Chlazení - kdy dojde ke kondenzaci vzdušné vlhkosti?

Reklama
Chlazení - kdy dojde ke kondenzaci vzdušné vlhkosti?

Dobrý den,
mám chladící jednotku uvnitř datacentra - do chladící jednotky proudí studená voda, je tam výměník, přes který se ventilátory profukuje teplý vzduch. Vzduch se na výměníku ochlazuje a vystupuje ven. Z chladící jednotky odchází ven teplejší voda. Výměník je postavený celkem dobře, že přívod studené vody je u výstupního vzduchu, zatímco odvod teplé vody u vstupního vzduchu. Čili odchozí voda je dokonce ještě o pár stupňů teplejší než odchozí vzduch.

Můj dotaz je, za jakých podmínek bude v chladící jednotce docházet ke kondenzaci vzdušné vlhkosti (a tedy budu investovat energii do vysoušení vzduchu místo do skutečného chlazení).

Příklad:
vstupní teplý vzduch 33 °C,
výstupní studený vzduch 24 °C,
vstupní studená voda 15 °C,
výstupní teplá voda 26 °C.

Otázka je, jestli kondenzace vznikne, pokud rosný bod vzduchu v místnosti bude nad 15 °C (protože vzduch přijde do styku s takto studeným výměníkem) nebo nad 24 °C (protože na tuto teplotu se vzduch ochlazuje). Anebo něco mezi tím, jakože při rosném bodu mezi 15 a 24 °C bude na výměníku docházet k malé kondenzaci, ale vzhledem k velkému průtoku vzduchu se zkondenzovaná voda zase stihne odpařit.

Jak to je? Omlouvám se, pokud se ptám na trivialitu, jsem v tomto oboru nový. Děkuji za odpověď.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

24 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.