vnitřní izolace stropuDobrý podvečer.
Obracím se pro pomoc a radu.Bydlím na vesnici ve čtyřbytovém domu v horním patře.Nad stropem mám půdu.Strop je zhotoven z panelů ,zasypán škvárou a na povrchu mazanice.Dům byl postaven v roce 1978,tedy v době,kdy se neřešila energetická krize a 1q uhlí stál 25,-KčPři rekonstrukci bytu jsem před 15 lety zevnitř bytu přilepil na strop v té době lukrativní prvek - styrenové 5 mm podhledy a to v celém bytě - tedy 75 m2.Pochopitelně se ihned oteplilo.Vzduch přestal cirkulovat,ochlazovat se na stropě a klesat dolů.Před pár lety,kdy ceny energií začaly stoupat,jsem ze strany půdy položil na mazaninu styrenové 10 cm desky s nášlapnou vrstvou a ihned bylo tepleji.Dále zde na těchto stránkách jsem se dozvěděl,že izolace má být nejméně 14 cm tlustá,tak jsem loni přidal dalších 10 cm styrenu a položil jsem na něj 10 mm OSB desku coby nášlap.Po přečtení různých názorů zde v rubrice jsem NEPOUŽIL parozábranu.Rekapitulace:zevnitř 5 mm styrenový stropní podhled,panely škvárový zásyp,mazanina,20 cm styrenová izolace a OSB nášlap.Teploty nad stropem -10°C,pod stropem v bytě +22°C,tedy rozdíl 32°C.
Minulá zima sice stála za kočku,ale pocitová teplota byla mizerná i při 22°C v místnosti a vlhkosti vzduchu cca 55%.Poradte mi prosím,zda sundat vnitřní stropní 5 mm izolaci stropu,aby vzduch mohl opět cirkulovat a ohřát strop, teplota se ustálila a zvýšila se pocitová teplota?
Děkuji za názor a radu.Slivak