Větrání s rekuperací do RDDobrý den,
pro náš nový rodinný dům budu dělat větrání s rekuperací. Jako větrací jednotku bych chtěl použít Atrea RK4, je to jedna z jejich největších pro RD, volil jsem tuto pro případné využití pro letní chlazení a také dům není zrovna malý.
Co se týká umístění rozvodů, je to trochu oříšek, koupili jsme rozestavěnou stavbu, která s rekuperací nepočítala, ale snad se mi to podaří tam nějak vtěsnat.
Celkový objem obytného prostoru bude kolem 1100 m3, větrat budu předpokládám kolem 150 až 200 m3/h, podle čidla CO2.
Přívody vzduchu v 1.NP budou v tepelné izolaci v podlaze. Taktéž pro část 2.NP. Pro ostatní místnosti v 2.NP pak částečně v podhledech v 1.NP (místnosti 106 a 107 jsou tu vyšší o 35cm) s následnými prostupy do půdiček za místnosti v 2.NP a těmi k místnostem. Odvod vzduchu buď podhledy, nebo nad 2.NP na půdě a stoupačkou dolů k jednotce.
Dimenze potrubí: podlahové kanály 200x50mm, dimenze ostatního potrubí ještě nemám navržené, musím teprve spočítat podle průtoků. Ale raději dám větší průměry, někde půjde o celkem dlouhé trasy.
Co nechci jsou díry pode dveřmi nebo ve dveřích, takže téměř odevšad budu dělat i odtahy. Odtah z hlavního obývacího prostoru bude nahoře v hale, která bude přes obě podlaží. Samostatné odtahy z místností. Odpadní vzduch z koupelen a záchodu.
Nejde mi o dokončení návrhu, spíše jestli byste mi neporadili, jestli v nákresech není nějaká evidentní bota, čeho se vyvarovat, apod.. Například člověk z Atrea mi říkal, že s podlahovými kanály v přízemí může být problém při jejich nerovnoměrné délce. Že například v koupelně se může z rekuperace ozývat hluk (pískání apod), protože bude větev příliš krátká a prý zaregulování záslepkou v rozdělovací komoře se to nevyřeší.
Díky předem za tipy a rady.