Regulace čerpadla výměníku krbové vložkyDobrý den,
mám kachlová kamna ABX Karelie s výměníkem. Teplotu vody ve výměníku sleduje termostat TMK SP 100 W ( http://www.tmk.com.pl/cs/vyrobky/ridici-… ), která spíná oběhové čerpadlo pro výměník.
Zajímá mne, jak systém doplnit/upravit tak, že když se přestane topit ( čidlo na plášti kamen ), tak se čerpadlo vypne.
Protože při nastavení spínání třeba na 55°C, se voda v zásobníku ohřeje za noc i přes 60° a po vyhasnutí kamen, čerpadlo honí vodu přes výměník, než se pak denním provozem ochladí pod hodnotu nastavenou na SP100W.
Jednak mi vadí, že zbytečně běží čerpadlo a druhak to zbytečně "topí".
Napadlo mně předřadit ještě jeden termostat (ale jaký aby zvládal i teplotu rozpálených kamen?) před SP100W, tak aby se spouštěl jenom tehdy, když se opravdu topí.
Nebo zda-li existuje jednotka, která by nahradila stávající SP100W a měla dva vstupy na teplotní čidla + možnost nastavení.
No a nebo asi nejjednodušší: Vyndat stávající čidlo z výměníku a nějakým způsobem ho přilepit na plášť kamen. K čidlu není žádné info, kolik vydrží maximální teplotu, takže se při této variantě obávám zničení. Mělo by to být NTC 10kOHM, ale přesnější údaje nemám a nejsou ani v doložených dokumentech.