Potíže s ohřevem TUV po odpojení radiátorů

Rubriky:

Potíže s ohřevem TUV po odpojení radiátorů

Dobrý den všem,

rád bych poprosil zkušenější o radu.
Chystám se vyměnit starou topnou soustavu za novou. K ohřevu vody jak do radiátorů, tak užitkové vody, používám kombinovaný kotel Thermona 12 TLXZE Turbo r.v. 98, který do této chvíle fungoval bez problémů a snad ještě nějakou dobu vydrží... Včera jsem po vypuštění vody z topné soustavy a odstranění prvních tří starých radiátorů zjistil, že kotel, nemaje žádný tlak v topné soustavě, odmítá ohřívat i užitkovou vodu. Po nějakém pátrání nejen v návodu jsem došel k závěru, že je třeba vytvořit byť jen krátký "simulační" topný okruh a v něm docílit potřebného tlaku, aby kotel ohříval i TUV. Dnes jsem tedy svařil okruh čítající na délku asi 3 m, vedoucí jen pod kotlem, z ocelových trubek, včetně dopouštěcího uzávěru, kterým jsem v zájmu testu funkčnosti systém naplnil vodou. Dosáhl jsem provozního tlaku 1,5 bar a zapnul kotel, který se však choval podobně, jako když žádný tlak neměl. Sice se občas zapnul, ale přestože dle indikační diody měl ohřívat TUV, po chvíli se vypnul a signalizoval přehřátí bez toho, aby se ručička informující o teplotě TUV byť jen zachvěla...

Je mi jasné, že jsem tuto fázi výměny podcenil, ale nenapadlo mě, že chování kotle bude tak hloupé a pakliže nevyužívám okruh topení, zastaví mi kotel i ohřev užitkové vody.

Protože výměna celé topné soustavy je běh na delší trať a rozhodně se nechystám vracet zpátky staré radiátory, abych se mohl sprchnout nebo umýt nádobí, prosím o radu, jakým způsobem nežádoucí chování kotle vyřešit tak, abych nemusel připojovat topení a zároveň mi kotel ohříval TUV?

Díky za radu, Dušan

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.