Chlazení - kdy dojde ke kondenzaci vzdušné vlhkosti?Dobrý den,
mám chladící jednotku uvnitř datacentra - do chladící jednotky proudí studená voda, je tam výměník, přes který se ventilátory profukuje teplý vzduch. Vzduch se na výměníku ochlazuje a vystupuje ven. Z chladící jednotky odchází ven teplejší voda. Výměník je postavený celkem dobře, že přívod studené vody je u výstupního vzduchu, zatímco odvod teplé vody u vstupního vzduchu. Čili odchozí voda je dokonce ještě o pár stupňů teplejší než odchozí vzduch.
Můj dotaz je, za jakých podmínek bude v chladící jednotce docházet ke kondenzaci vzdušné vlhkosti (a tedy budu investovat energii do vysoušení vzduchu místo do skutečného chlazení).
Příklad:
vstupní teplý vzduch 33 °C,
výstupní studený vzduch 24 °C,
vstupní studená voda 15 °C,
výstupní teplá voda 26 °C.
Otázka je, jestli kondenzace vznikne, pokud rosný bod vzduchu v místnosti bude nad 15 °C (protože vzduch přijde do styku s takto studeným výměníkem) nebo nad 24 °C (protože na tuto teplotu se vzduch ochlazuje). Anebo něco mezi tím, jakože při rosném bodu mezi 15 a 24 °C bude na výměníku docházet k malé kondenzaci, ale vzhledem k velkému průtoku vzduchu se zkondenzovaná voda zase stihne odpařit.
Jak to je? Omlouvám se, pokud se ptám na trivialitu, jsem v tomto oboru nový. Děkuji za odpověď.