YouTube - 4Pa test
4 Pa test slouží ke kontrole mezních hodnot podtlaku pro bezpečný provoz plynových ohnišť (hořáků) a klimatizací jak v kotelnách, tak i v domácnostech
Chtěl bych požádat kolegy o upřesnění čí diskuzi k tomuto tématu,proč dělat 4Pa test + odkaz na legislativu.Čerpám z novelizace TPG-70401.
9.3.1.2
Pokud není zajištěno automatické blokování současného provozu zařízení způsobujících podtlak
a spotřebičů v provedení B, nesmí být spotřebiče s atmosférickými hořáky v provedení B s přerušovačem
tahu umístěny v prostorech, ve kterých může vznikat podtlak, jehož hodnota je větší než 4 Pa,
způsobený:
a) ventilátory;
b) větracími zařízeními;
c) spotřebiči s ventilátorem;
d) centrálním vysavačem;
e) tahem komína jiných spotřebičů;
f) jinými zařízeními.
POKUD TYTO PODMÍNKY SPLNÍM ,BLOKACE ZAŘÍZENÍ VYTVÁŘEJÍCÍ PODTLAK , POPŘ.NEJSOU ,NENÍ DUVOD K PROVÁDĚNÍ 4Pa TESTU ?
Dále :8.3.2 Při uvádění plynových spotřebičů v provedení B do provozu, při jejich seřizování montážní nebo servisní
organizací, při provozní revizi, popř. při odborném posouzení jejich provozu, se musí z bezpečnostních
důvodů provést následující měření:
a) koncentrace CO ve spalinách;
b) koncentrace CO v ovzduší v místě instalace spotřebiče ve výši 1,5 m nad podlahou;
c) tahu komína;
d) teploty spalin.
NIKDE NEVIDÍM POŽADAVEK NA 4Pa TEST
Reaguji na Lobbistické video fy.Wohler , kde odborník Ivan Šmaistr uvádí,že 4Pa test se musí provádět VŽDY při každém zásahu na plynovém zařízení.
Chtěl bych se tedy zeptat v které části výhlášky , normy , či pravidel má toto tvrzení oporu.
Díky za info
video : https://www.youtube.com/watch?v=TAvdtjI1…
snad to řeknu správně.. pokud místnost kde je kotel je menší jak 8m3 či je ve skříni tak se musí dotahnout přívod…
před 10 roky
Dobrý den, děkuji za zajímavé čtení. Jen upřesním, v roce 2008 mi řekl revizní technik před kolaudací "musíte…
před 10 roky
To není o koze a voze, problém je stejný. Já jsem revizní technik plynových zařízení pouze 16 let. Děkuji za…
před 10 roky
80 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení