).
Stačí nahradit původní odpor 27k za odpor 4k7. Z 1NP do sklepa ke kotli to bohatě stačí více jsem netestoval. Tato úprava hodně sníží citlivost a přijímač téměř přestal přijímat náhodné sekvence.
Snad to někomu pomůže.
H.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.