Tepelné čerpadlo Shenbao, namražování venkovní jednotkyZdravím, mám rodinný dům a v něm 3 zdroje vytápění (Elektrokotel 10kW, Tepelné čerpadlo Shenbao 11kW a Krbová kamna cca 9kW)
Přiznám se že tepelným čerpadlům moc nerozumím a dům jsem takto vybavený již pořídil.
Minulou zimu jsem chtěl topit pouze tepelným črpadlem (temperovat na 15°C) ale po cca měsíci, byly teploty venku kolem 0°C a hustá mlha a při tom se zřejmě namrazila venkovní jednotka (jedná se o čerpadlo vzduch/voda). Vrstva ledu byla taková že to rozsekalo vrtuli ve venkovní jednotce.
Moje otázka tedy je, jak této situaci předcházet?
Někde jsem četl že pokud panují venku takové podmínky mělo by se topit jiným zdrojem tepla, např elektrokotlem a TČ nechat vypnuté. Existuje nějaký detektor mlhy nebo něco podobného, co by zabránilo namrzání venkovní jednotky?
Dále bych se chtěl zeptat, četl jsem že když je venku pod -10°C Tak tepelné čerpadlo má již tak malou účinnost že se jím nevyplatí topit a je lepší zapnout elektrokotel. Můžete mi k tomu napsat váš názor, nevím jestli je to pravda nebo jen nějaký blud, kterých je na internetu plno.
Předem moc děkuji za odpovědi.