penále za nadměrné čerpání teplaDobrý den všem,
prosím o pomoc a vysvětlení.
Bydlíme v bytě poslední patro, plochá střecha , návětrná strana, severní ze´d po celé ploše bytu, nadměrná prosklenost a navíc tenké zdi 25 cm ( změřeno!), nezateplené zdi, nezateplená střecha.
Nyní budeme mít měřáky.
Budeme muset vytápět víc, než byty v nižších patrech, kde je obvodové zdivo 60 cm a to jsme dosud i činili.
1. Máme rádi teplo, vytápíme na 25 st. C. Nejsme vykradači tepla, protože za ty úniky nemůžeme a taky máme souseda, který zavřel topení a není tady léta.
Někde jsem četla, že nadměrná spotřeba tepla pak při vyúčtování povede k penalizaci majitele bytu, tedy nás.Jenže my si to teplo po instalaci měřáků zaplatíme, ne?
Aby nás někdo nutil sedět v bundách při teplotě 22 st., kdy v bytě je vlhko z prostupu venkovního vlhkého vzduchu a teplota je zkreslená vlhkem , to snad nepřichází v úvahu.Nebo jo?Prostě si chceme zatopit podle vlastní pohody, jak ji vnímáme my, ne otužilý sportsman v patře pod námi.Budeme za to platit penále?Existuje na to vyhláška?
2. Jak je zhodnoceno ve vyúčtování vše nezateplené atd. , co jsem popsala.Myslím, že nezateplení bytů v posledním patře a bez energetického auditu, který nemáme to nezohledňuje vyhláška vůbec, což je pro majitele takových bytů dost šílené.
3. Na jakou teplotu nejvíc se dají termoventily vyregulovat, jedná se o ventily Danfoss.
4. Dá se předběžně požadovat od firmy, která nám bude dávat měřáky, aby nám vypočítala kolik cca máme spotřebovat při venkovní teplotě +5 st. C a v bytě teplotě 25 st. C měsíčně tepla? V jakých jednotúkách se to uvádí? V kilojoulech? Je dost nelogické namontovat měřáky, nevědět kolik mám spotřebovat a nechat to až na vyúčtování, kdy to s námi pak sekne .
Rádi bychom to měli také pod svou kontrolou.
Moc prosím o srozumitelné odpovědi, pokud možno zde, ne odkazy.
Mockrát děkujeme za odpovědi, Célielie