Špatná izolace cihlového RDMáme RD z roku 1957. Domek je z plných cihel (bouraček), síla obvod. zdí 50 cm. Na to bylo použito jako "zateplení" 5 cm silný bílý polystyren, perlinka a jakási omítka (vypadá trochu jako tvrdý plast, co to je - nevím). Po přečtení spousty informací o zateplování jsem zjistitla, že tato kombinace je docela horor a rosný bod je nejspíš ve zdivu. Mám hrůzu, že se tam nastane kondenzace, která by mohla zdivo poškodit. Nyní žádný problém s vlhkostí v interiérech nemáme, ale pod polystyren nevidím, takže v jakém stavu je zdivo zvenku netuším.
Potřebovala bych poradit co dál. Jestli to nechat tak, nebo předat vrstvu polystyrenu např. 10 cm nebo to celé strhnout a dát třeba vatu nebo odvětrávanou fasádu.....??? Možností je mnoho, já tomu vůbec nerozumím. To současné zateplení si nechali od firmy udělat původní majitelé, ale je to staré asi 5 let, takže relativně nové,alespoň fasáda je jako nová.
Navíc je tu ještě problém s přesahem střechy, která je ze 3 stran domku už teď asi jen 3-4 cm. Nevím, jestli má smysl to ev. nechat nějak třeba "doplechovat" nebo jak celou tuto zapeklitou situaci nejlépe vyřešit. Prosím poraďte.