TČ vzduch-voda nebo kondenzační kotel

Reklama
TČ vzduch-voda nebo kondenzační kotel

Dobrý večer,

měl bych dotaz na zkušenější. Renovuji starší rodinný domek (cca 1978), kde jsou vyměněna okna a zatepleno vatou cca 16 cm, kde je TZ cca 12 kw.

Historicky je zde možnost topit kotlem na tuhá paliva nebo plynem. (doposud se používala cca 20 let stará Destila, která odešla do věčných lovišť). Rozvody jsem vyměnil na Cu a deskové radiátory jsem na radu známého ponechal původní.

Nyní se dostávám k mému problému. V domku jsou 2 obytné jednotky. V té jedné si přitápím krbem a samotížně dokážu ohřát i jednu místnost v druhé bytové jednotce.

Nyní laboruji nad tím, zda jako primární zdroj tepla využít kondenzační kotel nebo TČ vzduch - voda. K ohřevu TUV se používá bojler a ačkoliv jedeme na sazbu D25D, tak mi náklady přijdou šílené.

Rád bych k ohřevu vody použil ať už KK nebo TČ. Technická místnost je vhodná pro obojí. Uvažoval jsem i o TČ země - voda (ať už s vrtem nebo plošným kolektorem), ale na to aktuálně nemám volné prostředky.

Můžete mi prosím doporučit vhodnou variantu?

Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

29 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.