Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov
Reklama

Samostatný betonový podzemní sklep.

Autor: Martin Beránek
Datum: 22.07.2014 22:33
uživatel: 116952


Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu:
Chtěl bych v rovné zahradě postavit samostatný podzemní sklep pro uchování potravin a vína. Cca 6x3m půdorysně s výškou cca 2 m . Dle mého názoru by nejjednodušší bylo vystavět formou nějaké vodotěsné betonové jímky - co vy na to ? Máte nějaké nápady či zkušenosti i jak vyřešit vstup a odvětrání do tohoto sklepa. Děkuji předem za nápady i zkušenosti.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 44   starší >>
Příspěvky
Autor: Marcel Simunek
Datum: 29.12.2019 15:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 131545
reakce na ...
Dobrý den, je možné udělat sklep o dvou místnostech tak aby jedna byla suchá/teplá a druhá vlhká a chladná na ovoce / zeleninu? Případně třeba s chodbičkou mezi tak, aby vznikly dvě hlínou oddělené místnosti, první s vchodem od jihu suchá, zaizolovaná s dveřmi. Do druhé skrz chodbičku 80cm širokou a třeba metr dlouhou, tak aby mezi zdmi obou byl materiál. Zakopat to celé do země nebo spíše metr do země, metr nad zemí a na to ještě 80cm hlíny? Díky za rady a názory všem.
Marcel

Autor: Josef Fencl
Datum: 09.04.2015 22:33 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 116263
reakce na ...
Zdravím, já se chystám stavět něco jako sklep (víno, ovoce, brambory) v prudším svahu - tzn z poloviny pod terénem ale vchod dveřmi z čelní strany. Stavba na základové desce a pasech stěny ze ZB hydroizolace dokola a protože to bude součást nevytápěného hospodářského prostoru přilepeného k baráku, tak to bude celé lehce zaizolované extrudovaným polystyrenem 5-10cm aby to v zimě nepromrzlo. Zásadní otázka jak to celé větrat? Nejlépe pasivně - jedna roura ústí u podlahy a druhá pod stropem - výškový rozdíl cca 2m - bude to fungovat?Díky

Autor: Jozef Homola
Datum: 09.04.2015 23:43 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Máte zkreslenné představy o sklepu. Už jsem nějaký někomu navrhl a mohu vám sdělit pár zásad, které by se měly dodržet aby sklep na ovoce a zeleninu byl sklepem. Není problém udělat sklep suchý a teplý ale je problém udělat sklep vlhký a studený. Například pro ovoce má být teplota 0 až 4°C. Pro brambory už teplota 0°C nevyhovuje (2 až 4°C pro zabránění klíčivosti a 7°C pro zabránění tvorby cukrů - sládnutí). Sklep vykopaný hlouběji v zemi mívá teplotu 8°C a u stropu může být i 11°C a to je moc už i pro brambory. Vzduch venkovní, který se obvykle plazí po zemi nebo kolem vstupních dveří "nemilosrdně" vysušuje vzduch i skladované ovoce (v zimě je zbaven vlhkosti a po ohřevu ve sklepě je ještě sušší). Proto se musí větrat s mírou ale hlavně zásobit sklep vlhkostí a to se dá dosáhnout několika způsoby. Například sklepem protéká stružka vody, Velkoplošně odpařují pískovcové bloky stěn vlhkost přejatou z hlíny (a tím i ochlazují vzduch, čerpají výparné teplo). Podlahu tvoří pouze vlhký písek a pod. Je i jiná varianta zavlhčování například strojně nebo věšením jutových pytlů namočených ve vodě. Jnikak hlukoké sklepy na víno s klenbou se větrají tak, že z boku mají vyzděné hluboké šachty až na úroveň dna, kam se "propadá" chladný a těžký venkovní vzduch a dírou v boku se tlačí dovnitř. Tam pak vytlačuje vnitřní tepeljší vzduch ke stropu, kde jsou otvory vyvedené ven.

