Měření na mém topení

Rubriky:

Reklama
Měření na mém topení

Vzhledem k roztříštěným debatám především s p. Vávrou o nejvhodnějším topení plynovým kondenzačním kotlem, jeho regulaci, odezvě systému apod. zakládám toto nové vlákno.
Počátek topení v této sezóně jsem využil k několika měřením.
Pro neznalé rekapitulace mého systému:
Topení plynovým KK Dakon KZ15R (4-15 kW) do podlahového topení, výpočtová ztráta objektu cca 12 kW, ohřev vody v zásobníku 120l. Řízení topení pouze dle venkovní teploty ekvitermem (součást kotle).

Měření vnitřní teploty je ve dvou místnostech (kuchyně + obývák), propojených, kde v kuchyni měří teploměr vždy o trochu méně. Jednak ukazuje méně a pak visí na venkovní stěně. V obýváku se stěny nedotýká. Podlaha kuchyň (k) - dlažba, obývák (o) PVC na filcu. Teplota podlahy je však měřena přímo na odkrytém betonu. PT fí 16 je v 8-10 cm betonu.

v okamžiku spuštěním kotle na zimní provoz (ohřev TUV+topení):
21 hod venku 6°C, podlaha 19,1°C, k=17,9°C, o=18.7°C, kotel 30/17°C.
22 hod. venku 5,6°C, podlaha 20,5°C, k=17,8°C, o=18,8°C, kotel 30/20°C. Navíc změřeny spaliny z kotle 30°C.
23 hod. venku 6,4°C, podlaha 21,0°C, k=17,9°C, o=18,9°C, kotel 31/22°C.
Ráno 5 hod. venku 3,5°C, podlaha 25,2°C, k=18,4°C, o=19,8°C, kotel 35/27°C.

Hodnocení:
Všimněte si, že zatímco podlaha začíná být teplejší (začíná topit) už za cca 1 hod od zapnutí kotle. tak teplota místností začne stoupat až později. Zpočátku dokonce ještě klesá. Zvedat se začne až za více, než 2 hod (to už jsem spal a neměřil). To že v obýváku to bylo dříve je způsobeno také tím, že tam byl vnitřní zisk (já a TV).
Kromě zpoždění samotného PT má velký (ještě větší) vliv zpoždění samotného objektu, které nezávisí na použitém topném systému.
Spaliny z kotle lze při dobře vychlazené zpátečce (20°C)ochladit až na 30°C a to svědčí o vysoké účinnosti KK i když je už postarší a ani nový to nebyl hi-tech mezi KK.
Pro p. Vávru specielně: Za těchto podmínek (kotel není příliš předimenzovaný k výpočtové ztrátě) moduluje v pásmu své modulace a necykluje.
Tepelná pohoda i v zimě (studené nezateplené stěny) je u topení PT dosažena tepelná pohoda při nižší vnitřní teplotě, než u jiných topení. U mne začíná od cca 19,5°C. Předpokládám, že když přijdu domů to tak i bude. S vyjímkou kuchyně, kde ale teploměr ukazuje o cca 0,5°C méně.
Nyní jsou ještě stěny po létě prohřáté (nabité) a tak vzrůst teploty (po zapnutí kotle) je rychlejší, než v zimě, nebo na jaře.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

54 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.