Potíže s ohřevem TUV po odpojení radiátorůDobrý den všem,
rád bych poprosil zkušenější o radu.
Chystám se vyměnit starou topnou soustavu za novou. K ohřevu vody jak do radiátorů, tak užitkové vody, používám kombinovaný kotel Thermona 12 TLXZE Turbo r.v. 98, který do této chvíle fungoval bez problémů a snad ještě nějakou dobu vydrží... Včera jsem po vypuštění vody z topné soustavy a odstranění prvních tří starých radiátorů zjistil, že kotel, nemaje žádný tlak v topné soustavě, odmítá ohřívat i užitkovou vodu. Po nějakém pátrání nejen v návodu jsem došel k závěru, že je třeba vytvořit byť jen krátký "simulační" topný okruh a v něm docílit potřebného tlaku, aby kotel ohříval i TUV. Dnes jsem tedy svařil okruh čítající na délku asi 3 m, vedoucí jen pod kotlem, z ocelových trubek, včetně dopouštěcího uzávěru, kterým jsem v zájmu testu funkčnosti systém naplnil vodou. Dosáhl jsem provozního tlaku 1,5 bar a zapnul kotel, který se však choval podobně, jako když žádný tlak neměl. Sice se občas zapnul, ale přestože dle indikační diody měl ohřívat TUV, po chvíli se vypnul a signalizoval přehřátí bez toho, aby se ručička informující o teplotě TUV byť jen zachvěla...
Je mi jasné, že jsem tuto fázi výměny podcenil, ale nenapadlo mě, že chování kotle bude tak hloupé a pakliže nevyužívám okruh topení, zastaví mi kotel i ohřev užitkové vody.
Protože výměna celé topné soustavy je běh na delší trať a rozhodně se nechystám vracet zpátky staré radiátory, abych se mohl sprchnout nebo umýt nádobí, prosím o radu, jakým způsobem nežádoucí chování kotle vyřešit tak, abych nemusel připojovat topení a zároveň mi kotel ohříval TUV?
Díky za radu, Dušan