TČ Eltex-km, země-voda, chlazení, rekonstrukce - částečná náhrada plynuDobrý den,
předně chci všechny pozdravit a poděkovat za existenci tohoto serveru, kde se dají najít skutečně hodnotné a reálné informace bez postanních úmyslů marketingových kampaní.
Jsem vystudovaný elektroinženýr, akustik a vyrábím reprosoustavy, což má souvislosti i s řešením dále.
Řeším rekonstrukci respektive zabydlení půdních prostor 120m2. Jedná se o patrový, trojgenerační dům (přízemí, patro, půda), 20% duté škváráky, 80% ytong 36cm (ten starší hustší) + 100% zateplení Multipor 10cm, s menším sklepem cca 25m2, kde ústí voda, odpady, rozvody tepla, plyn. Dům jsme z poloviny stavěli svépomocí a tedy většinu věcí dělali sami. Vodu, plyn, topení, omítky, dělali řemeslníci.
Současné vytápění je na 28kW plynovém kotli Dakon z roku 1997, který už má něco za sebou (druhá expanzka, třetí bojler a další servis). Aktuálně máme koupený bazarový druhý stejný kotel jako zdroj náhradních dílů. Vlastně už je to třetí kus, protože ten první nám ukradli ještě než jsme se nastěhovali, ale to jen pro zasmání. Odhaduji to do pěti let stejně na nový kotel.
Omlouvám se, že nepředkládám k dispozici výpočet tepelné náročnosti domu, začal jsem to řešit teprve včera. Jenom pro informaci, bez zateplení domu jel kotel dost na plno a dost dlouho. Po zateplení jede řekněme na čtvrtinu až polovinu, spíš tak pobroukává. Do toho byly teď slabé zimy, takže těžko porovnat před zateplením a po. Až budu mít na výpočet čas, tak přidám další informace.
Zpět k půdním prostorám 120m2. Zde je hotové zateplení 15cm minerální vatou, sádrokarton, rozvody elektriky, stěny, futra, zaštukováno a do patra je dovedena kanalizace + voda (ale není ještě rozvedena po patře). V létě je zde velice horko o cca 4° více než v jiných místnostech, zvažuji ještě výměnu střešních oken za trojskla s IR vrstvou, ale klimatizace bude nutná i z důvodů, že chci v jedné místnosti provozovat spotřebiče s trvalým příkonem 500-600W, v druhé místnosti cca 300-400W a k tomu ještě kuchyň. Topení zde zatím chybí a není zde ani příprava stoupaček - v domě máme 4ks. Máme zakoupeny bazarové vhodné radiátory - články celkem 6 ks.
Otázka 1/
Stoupačky v patře jsou 2ks zazděné vedle věnce za cihlami. Jejich vysekání a napojení + vrtání děr do stropu u dalších 2ks stoupaček by bylo spojené s velkým bordelem, nutností významě přešoupat nábytek, všechno zakrýt, vypustit celý okruh a všechno to napojit. Tedy v zimě za největších mrazů by to asi nebylo dobré dělat.
Mnou zamýšlená varianta dotáhnutí topné vody na půdu je hned vedle odpadu pro WC. Všechna tři WC ve třech patrech jsou na stejném místě, nádržky zazděná a vznikl tak dutý prostor cca 20cm, kde lze vést i další stoupačky. Tedy připadá mi inteligentnější dělat díry a bordel na jednom místě, kde už díry jsou a šlo by to spojit i s rekonstrukcí obkladů jednoho WC.
Čistě na metráž CU trubek toto řešení vyjde zřejmě podobně nebo jenom o málo dráž, protože k napojení na původních 4ks stoupaček by se určitě spotřebovala spousta drahých kolínek. Separátní přívod topné vody na půdu má i výhodu možnosti nezávislého ovládání chladu a tepla pro půdní prostory viz dále.
Sekali a vrtali byste raději 4ks stoupaček o jedno patro, nebo 1ks stoupaček o dvě patra pouze s rozšířením díry?
2/ Rozvod CU trubek na půdě bych rád řešil v podlaze v plastovém elektroinstalačním žlabu 70x60mm PolyProfil Kroměříž EIP70060 za 132Kč/m, kam by se měly trubky pohodlně vejít i s PE pěnovou izolací. Do žlabu bych zároveň umístil rozvody počítačové sítě (wifi není ono - chci gigabit).
