Měření na mém topeníVzhledem k roztříštěným debatám především s p. Vávrou o nejvhodnějším topení plynovým kondenzačním kotlem, jeho regulaci, odezvě systému apod. zakládám toto nové vlákno.
Počátek topení v této sezóně jsem využil k několika měřením.
Pro neznalé rekapitulace mého systému:
Topení plynovým KK Dakon KZ15R (4-15 kW) do podlahového topení, výpočtová ztráta objektu cca 12 kW, ohřev vody v zásobníku 120l. Řízení topení pouze dle venkovní teploty ekvitermem (součást kotle).
Měření vnitřní teploty je ve dvou místnostech (kuchyně + obývák), propojených, kde v kuchyni měří teploměr vždy o trochu méně. Jednak ukazuje méně a pak visí na venkovní stěně. V obýváku se stěny nedotýká. Podlaha kuchyň (k) - dlažba, obývák (o) PVC na filcu. Teplota podlahy je však měřena přímo na odkrytém betonu. PT fí 16 je v 8-10 cm betonu.
v okamžiku spuštěním kotle na zimní provoz (ohřev TUV+topení):
21 hod venku 6°C, podlaha 19,1°C, k=17,9°C, o=18.7°C, kotel 30/17°C.
22 hod. venku 5,6°C, podlaha 20,5°C, k=17,8°C, o=18,8°C, kotel 30/20°C. Navíc změřeny spaliny z kotle 30°C.
23 hod. venku 6,4°C, podlaha 21,0°C, k=17,9°C, o=18,9°C, kotel 31/22°C.
Ráno 5 hod. venku 3,5°C, podlaha 25,2°C, k=18,4°C, o=19,8°C, kotel 35/27°C.
Hodnocení:
Všimněte si, že zatímco podlaha začíná být teplejší (začíná topit) už za cca 1 hod od zapnutí kotle. tak teplota místností začne stoupat až později. Zpočátku dokonce ještě klesá. Zvedat se začne až za více, než 2 hod (to už jsem spal a neměřil). To že v obýváku to bylo dříve je způsobeno také tím, že tam byl vnitřní zisk (já a TV).
Kromě zpoždění samotného PT má velký (ještě větší) vliv zpoždění samotného objektu, které nezávisí na použitém topném systému.
Spaliny z kotle lze při dobře vychlazené zpátečce (20°C)ochladit až na 30°C a to svědčí o vysoké účinnosti KK i když je už postarší a ani nový to nebyl hi-tech mezi KK.
Pro p. Vávru specielně: Za těchto podmínek (kotel není příliš předimenzovaný k výpočtové ztrátě) moduluje v pásmu své modulace a necykluje.
Tepelná pohoda i v zimě (studené nezateplené stěny) je u topení PT dosažena tepelná pohoda při nižší vnitřní teplotě, než u jiných topení. U mne začíná od cca 19,5°C. Předpokládám, že když přijdu domů to tak i bude. S vyjímkou kuchyně, kde ale teploměr ukazuje o cca 0,5°C méně.
Nyní jsou ještě stěny po létě prohřáté (nabité) a tak vzrůst teploty (po zapnutí kotle) je rychlejší, než v zimě, nebo na jaře.