Falešné poplachy bez zjevné příčinyNa fasádě mám dva identické LED reflektory. Oba dva mají na sobě zabudované pohybové čidlo a oba dva si mohu vypínačem s doutnavkou rožnout zevnitř domu ručně. Jedno z čidel od začátku spínalo reflektor v noci náhodně, aniž by byl příčnou pohyb. Na čidlo jsem dokonce nasadil ponožku, abych si byl jist, že jde o vadu čidla či nějaké rušení.
Když i s nasazenou ponožkou čidlo reflektor spínalo dále, koupil jsem nové čidlo, které bylo trošku jiné konstrukce, ale dalo se vložit do toho zabudovaného v LED reflektoru. Dle očekávní náhodné spínání pokračovalo.
Při detekci pohybu čidlo funguje správně a sepne LED, snížením citlivosti na minimum problém náhodných sepnutí nezmizel. Potenciometrem pro práh okolního osvětlení mám nastavenu tmu, takže to bliká v noci. Vyzkoušeno ale mám, že náhodné sepnutí se projevuje při jakémkoliv nastaveném okolním světle, citilivosti či čase sepnutí. Připomínám, že i s ponožkou zakrytým čidlem.
Abych vyloučil možnost rušení třeba od HDO signálu (zlobivý reflektor byl na fázi 1), zapojil jsem ho na fázi 3, kde je ten druhý bezvadný reflektor. Bohužel náhodné spínání se objevuje v menší míře stále, s novým čidlem i ponožkou. Přitom napájen ze stejné fáze jako druhý reflektor, který funguje správně - tedy sepne je při pohybu.
U vchodu domu mám ještě ABB čidlo na fasádě a to funguje korektně, stejně tak další čidlo uvnitř domu od stejného výrobce. Poslední zoufalá možnost mě napadá ještě udělat díru do fasády a dát tam stejné ABB čidlo, jaké mám na druhé straně domu a přes něj zapojit ten reflektor. Jde ale o docela velké stavební zásahy a hlavně s nejistným výsledkem. Abych si nerozdrbal fasádu a pak nezjistil, že reflektor stejně spíná náhodně dál.