Nárazové vs. neustálé vytápěníZdravím,
chtěl bych znát váše názory na způsob vytápění . . .
Jedná se o starší dvoupodlažní dům bez zateplení a se špaletovými okny. Původně tu byl kotel na tuhá paliva se samotížným systémem. V celém topném systému je kolem 280l vody. Nyní je místo kotle na tuhá paliva připojen nový atmosferický plynový kotel s výkonem 24kW. K ovládání kotle slouží obyčejný pokojový termostat PT21, který při dosažení nastavené teploty kotel vypne. V celém topném systému se při změnou kotle nic nezměnilo. Průměrná roční spotřeba plynu je kolem 2500m3. A teď k mé otázce . . .
Pokud nastane topná sezóna a topí se, tak to zde funguje tak, že se kotel zapíná až večer a na termostatu se nastaví 21°C. Kotel sepne a topí než dosáhne nastavené teploty. Aby bylo v baráku brzo teplo, tak je nastavena teplota topné vody na 75°C. Co jsem si všiml, tak pokud kotel běží, tak většinou jede na plný výkon. Když se jde po několika hodinách spát, tak se na termostatu sníží teplota na 18,5°C a ta je nastavena až do večera dalšího dne, kdy se opět navyšuje na 21°C. O víkendech, nebo jiných dnech kdy je někdo doma se příležitostně přitápí dle potřeby. Kotel v průběhu noci a i ve dne spíná dle termostatu a vytápí na nastavených 18,5°C.
Mě by zajímalo zda je tento momentálně používaný způsob vytápění správný a ideálně i finančně nejméně nákladný. Nebylo by třeba lepší temperovat dům na cca. 20°C a večer jen přidat o stupeň víc ? Nebo by byl lepší ještě jiný způsob vytápění ? Jde mě o to, zda je nynější způsob vytápění ten nejekonomičtější a zároveň aby byla zachována nějaká tepelná pohoda v domě. Momentálně se za plyn ročně platí 41 000Kč a rok od roku je to více. Do budoucna se plánují nová okna atd, ale to až po vyřešení hydroizolací . . .
Předem díky za názory ;-)