TZB-info - GUTTADRYTEK - tvarovky pro…
Především při rekonstrukcích starších staveb se stává, že je potřeba provést i opravu nebo výměnu podlahy. V té staré většinou najdete navezenou škváru, nebo v horším případě nějakou…
Dobrý den,
koupili jsme starý dům, nevím přesně, jak starý, ale údajně v r. 1946 tam už tento dům stál tak jak stojí teď, beze změn. Dům je postavený ze smíšeného zdiva, vepřovky, kameny a cihly. Zdi jsou silné cca 70 - 80 cm. Je tam i přístavek, který je stavěný z cihel, tloušťka zdí je zde 45 cm. Dům je postaven na skalním podloží. Vnitřní příčky v domě odspodu vlhly, proto jsem se rozhodl je zbořit, podlahy kompletně odkopat cca 50 cm a navést cca 20 cm kačírku, kolem obvodových zdí umístit drenážní trubky pro odvětrání podlahy a zákládů a na to novou podlahu (beton, polystyren, podlahovka, litý beton) v celém domě. Když jsem tyto práce započal, narazil jsem na problém. Obvodové zdivo nevlhlo jako vnitřní příčky až na severní stěnu, kde jsem začal kopat. Vlhkost severní stěny dávám za vinu betonovému žlabu, který za touto stěnou je. Je vypraskaný, místy odléhá od zdi, místy stojí voda, zarostlý kopřivami, zkrátka nefunkční. Zevnitř jsem tedy podlahu odkopal až k patě základů, která je k mému překvapení pouze cca 50 cm pod úrovní budoucí podlahy a cca 55 cm pod úrovní terénu, terén na severní straně je trochu výš, protože dům stojí v mírném svahu. Řeším 2 základní problémy. První je vlhkost, kterou myslím si, že odstraním pomocí venkovní drenáže. Druhý, který mě děsí je hloubka základů, z vnější strany jsem ještě nekopal, takže tu hloubku jsem odměřil pouze z vnitřní strany domu. Chci nějak zabránit promrzání základů a pohybu zdiva. Nemám jistotu, že je v obvodových stěnách přítomna horizontální hydroizolace, tudíž nechci základy 'zavřít', ale raději je chci nechat dýchat. Podřezání vzhledem ke zdivu asi nepřipadá v úvahu. Napadlo mě, že bych mohl vložit polystyren horizontálně pod nový žlab za domem, který tam zbuduji. Také mě napadlo, že bych mohl okolní terén mírně zvýšit a tím vlastně zvýšit hloubku základů. Jelikož jsem laik, chtěl bych se tu poradit a posoudit mé navrhované řešení, viz nákres. Poslední týden jsem trávil na internetu a snažil jsem se načíst maximum informací ohledně toho a tento návrh mi vzešel jako nejlepší možný, ale jak říkám nejsem odborník, rád si nechám poradit.
Co se týče mnou navrhovaného řešení, řeším tyto otázky:
1. Je lepší celý vnější vykop nad drenáží zasypat kačírkem nebo jen částečně kačerem a částečně zeminou? Mám strach, když tam bude jen kačírek a ne zhutněná zemina, že by se někdy mohly základy trochu vyvalit, není to možné ?
2. Spodní drenáž, pod nopovkou, zaústí se do odpadu nebo je tam jen kvůli proudění vzduchu?
3. Zamezí XPS vložený na plocho a zvýšení terénu promrzání základů?
4. Jak daleko od zdi mám umístit vnitřní odvětrávací drenážní trubku a v jaké hloubce - pod patu nebo přesně k patě nebo spíše v úrovní kamennných základů?
5. Ještě doplňující otázka, uvažuji také o zateplení celého domu, chci se zeptat, jestli to má při síle zdí 80 - 90 cm smysl? Podle mě ne, ale nechám si to klidně vyvrátit. Co bych zateplit chtěl je ten přístavek, který vlastně tvoří onu severní stranu, síla zdí je zde 45 cm. Uvažuji pouze o zateplení něčím, co je paropropustné, open therm, minerální vata... Mám ale strach o to, že to právě na této straně nebude fungovat na 100%, protože i kdybych na této straně domu izoloval až na zem, viz nákres, podle mě tam musí jednoznačně vzniknout tepelný most, protože mi tam bude chybět právě izolace soklu, základů.. jak moc tento fakt ovlivní účinnost takového zateplení?
Předem děkuji za všechny rady a přípomínky.
Tomáš
Jedna lepší odpověď než druhá, buď to jsou jen bláboly a nebo se jedná o celkem revoluční materiál, ale těžko se bude…
před 11 roky
Zdravím, takže ona pěna vypadá jak ztvrdlý molitan, vypadá hodně porézně a docela práší, je to velmi zajímavý…
před 11 roky
Zas tak jednoduše bych to neviděl, je to určitý zateplovací systém, který vyžaduje i jiný druh omítky. Zkuste napsat…
před 11 roky
25 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení