Krbové kachle s výmenníkom a kondenzačný kotol spolu

MD Martin Dluhoš @martin.dluhos237 před 10 roky09.06.2014 17:50:00
Krbové kachle s výmenníkom a kondenzačný kotol spolu

Dostal som sa do situácie kedy riešim zásadnú dilemu a rád by som sa podelil o vaše názory a skúsenosti. Staviam RD - bungalov a momentálne som vo fáze realizácie rozvodov kúrenia. Zastavaná plocha domu 130 m2, úžitkové plocha 110 m2, TS domu 5100 W (pre teploty 21 dnu, -15 von).

Vykurovanie je plánované radiátormi (osobná preferencia) -
naprojektované ako "čiastočne nízkoteplotné kúrenie" - radiátory
dimenzované tak, že pri -9 stupňov vonku bude postačovať tep. spád 55/45, pri vyšších vonkajších teplotách - nižšia teplota vody
(zabezpečovať bude ekvitermika na plynovom konden. kotly). Rozhodol som sa na miesto klasického krbu použiť krbové kachle s teplovodným výmenníkom (cca 20 % do vzduchu, 80 % do vody, pravdepodobne kachle s nomin. výkonom 3kw vzduch, 7 kw voda), ktoré chcem zapojiť priamo do sústavy bez akumulačnej nádrže. Kachle budú fungovať s vyšším tep.
spádom a budú používané prevažne vo veľkých mrazoch. Zapojenie malo byť jednoduché (obrázok Návrh1), čo mi poradil kúrenár - ak sa zakúri v kachliach, plyn. kotol sa vypne, vypne sa jeho čerpadlo a fungujú kachle s vlastným čerpadlom.

Narazil som ale na problém, kde vybraný kondenzačný kotol Junkers má protimrazovú poistku a v prípade teploty
nižšej ako - 5 vonku bude čerpadlo bežať stále. Teda Návrh1 počíta, že pri teplote pod -5 vonku a rozkúrení v kachliach sa spustí ich vlastné čerpadlo, ale súčasne bude bežať aj čerpadlo v kotly a takto to byť zapojené nemôže (návrh1).

Kúrenár mi teda odporučil 2 iné varianty. Prvou je zapojenie na spôsob, ktorý je navrhnutý na "obrázku-Návrh2" - údajne pri tomto spôsobe môžu bežať obe čerpadlá súčasne a malo by to fungovať - no podľa môjho názoru sa tieto čerpadlá
pri tomto zapojení môžu obmedzovať.

Ďalším jeho návrhom je zapojiť to sériovo a za sebou (obrázok - Návrh3) - teda aby voda z plyn. kotla prechádzala cez krbové kachle a tie by slúžili ako radiátor, ak sa v nich zakúri, tak súčasný beh oboch čerpadiel naraz nebude problémom a súčasne by takéto kúrenie ohrievalo aj vodu v externom zásobníku (tu
sa mi ale nepozdáva nízka teplota vody počas obdobia keď sa nebude kúriť v kachliach a kondenzácia výmenníka, čím sa bude znehodnocovať - inak by to bolo možno fajn). Je mi jasné, že Návrh1 by fungoval ak by som bežal bez ekvitermiky, ale tú som chcel zachovať.

Ten kotol s tým čerpadlom mi prekazil plány a neviem ako to teraz zapojiť aby to fungovalo pri splnení 3 požiadaviek:
1. Ak pôjde kondenz. kotol - nech funguje na ekvitermiku
2. Ak zakúrim v kachliach, nech fungujú a bežia s vyšším tep. spádom
3. Všetko vyriešené automaticky - a bez akumulačnej nádrže

Má niekto praktické skúsenosti s niečím podobným a vedel by poradiť, pretože ja nad tým premýšľam a študujem už týždeň... Verím, že akákoľvek konštruktívna diskusia mi pomôže pri rozhodovaní a možno prinesie aj iný spôsob ako to vyriešiť.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.