Pro profil bych do hloubky cca 40mm vyříznul díru do betonu diamantovým kotoučem, zbylých cca 20mm přibude kročejová izolace (izolace hluku chůze a částečně i hluku v místnosti). Plastový profil bude následně překryt pozink plechem tloušťky 1,5-2mm, který zajistí únosnost. Podlaha bude laminátová plavoucí.
Toto řešení má pro mě velikou výhodu v tom, že do žlabu hodím i počítačovou síť, jedná se o suchou stavbu, mohu ji provádět kdykoliv i v zimě (na půdě je i bez topení nejméně 13°) a nedělám bordel v patře - bordel na půdě mi nevadí. Rovněž je pro mě výhodou zvýšená vzduchová neprůzvučnost mezi patry díky absenci stoupaček v každé místnosti (stoupačky jsou vždycky slabé místo pro přenos hluku).
Je takovéto řešení rozvodů topné vody v pořádku? O cenu a práci mi v tomto případě až tak nejde - respektive mi přijde lepší pro tuto variantu. Pracnost i cenu vyváží možnost dělat na tom kdykoliv, postupně a absence bordelu v obývaných prostorách. Topný okruh lze rovněž připojit až najednou po dokončení a to v jednom místě, což lze provést v klidu za den i v nastávající zimě.
Chci se zeptat zda toto řešení rozvodů odpovídá nějakým normám standardům, zad se to takto zkrátka může?
3/ Jak jsem již naznačil, bude potřeba klimatizace těchto půdních prostor. Mnou odhadované investiční náklady klimatizace vzduch/vzduch jsou minimálně 60 000 Kč. Tato cena mě přivedla k myšlence použít klimatizaci i k topení. Následně jsem objevil zdejší článek pana Ing. Žeravíka ohledně mizerného topného faktoru běžných klimatizací vzduch/vzduch. Pak jsem tedy pojal myšlenku pro klimatizaci použít tepelné čerpadlo země/ voda od firmy eltex-km.cz (Ing. Žeravík) a použít ho i pro chlazení ať už pasivní pouze oběhovými čerpadly tak snad i aktivní s kompresorem. Přičemž zvýšit výkon radiátorů v horkých letních měsících v místnostech, kde je potřeba odvádět zmíněný tepelný výkon jsem připraven zvýšit nuceným prouděním vzduchu s pomocí stáda 12cm PC větráků umístěných ze spodu radiátorů, zregulovaných na příslušné tiché otáčky nebo v závislosti na teplotě místnosti.
Na pozemku máme i kopanou studnu průměru 90cm, která je docela vydatná, ale jak moc přesně vydatná nevím. Myslím, že je schopna naplnit 0,5m3 za 10 minut, ale nevím, jak funguje dlouhodobě. Obával bych se také jejím zanešením tekutými písky - podloží je zde pískovcové až písčité. Rovněž se mi nechce kopat druhou studnu a rovněž se obávám zvýšeného servisu takového okruhu. Rovněž voda ve studni hůře chladí v létě. Žádné výpočty jsem neprováděl, ale od oka bych se raději držel řešení země, voda.
Tepelné čerpadlo aktuálně zvažuji pouze za chlazení a topení na půdě. Na zahradě bez problémů mohu obětovat 200-300m2 pro PE hadice + mohu obkopat smyčku okolo baráku a samostatně stojící garáže. Podloží je od půl metru písek a cca od 2 metru bude už tvrdší pískovec. Spodní voda je až cca 6m.
Po zvážení ekonomie a dalších výpočtech mohu zvážit i přechod z plynu na tepelné čerpadlo pro celý dům. Ono je otázka jaké budou ceny plynu za 5-10 let a zda proto vůbec za 5 let kupovat nový plynový kondenzační kotel + třeba i nové vyvložkování komína (současný kondenzaci nemá a současná komínová vložka zřejmě ani nesplňuje současnou normu).
Aktuálně řeším také rekonstrukci plotu. Mělo by smysl zakopat jednu dvě smyčky (rohový dům s velkou zahradou) i v rámci výkopu pro plot?
Jak spatřujete tento můj záměr použít tepelné čerpadlo hlavně na chlazení, pak na topení a případně i kompletní náhradu plynu vy?