Doohřev bazénu a solární kolektor

Rubriky:

Reklama
LN Ladislav Novotný @ladislav.novotny882 před 9 roky06.09.2014 07:40:00
Doohřev bazénu a solární kolektor

V posledních dnech se intenzívně věnuju výběru solárního doohřevu bazénu s nuceným oběhem. K výběru soláru mám svoje důvody, tedy jiný zdroj nepadá v úvahu. A tady přichází kámen úrazu. a to je výběr všeho. Spolehnout se na "odborníky" rychlokvašných montážních firem je jak se nechat operovat od nemocničního vrátného a tady mi prosím opravte jestli se pletu.

Snad nikdo od soláru neočekává konstantní teplotu, tedy ani tisíc trubic nezajistí teplou vodu v každé době.

Solární ohřev s výměníkem s velikostí plochy hladiny nebo objemem vody v bazénu vůbec nesouvisí. Podstatný je výběr bazénového výměníku. Ten musí dávat nějaký výkon v kW při běžné průměrné teplotě kolektoru a to je většinou 40 - 50°C. Velikost solárního kolektoru přímo souvisí s výkonem výměníku, tedy musí se počítat tak, aby kolektor dokázal doohřívat teplonosné médium.

A jestli mám pravdu, poraďte mi, jak spočítat výměník na 35m3 vody s hladinou 3,3 x 7,1m a k němu odpovídající kolektor.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

35 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.