Autor: Josef Fencl
Datum: 10.04.2015 09:04 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 116263
reakce na ...
Díky za zkušenosti. V mém případě se vzhledem k dispozici a spojení s dalšími užitnými místnostmi bude spíše jednat o sklep suchý a teplejší - psal jsem sice že ho chci využít na ovoce, víno brambory, ale nikoli na dlouhodobé skladování. Spíš mít chladnější nevytápěnou ale ani nezamrzající místnost u domu, kde se to rychle nezkazí. (ten "sklep" tvoří asi 30% plochy z celého objektu a je to spíš sekundární záležitost, když už to tam mám, tak část využít na tyto účely). Jediné z čeho mám trochu obavy aby se to v létě nerosilo, dveře nepotily atd..

Autor: Petr Štencl
Datum: 11.03.2016 09:52 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 122196
reakce na ...
Dobrý den pane Homola,

mohl byste mi prosím poslat kontakt? Rád bych se s Vámi poradil ohledně stavby malého sklepa na ovoce. Děkuji.
Štencl, , tel. 737 235 870.

Autor: Peter Janček
Datum: 14.03.2017 12:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 124890
reakce na ...
Za mě mohu doporučit plastový podzemní sklep plastove-sklepy.cz

Autor: Stanislav Pufler
Datum: 02.03.2018 13:36 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 127353
reakce na ...
Dobrý den pane Homolo. Potřebuji vybudovat sklep na ovoce a zeleninu a moc bych přivítal možnost poradit se s Vámi.

Autor: Stanislav Pufler
Datum: 02.03.2018 13:40 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 127353
reakce na ...
Dobrý den pane Homolo. Potřebuji vybudovat sklep na ovoce a zeleninu a moc bych přivítal možnost poradit se s Vámi.


Tel. 602 739 242

Děkuji Pufler

Autor: Stanislav Jeřábek
Datum: 02.11.2018 22:33 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104573
reakce na ...
Dobrý den pane Homolo,

chystám se ke stavbě sklepu na ovoce a zeleninu, mohli bychom se domluvit na osobní konzultaci, kterou Vám samozřejmě rád zaplatím?
Předem děkuji za odpověď na email: .

Jeřábek

Autor: Jozef Homola
Datum: 02.11.2018 23:47 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Omlouvám se ale po zkušenostech už kontakt na sebe nedávám. Vyskytli se jedinci, kteří nejednají čestně. Můžeme diskutovat ale veřejně.

Autor: Stanislav Jeřábek
Datum: 04.11.2018 20:57 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104573
reakce na ...
Dobrý den,
děkuji za možnost to probrat zde.
Mám hrubou stavbu RD, kde v suterénu mám místnost sklepa cca 4*4m, ze ztraceného bednění s betonovým stropem, který je přelit základovou deskou. Na ni budu dávat 200mm EPS, schodišťové stěny chci nad deskou zateplit ze strany sklepa 100mm XPS. Podlaha je zatím písčitá zemina.
Rád bych ve sklepě skladoval jak ovoce, tak zeleninu. DO sklepa mám přivedeno větrací potrubí, na jedné straně k podlaze a uhlopříčně odtah naproti pod stropem.
Někdo mně tvrdí, že ovoce v betonovém sklepě nevydrží z důvodu toho, že to mám jak betonový bungr, že dříve to fungovalo z důvodu toho, že stěny byli z pískovce, který byl schopen s vlhkostí pracovat. Na zahradě mám hromadu pískovcových kamenů po bouračce starého baráku.
Je vhodné stěny sklepa ještě obložit pískovcem, nebo je to zbytečnost a i beton si s vlhkostí poradí? Jak jsem se zde dočetl, asi by bylo dobré uprostřed udělat příčku a dávat zeleninu až do druhé části sklepa, kde je odtah pod stropem? Postačí příčka uprostřed bez dveří?
Na podlahu chci dát staré půdovky, ale do čeho je mám dát? Jen do násypu, nebo do slabého betonu s ohledem na funkčnost sklepa?
Předem Vám moc děkuji za ochotu poradit.
S pozdravem
Stanislav Jeřábek

Autor: Stanislav Jeřábek
Datum: 04.11.2018 20:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104573
reakce na ...
Ještě doplňuji, že sklep je plně pod terénem uprostřed dispozice RD.

