Zapojení více FI (proudových chráničů) v podružném rozvaděčiZdravím dámy a pánové,
potřeboval bych prokonzultovat zapojení FI v podružném rozvaděči. V týdnu mi byl v domě elektrikář /mladý klučina/ zapojovat rozvaděč a nějak se mi to nezdá (nejsem ale elektrikář, tak raději chci prokonzultovat, než zavolám RT).
Do rozvaděče je přiveden jeden pětižílový kabel 10mm2, ten je zapojení L1,L2,L3 k třífázovýmu jističi a N a PE jde rovnou do můstku. Z 3jističe jde z L1 do FI1 a z L2 do FI2, odkud poté z FI1 jde do všech jističů k zásuvkám v patře a z FI2 jde do všech jističů k světlům v patře. To se mi zdá asi správně, ale nezdá se mi zapojení N.
Jak jsem již psal výše, z přívodu je PE a N (10mm2) přímo na můstek, PE jsou z jednoho můstku dále rozvedeny do všech kabelů 1,5mm2 (světla) a 2,5mm2 (zásuvky) nahoru do bytu.
N 10mm2 je přiveden na můstek, který je rozdělen (nespojen) na tři části. N 10mm2 je připojen tedy k můstku N1, odkud jde do obou FI1 a FI2 a také do nechráněných zásuvek (prádelna, trouba, varná deska apod.). Dále z FI1 jde modrý kabel do druhého můstku N2 a odtud jde N do světel. Dále z FI2 jde modrý kabel do můstku N3 a odtud jde do všech chráněných zásuvek.
Ptám se proto, jelikož jsem zaslechl, jak s někým řeší po telefonu jak má zapojit (což samozřejmě na mě neudělalo dobrý dojem), chtěl totiž původně mít pouze dva můstky N, tj. jeden nanechráněný okruh a druhý společný můstek na oba FI.
Děkuji za konzultaci
Luboš.