Hydraulické schéma - kotel automat na uhlí

Reklama
Hydraulické schéma - kotel automat na uhlí

Dobrý den,
prosím zkušenějsí o radu.

Do dvougeneračního RD s tep. ztrátou 19 kw jsem pořídil nový kotel (kotlíková dotace), je to PARTNER 25kw od Kovarsonu. Instalaci provedla cert. firma dle doporučení výrobce a také jsem potřeboval ofiko papír o instalaci aby byla dotace přiznana. Ovšem dané zapojení nefunguje, tak jak jsem si myslel, ze bude fungovat.

Na obrázku zapojení č.1 je nynější stav, kdy je proveden bypass zpátečky přes čerpadlo, kdy ŘJ hlídá teplotu vody ve zpátečce a dle toho zapíná čerpadlo. Čerpadlo zapne, když je rozdíl teploty kotle a teploty vody ve zpátečce 12 °C a vypne když je zozdíl 5°C. Zjistil jsem, že tato regulace vratky je kničemu. Bypass udržuje rozdíl dle histereze, ale jak jde studená voda z topení, tak se to chlazuje a ochalazuje, kdy je poměr 70°/63°C dale 65°c/55°c a tak se to cele dynamicky ochladí až se čerdadlo odstaví úplně a čeká se až se kotel nahřeje na požadovanou teplotu. Připadne mi, že jde více studené vody z otop. sestému, než dokáže bypass ohřát. (čerpadla jsou 25-40). Ještě mi připdane, že čerpadlo bypassu bere vodu i z topných okruhů - nejsou tam zpětné klapky.

Přemýšlím tedy o úpravě zapojení a to buď dle nákresu 2, kdy dám 3 centný ventil a daný poměr vody půjde přes bojler a bude ho ohřívat - bude to vlastně malý okruh, když bude bojler nahřáty, tak tam bude kolovat voda kolem 70°C , ale jak se zapnou čerpadla pro topení, tak mám strach, že vratka se opět ochladí pod požadovaných 60°C.

zapojení 3, kdy ochrana vratky bude termostaticky 3 cestný ventil nebo 3 cestný ventil řízený servo pohonem. Tím by se vyřřešila teplota vratky. Ten druhý 3 cestný ventil by byl pro natavení teploty vody do otopného systému.

zapojení 4, bez druhého 3 cestnéh ventilu.

Může te mi prosím poradit, která možnost by byla nejoptimálnější popřídadě poradit nějaké jiné řešení. Zima je už je blízko.

Děkuji

D. Galčan

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.