Autor: Jozef Homola
Datum: 04.11.2018 21:27 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Dělal jsem asi 2 návrhy sklepa tak aby to splnilo skladovací podmínky ale už jsem to vymazal.
Obecně ke sklepům na ovoce. Pod barákem nikdy nebudou vhodné aby měly požadovanou vlhkost a teplotu. Pro ovoce je to 0 až 4°C. Ovšem ne pro brambory. Pod barákem by to mohlo být kdyby to mělo dochlazovací zařízení a zvlhčovač. Nelze dochlazovat venkovním mrazivým vzduchem, protože by se totálně vysušil. Není problém tedy zhotovit sklep ve volné zemině teplý ale studený. Měřil jsem několik sklepů a i u nízkého stropu tam bylo 12°C a dolů u podlahy 8°C. To na ovoce není vhodné. Lepší sklep je ve svahu se stěnou do venku nebo jenom částečně zanořený v zemi aby se dobře ochlazoval. Větrání musí být velmi omezené. Stěny z pískovce nebo savé keramiky jsou pro sklep "požehnáním". Každý odpařený litr vody nasátý ze zeminy zvýší vlhkost a na své odpaření odebere výparné teplo vody ze vzduchu sklepa a to je 2490 kJ na kg vody při 4°C. Pro představu to je ochlazení 1900 m3 vzduchu o 1°C. Samozřejmě u sklepa to nebude ochlazovat jen vzduch ale i stěny. Za starých časů se sklepy zvlhčovaly zavěšným jutovým pytlem namočeným v kýblu vody.

Autor: Stanislav Jeřábek
Datum: 04.11.2018 21:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104573
reakce na ...
Děkuji za odpověď. Má ale cenu před betonovou stěnu postavit další pískovcovou zeď, když ten pískovec nebude v kontaktu s okolní zeminou?

Autor: Jozef Homola
Datum: 04.11.2018 21:51 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
To by musel být namočený ve vodě ale i tak ve sklepě pod domem bude přílišné teplo z pohledu skladování ovoce.

Autor: Stanislav Jeřábek
Datum: 05.11.2018 21:44 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104573
reakce na ...
Děkuji za doplnění.

Autor: Imrich Gajdoš
Datum: 07.04.2020 08:33 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 132269
reakce na ...
Pane Homolo, chci se zeptat, jestly můžu pro zdění sklípka do země ppoužít ytongové tvarovky, které, myslím si, nasávají vlhkost?
Děkuji.

Autor: Jozef Homola
Datum: 07.04.2020 09:31 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Fotogalerie:
Preferuji pískovec a to z mnoha důvodů. Pěnosilikát se v trvalé vlhkosti rozpadá.
Na obrázku jak dopadne stavba zubem času. Sousedí s domem mého bratra.

Autor: Imrich Gajdoš
Datum: 07.04.2020 09:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 132269
reakce na ...
OK, takže pískovec. A jak by bylo nejlépe vyřešit strop sklípku?

Autor: Jozef Homola
Datum: 07.04.2020 10:51 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Fotogalerie:
Strop z nějakého betonu nebo starých panelů. Důležitý je požadavek na průměrnou teplotu v zimě. Teplý sklep 8 až 12°C je ten, který je hluboko zanořený v zemině. Není problém sklep vychladit vzduchem ale bude v zimě "totálně vysušený". Lepší je když se chladí stropem. Nějaký obrázek jak by sklep mohl vypadat. Dobré je mít dvoje dveře a regulaci otvorů ve spodní části.

Autor: Imrich Gajdoš
Datum: 07.04.2020 11:03 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 132269
reakce na ...
Waw,super, vstupný dvířka jsou asi z vrchu do schodů. A kdyby chtěl dělit sklípek na část pro zeleninu a část pro ovoce, dám delící přičku?

Autor: Jozef Homola
Datum: 07.04.2020 11:20 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Ideální teplota pro skladování jablek je od 1 do 4°C (zkuste si to vyhledat). Ke dveřím udělat tu kóji, která vyžaduje nižšší teplotu. Brambory mají být mimo ovoce ale taky pozor na sládnutí brambor už při teplotě blížící se nule, zatímco ovoce není poškozeno při poklesu pod nulu. Toto zkuste vyhledat na záhradskářském fóru. Dříve je věšely do sklepů jutové pytle na spodku zanořené do kýble vody. Sledoval se tím větší výpar vody.

Autor: Imrich Gajdoš
Datum: 07.04.2020 11:23 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 132269
reakce na ...
Závěrem děkuji za kvalifikovanou radu a přeji Vám všechno nejlepší.

Autor: Dal Sis
Datum: 14.10.2019 09:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 131043
reakce na ...
Dobrý den,

chci udělat sklep na skladování ovoce a zeleniny, přemýšlel jsem o betonových segmentech (http://prefabet-beton.cz/prefabrikovane-sklepni-segmenty), případně o ztraceném bednění. Pozemek mám v mírném svahu. Podle toho co jsem se dočetl, je tedy lepší míst sklep částečně nad zemí, aby v zimě snáze prochladl?

Autor: Jozef Homola
Datum: 23.07.2014 21:34 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Jednou jsem radil jaký sklep a majitel jej podle toho realizoval a je spokojen. Ovoce jako jablka vydrží co nejdéle, prakticky do nových. Není problém vybudovat sklep suchý a teplý. Je problém vybudovat sklep chladný a dostatečně vlhký. Proto jej ten pán vybudoval do svahu s čelní zdí navenek ze žulových kostek a vnitřek z pískovce. Podlaha hlína a maximálně něco písku. Byl navrhován na teplotu +4°C. Sklep příliš usazený do země má teplotu vysokou a to 8 až 10°C. Vlhký pískovec odpařuje vodu, zavlhčuje sklep a výparné teplo snižuje teplotu vzduchu.

Autor: Standa To
Datum: 07.08.2019 18:54 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 123035
reakce na ...
"...a vnitřek z pískovce"...

Dobrý den. Jaký pískovec konkrétně, prosím? Nějaké speciální pískovcové cihly, nebo co?

Autor: Jozef Homola
Datum: 07.08.2019 20:33 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Fotogalerie:
Pískovec takový který je měkčí, snadno se opracuje (nemusí do bloků) a dobře cucá vodu.
Ukázka pár pískovců z mého nejbližšího okolí. U nás v památkové zóně se při rekonstruci domů musí pískovcové základy ponechat (a vyspárovat).

Autor: Standa To
Datum: 07.08.2019 20:36 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 123035
reakce na ...
Aha, a ty pískovcové kvádry se dají koupit někde ve stavebninách?

Autor: Jozef Homola
Datum: 07.08.2019 20:50 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Fotogalerie:
Ve stavebninách asi těžko, nevím. Já jsem si objednal opracované kameny do půlkruhu (na terasu) u kamenictví a dodali mne je až na dvůr. K tomu měli výkres jak to má vypadat.
Viz obrázek.

https://www.kam-garden.cz/Piskovec-zdici-bloky-20x20x40cm-d159.htm

Autor: Martin Beránek
Datum: 23.07.2014 21:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 116952
reakce na ...
vtipálci, co tohle:
http://www.db-jimky.cz/prefabrikovane-sklepy.html,
ale je to malé což by se nechalo vyřešit mírou skládačkou na zakázku - jen vykopat, upravit dno položit zasypat a fertig

ale poraďte jak vyřešit vstup když npř. zaprší nebo když stoupne spodní voda a bude tam stupní schodiště

kontejner je dobrý, ale vyplaval by díky spodní vodě

zobrazuji 1 - 30 z 44   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.



 
 
Reklama